Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΙΕΡΙΑ - Καταστροφική η φωτιά στη λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους

Σημαντική καταστροφή οικοτόπων και ενδιαιτημάτων πουλιών προκάλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου, στα νοτιοανατολικά της Λιμνοθάλασσας Αλυκής Κίτρους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης, κάηκε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, εντός των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 (Ζώνες Ειδικής Προστασίας, Ειδική Ζώνη Διατήρησης), καθώς και του ΚΑΖ (Καταφύγιο Άγριας Ζωής).

Πρόκειται για έκταση που χαρακτηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της ως τύπος οικοτόπων 1420 (Μεσογειακές και θερμοατλαντικές αλόφιλες λόχμες) και περιλαμβάνει κυρίως αλόφυτα και χαμηλή βλάστηση.

Μάλιστα, ένα μέρος της περιοχής που κάηκε αποτελούσε το ενδιαίτημα των προστατευόμενων ειδών μικρογαλιάντρα και νεροχελίδονο, αν και –ευτυχώς- το διάστημα αυτό τα πουλιά έχουν ολοκληρώσει την αναπαραγωγή τους και μεταναστεύσει.

Τα πουλιά βεβαίως μπορούν να πετάξουν και να διαφύγουν από μία φωτιά, ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με πιο αργοκίνητα ζώα, όπως οι χερσαίες χελώνες που διαβιούν στην περιοχή (μεσογειακή χελώνα και ελληνική χελώνα). Κατά την αυτοψία, εντοπίσαμε επτά καμένες χελώνες.

Η πυροσβεστική ερευνά τα αίτια της πυρκαγιάς.

Παρακαλείσθε, σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά στην προστατευόμενη περιοχή, να καλείτε άμεσα την πυροσβεστική υπηρεσία στο 199.
Πηγή: thestival.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου