Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Στρέφεται δικαστικά κατά των απλήρωτων ναυαγοσωστών ο δήμος Κατερίνης μετά τον πνιγμό του 19χρονου

Ο άτυχος νεαρός έφυγε από τη ζωή αβοήθητος, μια μέρα μετά την έναρξη της αποχής των ναυαγοσωστών, γιατί καθυστέρησε η πληρωμή τους
Σέρβος τουρίστας, μόλις 19 ετών, είναι το θύμα της διαμάχης μεταξύ του δήμου Κατερίνης και των ναυαγοσωστών που καλύπτουν με σύμβαση τις παραλίες του δήμου, αλλά απέχουν από τα καθήκοντά τους από την περασμένη Τετάρτη, γιατί καθυστέρησε η πληρωμή τους.
Ο άτυχος νεαρός πνίγηκε στην Ολυμπιακή Ακτή το μεσημέρι της Πέμπτης, 22 Αυγούστου, μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρίας Lifeguard Patrol ότι αποσύρει τα μέλη της από τους πύργους των ναυαγοσωστών. Ο δήμος Κατερίνης εξετάζει τώρα μέσω της νομικής του υπηρεσίας αν θα στραφεί νομικά κατά της εταιρίας.

Ο 19χρονος που παραθέριζε στην περιοχή ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από άλλους λουόμενους, μπροστά στον άδειο ναυαγοσωστικό πύργο. Πλήρωμα του ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο έκανε προσπάθειες ανάνηψης, χωρίς αποτέλεσμα. Στο νοσοκομείο Κατερίνης, όπου μεταφέρθηκε στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Λίγες ώρες αργότερα η σορός αναγνωρίστηκε από τους οικείους του.

Μόλις μία μέρα πριν, η εταιρία Lifeguard Patrol είχε ανακοινώσει την «προσωρινή αναστολή των εργασιών ναυαγοσωστικής κάλυψης» των ακτών του δήμου Κατερίνης, κατηγορώντας τη δημοτική Αρχή ότι δεν υπήρξε συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντί της και σε μια προσπάθεια να πιέσουν για την καταβολή της συμφωνημένης αμοιβής. «Με την κάλυψη των οφειλών από τον δήμο οι ναυαγοσώστες θα επιστρέψουν και πάλι στις ακτές», κατέληγε η ανακοίνωση.


Μιλώντας στο ethnos.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κατερίνης, Λάζαρος Ντόντης, υποστήριξε πως η καθυστέρηση αφορούσε μερικές ημέρες και οφειλόταν στην καθυστέρηση εκταμίευσης της τακτικής επιχορήγησης από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη κατά της ναυαγοσωστικής εταιρίας, μετά το τραγικό γεγονός του πνιγμού του 19χρονου.

«Μέχρι πέρυσι ο Δήμος Κατερίνης είχε μια ναυαγοσωστική κάλυψη ετήσιου κόστους 120.000 ευρώ. Από φέτος το κόστος αυτό εκτοξεύτηκε στις 420.000 ευρώ γιατί άλλαξε η νομοθεσία, οι πύργοι αυξήθηκαν από 8-10 στους 18 και επιμηκύνθηκε η περίοδος κάλυψης», είπε και πρόσθεσε: «Το τιμολόγιο της εταιρίας ήρθε στις αρχές του Αυγούστου και επρόκειτο να πληρωθεί στα μέσα του μήνα. Όμως άργησε η τακτική επιχορήγηση από του υπουργείο, που έρχεται συνήθως στις 15,16, 17 του μηνός και σήμερα που είναι 23 δεν έχει έρθει ακόμα. Παρακαλέσαμε την εταιρία να κάνει λίγες μέρες υπομονή και θα πληρωθεί σε πρώτη προτεραιότητα μόλις εισπράξουμε την επιχορήγηση. Δεν θέλησε να περιμένει και υπαναχώρησε, με τραγικά όπως φαίνεται αποτελέσματα. Το αν αυτή η υπαναχώρηση είναι νόμιμη το εξετάζουν τώρα οι νομικές μας υπηρεσίες και ανάλογα θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου