Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου πέφτει η αυλαία της καλοκαιρινής εκστρατείας «Για φαντάσου…» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης

Στην τελική της ευθεία για την ολοκλήρωσή της βρίσκεται η καλοκαιρινή εκστρατεία με τίτλο «Για φαντάσου…» που πραγματοποιείται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης και η οποία υλοποιείται κατόπιν συνεργασίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή (9 Αυγούστου), ενώ η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 30 του ίδιου μήνα.

Η ανταπόκριση που είχε το φετινό πρόγραμμα της βιβλιοθήκηςήταν εξαιρετικά ικανοποιητική τόσο από παιδιά όσο και από γονείς και όλοι τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την οργάνωση, τη «ζεστασία» και το περιεχόμενο των εργαστηρίων.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή της, η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου: «Ευχαριστούμε θερμά για μία ακόμη χρονιά τους εθελοντές μας οι οποίοι με την καθημερινή τους συνδρομή στάθηκαν αρωγοί στην υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και ένα μεγάλο και ιδιαίτερο ευχαριστώ στην κα. Μάρθα Κακουλίδου - Δόγα, υπάλληλο του Δήμου Κατερίνης που μας προσφέρει την ανιδιοτελή της στήριξη και βοήθεια από την πρώτη κιόλας ημέρα αυτής της εκστρατείας».


Τα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν στο διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων είναι τα εξής:

Τρίτη 23 Ιουλίου – 7ο εργαστήριο

«Το καλοκαίρι την ώρα που τα όνειρα ταξιδεύουν»

Τα παιδιά με τη συνδρομή της Χρυσούλας Μπουζέτη και της Ιωάννας Μπαρά, διάβασαν παραμύθια και σχεδίασαν το δικό τους δρόμο μέσα στο καλοκαίρι με συνοδοιπόρο την αθωότητα και τον παιδικό αυθορμητισμό. Στη συνέχεια οι μικροί φίλοι άκουσαν τραγούδια σχετικά με το καλοκαίρι και μελοποιημένα ποιήματα, ενώ επίσης ζωγράφισαν σε σύννεφα και σε ψάρια. Τέλος, αποτύπωσαν σε πέτρες το αγαπημένο τους καλοκαιρινό αντικείμενο!

 Τετάρτη 24 Ιουλίου – 8οεργαστήριο
«Τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι να ξέφευγαν από τα βιβλία»

Το εργαστήριο υλοποιήθηκε από τις Θεοδοσία Τοπαλίδου και Δώρα Τζιόκα οι οποίες μαζί με τα παιδιά, πέταξαν όλα τα βιβλία στο πάτωμα, έβγαλαν του ήρωες μέσα από τις σελίδες. Τα παιδιά έκπληκτα παρατήρησαν τα διαφορά βιβλία που ήταν σκορπισμένα στη βιβλιοθήκη και συζήτησαν όλοι μαζί το θέμα του εργαστηρίου. Στη συνέχεια, χωριστήκαν σε 4 ομάδες και πήραν όλοι από ένα φάκελο με κομμάτια από εικόνες και κείμενα διαφόρων βιβλίων.
Κατόπιν, ταίριαξαν τους τίτλους των βιβλίων με τις εικόνες και τα κείμενα, ενώ βρήκανε το αντίστοιχο εξώφυλλο και δημιούργησαν ένα κολάζ. Κλείνοντας, διάβασαν τα βιβλία «πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο» και «Κυριάκος ο Σαγόνιας».

 Πέμπτη 25 Ιουλίου – 9οεργαστήριο
« Φύσα, φύσα το φεγγάρι»
 Ένα εργαστήριο γεμάτο φαντασία και πολλή αγάπη από τον Κώστα Τζάγκα και τη Γεωργία Βασιλειάδου το οποίο ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους. Το διαγαλαξιακό ταξίδι των παιδιών στο φεγγάρι ξεκίνησε με την αφήγηση του τραγουδιού «Σελήνη μου ασημένια φεγγάρι μου γλυκό στο ορκίζομαι για πάντα εγώ θα σε αγαπώ» και του παραμυθιού «Ο Ήλιος και η Σελήνη».
Οι μικροί φίλοι επιβιβάστηκαν σε ένα διαστημικό αεροσκάφος, απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν … στη Σελήνη.
Στη συνέχεια, ακολούθησε χορός και τραγούδια σχετικά με το φεγγάρι! Κατόπιν, τους ακολούθησε η ανάγνωση παραμυθιών σχετικά με το φεγγάρι.
 Έπειτα το κάθε παιδί ζωγράφισε το δικό του φεγγάρι όπως το φαντάστηκε και όλοι μαζί δημιούργησαν ένα κολάζ. Στο τέλος, απόλαυσαν και μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Laluna».

Τρίτη 30 Ιουλίου – 10οεργαστήριο 
«Μικρά ξυπνήματα»

Το εργαστήριο υλοποιήθηκε από τη Χρυσούλα Μπουζέτη μαζί με την καθοριστική συνδρομή από τις Θεοδοσία Τοπαλίδου, Μαρία Τεπερεκίδου, ΒασιλικήΛαγομίχου και Μάρθα Κακουλίδου - Δόγα. Τα παιδιά είχαν ένα πολύ ωραίο ξύπνημα με ήχους, μυρωδιές, αισθήσεις και όλα αυτά που ήταν κρυμμένα στο πάρκο. Διάβασαν το βιβλίο «Μικο μαμά ,ξυπνά να παίξουμε».  Έκλεισαν τα μάτια τους, άκουσαν τον ήχο τον τζιτζικιών και συζήτησαν για το πρώτο πράγμα που μας ξυπνάει....τον ήλιο. Ακολούθησε μια βόλτα στο πάρκο και εν συνεχεία τα οι μικροί φίλοι έφτιαξαν μια ζωγραφιά με θέμα τα ξυπνήματα. Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε και η ανάγνωση του παραμυθιού «Καληνύχτα σε όλους» ακούγοντας τραγούδια από παιδικά νανουρίσματα!


Τετάρτη 31 Ιουλίου – 11ο εργαστήριο
"Ανακαλύπτοντας τα υλικά και τον ήχο της γλώσσας μου"

Την επιμέλεια του εργαστηρίου ανέλαβαν οι Θεοδοσία Τοπαλίδου και ΒασιλικήΛαγομίχουοι οποίες δίδαξαν στα παιδιά την έννοια της μουσικής και του ρυθμού.
Αρχικά τα παιδιά έπαιξαν ένα παιχνίδι με το αλφάβητο όπου διάβαζαν ένα ένα κάθε γράμμα ώστε να δούνε τον ήχο που βγάζει κάθε γράμμα!
 Έπειτα άκουσαν δυο μουσικά κομμάτια και ζωγράφισαν κάτι σχετικό με τη μουσική  δίνοντας παράλληλα έναν τίτλο στο κάθε έργο. Επιπλέον, άκουσαν 4 μουσικά κομμάτια με σκοπό να καταλάβουν σε ποια εποχή αντιστοιχεί το κάθε κομμάτι και τέλος διάβασαν το παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος».

Πέμπτη 1 Αυγούστου – 12ο εργαστήριο
"Τι μπορούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά"

Ο Κώστας Τζάγκας και ο Θάνος Τζάγκας ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους με το εργαστήριο μαθηματικών που υλοποίησαν. 
Τα μαθηματικά συνδέονται με πολλούς τομείς της ζωής μας και τα παιδιά είχαν τους κατάλληλους για να τους το αποδείξουν.
Μέσα από ένα παιχνίδι γνωριμίας μοιράστηκαν καρτελάκια με αριθμούς ανάλογα την ηλικία του κάθε παιδιού. Στη συνέχεια μίλησαν για τον αριθμό που κρύβουν τα ονόματα τους, έκαναν "βηματάκια" τις συλλαβές των ονομάτων μας και τις μετρήσανε.
Κατόπιν, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και έπαιξαν ένα παιχνίδι πιθανοτήτων με ποτήρια όπου έβαψαν τον πάτο των ποτηριών με μπλε, κίτρινο και κόκκινο χρώμα.
Έπειτα, συμπλήρωσαν ένα φύλλο με το τι μπορούμε να αγοράσουμε με 1€, 10€, 100€ κλπ ενώ στο τέλος, το κάθε παιδί ζωγράφισε τον αγαπημένο του αριθμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου