Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Kυριακάτικη ποδηλατοβόλτα 4/8/2019 >ΚΑΤΕΡΙΝΗ =ΠΑΡΑΛΙΑ - ΚΟΡΙΝΟΣ – ΑΛΥΚΕΣ ΚΙΤΡΟΥΣ

Οι Αλυκές Κίτρους βρίσκονται 25χλμ μακριά από την Κατερίνη. Σημαντική τουριστική τοποθεσία με μεγάλη επισκεψιμότητα  τα τελευταία χρόνια για αρκετούς λόγους.

Οί  Αλυκές βρίσκονται στην παραλία του Κίτρους ,πολύ κοντά στην αρχαία Πύδνα και στο πιθανότερο σημείο που βρισκόταν το λιμάνι των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο υδροβιότοπος που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τις Αλυκές, έχει αναγνωριστεί και  επίσημα για την τεράστια  σημασία του (σε σπάνια φυτά και ζώα) από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε ξεκίνησε η λειτουργία των Αλυκών Κίτρους , αποτελούν ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής αλατιού, 5ο στην  Ελλάδα.


Τα τελευταία χρόνια δόθηκαν στο κοινό ελεύθερα-δωρεάν κάποιοι χώροι για ιαματικά λουτρά. Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν μελέτες επίσημες για τα οφέλη από τα «λασπόλουτρα»  αλλά δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν κολυμβητές-χρήστες σχεδόν …δεκαετίας που τα επισκέπτονται κάθε χρόνο!



Προσωπική μας εμπειρία: πολύ χαλαρωτικά ακόμα και μετά από ώρες όταν βγείτε από το νερό! Άριστη αίσθηση   του δέρματος «σαν βελούδο» εάν κάνετε και πλήρες λασπόλουτρο. Ελαφριά μέχρι πολύ δύσοσμη (ανάλογα) η μυρωδιά  από θειάφι. Η παραλία των Αλυκών είναι πλήρως οργανωμένη,  κυρίως με ιδιωτική πρωτοβουλία,όπως του φιλόξενου ακούραστου Αλέξη, που διατηρεί με πολλές δυσκολίες καντίνα και ταυτόχρονα είναι  και εθελοντής συντηρητής  ,καθαριστής  της ακτής , ξεναγός ειδικός για κάθε είδους πληροφορία.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΙΩΡΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ :  EXTREMETEAM1-ΕΛ.Π.ΠΙ.
MTB LEADER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου