Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Συναυλία στο χώρο του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου

Μυθωδία στην Πέτρα Ολύμπου δίπλα από τις κορφές του Ολύμπου
- Συναυλία την Δευτέρα 19 Αυγούστου με την Γιώτα Νέγκα στην αυλή του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου που ανοίγει για πρώτη φορά στο κόσμο
- Συμμετέχουν Ζωή Παπαδοπούλου, Μπάμπης Βελισσάριος και η Ορχήστρα Νέων Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου

Η Πέτρα είναι στην άλλη πλευρά του Ολύμπου, στην πίσω πλευρά. Ίσως γι αυτό έμεινε στο περιθώριο της δημοσιότητας. Δεν είναι όμως στο περιθώριο ούτε του Μύθου του Ολύμπου, ούτε της ιστορίας. Αντίθετα συμμετέχει και καταγράφεται το όνομά της και στην αρχαία και στην βυζαντινή – εκκλησιαστική και στην νεώτερη ιστορία.

Πέρασμα για την κάτω Ελλάδα από την αρχαιότητα, η ιστορία της Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου χάνεται στα χρόνια τα Βυζαντινά. Κι ο ίδιος χώρος στα νεώτερα 100 περίπου χρόνια συνδέθηκε με το Σανατόριο και το Ψυχιατρείο. Μέχρι το 2004 που όλα σταμάτησαν! Ο χώρος άδειασε! Έφυγαν οι άνθρωποι που έδιναν ζωή με την ανάσα τους, τη ματιά τους, τον πόνο τους, τις ελπίδες τους… κι έμειναν οι σκιές και οι αναμνήσεις…
Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας Ολύμπου «Λόκοβη», οι άνθρωποι που έζησαν και ζουν δίπλα στο άδειο πλέον Ίδρυμα, δεν θέλουν να είναι ένας ακόμη εγκαταλελειμμένος χώρος που θα τον σκεπάσει η σκόνη της λησμονιάς!

Ο χώρος δίπλα από τις κορυφές του Ολύμπου, εκεί στα κτίσματα που στέγαζαν τον πόνο μπερδεμένων ψυχών ανθρώπων, αυτός ο χώρος, ανοίγει στον κόσμο για πρώτη φορά και είναι ένα εγχείρημα κι ένα ρίσκο για τη συνέχεια.
Ανοίγει με χαρά, ανοίγει με μουσική! Συνδέεται ο χώρος με τον μύθο του και την ιστορία του και δημιουργείται το μουσικό του αφήγημα.
Μυθωδία.
Μια συναυλία μέσα στο πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου.
Την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Συμμετέχουν:
Η  Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και  Τεχνών Δίου υπό την διεύθυνση του Νίκου Πατρή

Τραγουδούν:
Γιώτα Νέγκα
Ζωή Παπαδοπούλου
Μπάμπης Βελισσάριος

Συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας – Δήμος Κατερίνης – Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα και με την ευγενική αρωγή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης
Ώρα έναρξης: 20:00

Από τις 18:30 θα ανοίξουν οι πύλες και θα γίνει ξενάγηση στο χώρο της εκκλησίας της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου και στα κτίσματα του πρώην ψυχιατρικού νοσοκομείου που παραμένουν κλειστά από το 2004 που αποχώρησε από το χώρο η ψυχιατρική νοσηλευτική μονάδα.

Τιμή εισιτηρίου: προπώληση 8 ευρώ – εισόδου 10 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου