Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Ομιλία κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου και των Συμβούλων του Δήμου Δίου-Ολύμπου

Κυρίες και κύριοι
Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας στην σημερινή τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής.
Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για όλους μας.
Σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία:

Πρώτον, από την τιμή που γίνεται προς το πρόσωπό μας,
δεύτερον, από την προσδοκία που δημιουργήθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα
και τέλος, από την ευθύνη που απορρέει από αυτό.
Παίρνω λοιπόν, σήμερα, το λόγο με την πεποίθηση ότι κάνουμε στο Δήμο μας μια νέα αρχή, σύμφωνα με την ξεκάθαρη λαϊκή εντολή.
Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο δημιουργίας και καινοτομίας.
Στρέφουμε τον τόπο μας προς νέους ορίζοντες.
Οι δημότες εμπιστεύθηκαν μια νέα ομάδα για να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση του Δήμου.
Να διαγράψει τις άσχημες εικόνες της τελευταίας περιόδου.
Να επανασυστήσει και να οργανώσει βασικές λειτουργίες του Δήμου όπως για παράδειγμα η υπηρεσία αποκομιδής των απορριμμάτων
Να στηρίξει το δημότη στην καθημερινή του συναλλαγή με το Δήμο.
Να αναπτύξει δράσεις και υποδομές που θα οδηγήσουν σε ένα σύγχρονο, λειτουργικά αυτόνομο και κοινωνικά ευαίσθητο Δήμο.
Να κάνει πράξητην αλλαγή της πολιτικής, της νοοτροπίας και των πρακτικών.
Να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία
και να εργαστεί για την ποιοτική και αποδοτική παροχή υπηρεσιών.


Κυρίες και κύριοι
Τα δύο τελευταία χρόνια είχα τη δυνατότητα να γυρίσω τον Δήμο μας απ΄άκρη σ’ άκρη, να γνωρίσω ανθρώπους που,ενώ παλεύουν για τα προς το ζην, έχουν την αίσθηση ότιο Δήμος δεν βρίσκεται πλάι τους στην προσπάθειά τους αυτή.Παρά,όμως την διαρκή απογοήτευση, δεν το βάζουν κάτω, αντίθετα, πιστεύουν ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει, ότι κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει.
 Σ΄ αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους που αγωνίζονται και ελπίζουν,χρωστάμε όλοι μας.
Την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οφείλουμε να την δικαιώσουμε.
Την προσδοκία που στήριξαν πάνω μας δεν πρέπει να την διαψεύσουμε.
Aυτά λοιπόν, που για έναν πολίτη είναι αυτονόητα στην καθημερινότητά του, είναι για μας ζητούμενο.
 Η καθαριότητα, η ύδρευση, η αποχέτευση, η σχολική στέγη, οι κοινωνικές δομές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι δράσεις πολιτισμού, οι κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές και άλλα πολλά, είναι ζητούμενα για ένα σύγχρονο δήμο, και προαπαιτούμενες παροχές στο δημότη, στον κάτοικο, στον επισκέπτη.Ζητήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε.
Πέραν όμως από τη διαχείριση της καθημερινότητας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών,στόχος του Δήμου μας πρέπει να είναι και η μετάβαση στο αύριο,ώστε ο δήμος μας να αποκτήσει εξωστρέφεια, αναπτυξιακή πορεία και προοπτική.
Να μετεξελιχθεί σε ένα δήμο με υψηλή παραγωγικότητα και άνετη διαβίωση.Με λίγα λόγια να γίνει ο τόπος μας ελκυστικός και ικανός να κρατήσει και να συντηρήσει τη νέα γενιά των δημοτών, δηλαδή τα παιδιά μας.
Πώς όμως ο Δήμος Δίου Ολύμπου θα μπορέσει να αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά ;
Η απάντηση έρχεται από το παρελθόν και βρίσκεται γύρω μας.
Η αξιοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών της περιοχής μας, η κεφαλαιοποίηση του πολιτιστικού και αρχαιολογικού μας πλούτου και η ανάδειξη του Ολύμπου, του γνωστότερου ελληνικού βουνού διεθνώς,αποτελούν τα μέσα με τα οποία ο δήμος μας μπορεί να οικοδομήσει τη δική του ιδιαίτερη ταυτότητα και να αναδειχθεί ως διεθνής επώνυμη περιοχή,αυτό που είναι γνωστό ως Placebranding.Όλη η παρολύμπια περιοχή,από τις κορυφές μέχρι τις ακτές, πρέπει να ταυτιστεί τοπογραφικά με το ισχυρότερο όνομα του νομού μας και ίσως όλης της χώρας, τον Όλυμπο.
Για να το επιτύχουμε αυτό χρειαζόμαστε μια ισχυρή και δημιουργική συνεργασία μεταξύ κράτους, Δήμου και επιχειρήσεων, πολιτών και αγορών, σοβαρή ενασχόληση επιστημόνων και ειδικών, καινούρια τοπικά χωρικά σχέδια και στρατηγική, που θα περικλείει όλα τα επιμέρους μοναδικά στοιχεία της περιοχής, με κύριο στόχο την προσέλκυση επισκεπτών, επενδύσεων στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα, ακόμη και νέων κατοίκων.

Κυρίες και κύριοι
Αναλαμβάνοντας σε λίγες ημέρες τη διοίκηση του δήμου, οι συνεργάτες μου κι εγώ, στεκόμαστε με μεγάλη προσοχή μπροστά στα προβλήματα που ο Δήμος αντιμετωπίζει, αυτές τις τεράστιες δυσκολίες που καλούμαστε να τις μετατρέψουμε σε ελπίδα και προοπτική. Θα τα καταφέρουμε, με έντιμη διαχείριση και ορθολογισμό,διαφάνεια και καινοτομία,συναίνεση και συνεργασία. Και σίγουρα, με πολλή δουλειά.
Θα κάνουμε βέβαια και λάθη. Λάθη κάνουν αυτοί που αγωνίζονται, που προσπαθούν, που δουλεύουν. Εξάλλου, μόνο ο αλαζόνας και ο αδρανής θεωρεί ότι είναι αλάνθαστος. Και στα κοινά,δεν χωρά η αλαζονεία, ούτε και η αδράνεια,δεν χωρούν εγωισμοί, προσωπικές στρατηγικές και εμμονές. Τα αξιώματα είναι προσωρινά, έρχονται και παρέρχονται. Ο τόπος μας όμως, ο Δήμος μας, είναι μόνιμος κι αυτόν καλούμαστε να υπηρετήσουμε.
 Όλοι μας, ανεξάρτητα από την δημοτική παράταξη από την οποία προερχόμαστε, πρέπει να γεφυρώσουμε και να ενώσουμε τις προτάσεις μας, να βρούμε κοινό βηματισμό. Όλοι μαζί, δημοτική αρχή και εργαζόμενοι του Δήμου, θεσμοί, φορείς, σύλλογοι, και βέβαια οι δημότες, χωρίς κομματικές ταυτότητες πρέπει να βοηθήσουμε«νὰ σηκώσουμε τόν ἥλιο πάνω ἀπ᾿ τον τόπο μας, νὰ σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπὸ τὸν κόσμο,»παραφράζοντας το Πνευματικό Εμβατήριο του Άγγελου Σικελιανού που ακούσαμε και προηγουμένως.Γιατί στο τέλος της τετραετίας όλοι θα κριθούμε από τη δουλειά μας και από τα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματά μας.

Κυρίες και κύριοι
Για όλα όσα προανέφερα, γνωρίζουμε καλά ότι το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο.Θα αναμετρηθούμε με τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.Γνωρίζουμε καλά πωςο δρόμος μπροστά μας είναι ανηφορικός και δύσβατος. Θα κάνουμεό,τι είναι δυνατόν για να τον περπατήσουμε.
Όμως, θεωρώ ότι ο ανηφορικός αυτός δρόμος αφορά όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Είναι ευθύνη όλων μας, στο έλλειμα κυβερνησιμότητας που έφερε η μορφή αυτή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,εμείς, να προσθέσουμε περίσσευμα προσωπικής ευθύνης.
 Είναι χρέος όλων μας να κινηθούμε έξω από πλαίσια συναλλαγών, παίρνοντας τη συνισταμένη απόφαση με μοναδικό κριτήριο το καλό του Δήμου.
Για μας η εκλογική μάχη ανήκει στο παρελθόν.Οι θεσμικά διακριτοί ρόλοι μειοψηφιών και πλειοψηφίας, δεν θα είναι εμπόδιο για συνεργασία, συμπόρευση και συναντίληψη για τα προβλήματα του τόπου,Η έκφραση της διαφορετικής άποψης και της καλόπιστης κριτικής, τόσο από τους αιρετούς όσο και από τους πολίτες είναι πάντα θεμιτή και καλοδεχούμενη.

Συνδημότισσες και συνδημότες
Οι ευθύνες όλων μας είναι μεγαλύτερες παρά ποτέ. Και θα κριθούμε όλοι μας από τη θέση μας κι από τη στάση μας.Στο τέλος,είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καταφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι προσδοκούμε σήμερα.Με σύνεση, σύνθεση, συνεργασία και χρηστή διοίκηση θα φέρουμε το Δήμο μας στη θέση που δικαιούται, στη θέση που του αξίζει.
Δηλαδή, στην κορυφή του Ολύμπου.

Εύχομαι καλή και γόνιμη θητεία σε όλους μας!
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου