Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Αλέκος Ράντος και Σάκης Παντελίδης μιλούν για την προετοιμασία του Άρη στην Ολλανδία

Οι αφανείς εργάτες της δουλειάς που γίνεται στην προετοιμασία του Άρη στην Ολλανδία, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κομβικό… ρόλο στην εξέλιξη της ομάδας, μίλησαν στη SFINA.GR.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

Ο βοηθός του Σάββα Παντελίδη, Άκης Βάβαλης, ο γυμναστής, Σάκης Παντελίδης και ο προπονητής τερματοφυλάκων, Αλέκος Ράντος, αναφέρθηκαν στην… δημιουργία του νέου Άρη.

-Πώς κυλάει η προετοιμασία και σε ποιο επίπεδο ετοιμότητας βρίσκεται η ομάδα;

Βάβαλης: «Είμαστε σε ένα ικανοποιητικό για την εποχή επίπεδο. Οι απουσίες κάποιων παικτών και λίγο οι ελλείψεις επηρέασαν λίγο το πρόγραμμά μας, πιστεύω όμως ότι μέρα με τη μέρα βελτιώνουμε το ποσοστό ετοιμότητας της ομάδας και μέχρι το πρώτο επίσημο παιχνίδι δεν θα πω ότι θα είμαστε στο 100% αλλά σίγουρα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ετοιμότητας ούτως ώστε να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι από τον αντίπαλο και να περάσουμε στην επόμενη φάση».

-Πόσο σημαντικό είναι το θέμα της διαχείρισης των παικτών σε αυτό το στάδιο που βρίσκεται η προετοιμασία;

Σάκης Παντελίδης: «Οι καθυστερημένες προσελεύσεις των ποδοσφαιριστών, είτε από εθνικές ομάδες είτε για άλλους λόγους, είναι δύσκολος συνδυασμός και δημιουργούν ένα διαφορετικό status. Εάν το συνδυάσουμε και με το ότι η προετοιμασία δεν είναι επτά εβδομάδων αλλά μικρότερη, σίγουρα εμπεριέχει δυσκολία. Ευτυχώς έχουμε τη δυνατότητα και με τεχνολογικά μέσα να ελέγχουμε την προπόνηση. Μέρα με τη μέρα πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο τέλος εκεί που επιθυμούμε».

-Σε τι επίπεδο ετοιμότητας θα είναι η ομάδα στα πρώτα επίσημα παιχνίδια;

Σάκης Παντελίδης: «Είναι λίγο δύσκολο να πούμε ότι θα είναι 100%, είναι μικρό το διάστημα της προετοιμασίας. Φανταστείτε π.χ. ότι ο Σάσα θα έχει μόλις 15 μέρες μπροστά του. Το πλάνο που έχουμε εκπονήσει όσο αφορά την προετοιμασία δεν περιλαμβάνει να είμαστε έτοιμοι μόνο στα παιχνίδια με τη Λεμεσό, αλλά η ομάδα να έχει μία διάρκεια γιατί οι υποχρεώσεις μας δεν τελειώνουν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια προφανώς».

-Από τη διάθεση και τη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών, υπάρχει ικανοποίηση;

Σάκης Παντελίδης: «Προσωπικά εγώ βλέποντας και τις μετρήσεις και τα εργομετρικά αποτελέσματα, γιατί δεν σας κρύβω ότι στα φιλικά μπορεί να παρουσιαστήκαμε κάπως ανέτοιμοι αλλά όσο αφορά τον όγκο των τρεξιμάτων είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος για την εποχή. Δεν θα μπω σε νούμερα, αλλά μιλάμε για αποστάσεις που καλύπτονται δύσκολα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι ποδοσφαιριστές αντιλαμβάνονται ότι το χρονικό διάστημα που έχουν μπροστά τους είναι πάρα πολύ μικρό και πρέπει να εκμεταλλεύονται το κάθε δευτερόλεπτο της προπόνησης».

-Κόουτς, πώς βρήκες τα πράγματα στην ομάδα σαν νέο μέλος και πες μας σε τι κατάσταση βρίσκονται οι τερματοφύλακες;

Ράντος: «Η κατάσταση που βρήκα ήταν αυτή που περίμενα να βρω στον Άρη. Έχω μπει στο κλίμα της ομάδας. Κάθε αρχή βέβαια είναι και δύσκολη, φέτος υπάρχει και η πίεση του χρόνου για να είναι η ομάδα έτοιμη στις 25 του μήνα και μερικές φορές αυτή η πίεση σε κάνει να παραμελείς κάποια πράγματα και να μην έχεις την ελευθερία των κινήσεων. Χρειάζεται υπομονή διότι είναι δύσκολο να μοντάρεις μία ομάδα τόσο γρήγορα, εκτιμώ όμως ότι θα είναι έτοιμος ο Άρης τη στιγμή που πρέπει.


Σε ότι αφορά τους τερματοφύλακες, ο Κούεστα είναι καλός, έμπειρος και με πολλές δυνατότητες.  Είχε την ατυχία με τον τραυματισμό του, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν είναι τόσο σοβαρός, όποτε θα δουλέψουμε για να είναι έτοιμος στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ο Έμαν είναι εξελίξιμος τερματοφύλακας, θα βοηθήσει. Ο Άρης φέτος θα έχει μία δυάδα πολύ δυνατή, θα ήθελε κάθε ομάδα να την έχει στο ρόστερ της. Με τους μικρούς (Αρβανίτης, Τσιλιγγίρης) θα δούμε τι θα γίνει».

-Αν χρειαστεί να αγωνιστεί ο Έμαν στο πρώτο ματς με τη Λεμεσό, μπορεί να ανταπεξέλθει;

«Μπορεί. Είναι σοβαρός στο παιχνίδι του, σταθερός και δουλεύει πολύ. Σίγουρα θα κάνει και τα λάθη του, αλλά την προκειμένη στιγμή είναι έτοιμος και σε καλή κατάσταση για να βοηθήσει».

-Ο κόουτς πέρυσι είχε αναφερθεί στις συνθήκες δουλειάς και της καθημερινότητας στην ομάδα, είναι καλύτερα τα πράγματα;

Βάβαλης: «Υπάρχει βελτίωση σε όλους τους τομείς. Κάποια πράγματα και κυρίως αυτά που αφορούν τη δική μας δουλειά και δεν είναι τόσο εμπορικά ο κόσμος μπορεί να μην τα γνωρίζει, αλλά γίνονται καθημερινά βήματα προόδου. Το σημαντικότερο ήταν τα γήπεδα στο Ρύσιο, μας λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα διότι η ομάδα ταλαιπωρήθηκε και δεν αξίζει πρώτα απ’ όλα στον Άρη και στους ποδοσφαιριστές να προπονούνται σε τέτοιες συνθήκες».

-Αγωνιστικά θα δούμε κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό;

Βάβαλης: «Δεν πρέπει ποτέ να μένεις στα ίδια. Πάντα προσθέτεις ή αφαιρείς πράγματα, ανάλογα με τον αντίπαλο, την κατάσταση της ομάδας μας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα πλάνα μας. Το πιο βασικό είναι ότι η προετοιμασία –αν και κοφτή- θα μας δώσει τον χρόνο να δουλέψουμε και σε κάποια άλλα πράγματα, όπως έναν ακόμα σχηματισμό ως εναλλακτικό πλάνο δράσης».

-Από τα νέα πρόσωπα στην ομάδα, όπως είναι ο Ιντέγε, ο Ντουάρτε, πότε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό, να βρουν δηλαδή τον ρυθμό τους;

Σάκης Παντελίδης: «Σε μία προετοιμασία ο όγκος δουλειάς πάντα είναι πολύ μεγάλος, πολύ περισσότερο δε για τα παιδιά που προέρχονται από αποχή (βλ. Ιντέγε). Ενδεχομένως μέσα στην χρονιά ο Μπράουν, με αυτόν τον όγκο της δουλειάς, να βγάλει κούραση. Αυτό που προσπαθούμε είναι να έχουν όλοι μια φρεσκάδα στα πρώτα παιχνίδια και να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση στη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό δεν μπορούμε να το προβλέψουμε από τώρα βέβαια, με μια κατάλληλη διαχείριση όμως μπορούμε να το καταφέρουμε».

-Διαφορετική περίπτωση βέβαια είναι ο Σούντγκρεν, που έρχεται «γεμάτος» με συμμετοχές. Γι’ αυτόν ο φόβος είναι για τον Οκτώβριο και μετά, μήπως του βγει κούραση;

Παντελίδης: «Πότε δεν μπορείς να είσαι απόλυτος στο ποδόσφαιρο, είναι καθαρά και θέμα οργανικό, τι προσαρμογές μπορεί να κάνει ο οργανισμός του, ένα σύμπλεγμα παραγόντων που δεν μπορεί τώρα να μας οδηγήσει στο απόλυτο, ούτε να δούμε χρονικό ορίζοντα. Το σίγουρο είναι ότι τώρα θα έχει ρυθμό, κάτι που αυτή την περίοδο ελάχιστοι θα έχουν».

Βάβαλης: «Το νοητικό επίπεδο κάθε ποδοσφαιριστή είναι το πιο σημαντικό  για την αφομοίωση της τακτικής. Θεωρώ ότι δεν θα έχει πρόβλημα, επειδή έχει παίξει σε διαφορετικούς σχηματισμούς και τα κατάφερε με την ίδια επιτυχία, οι κινήσεις και ο τρόπος που λειτουργεί είτε στην 3άδα είτε στην 4άδα είναι υποδειγματικός οπότε και στο τακτικό κομμάτι δεν θα έχει πρόβλημα προσαρμογής. Επειδή είναι ίσως το μοναδικό παιδί που θα μπορεί να ακολουθήσει 100% θα είναι και ο πρώτος που θα  μπορέσει να προσαρμοστεί απόλυτα σε αυτό που θέλουμε».

-Τον Μπρούνο Γκάμα πότε θα αρχίσετε να τον υπολογίζετε;

Βάβαλης: «Επειδή μιλάμε για αποκατάσταση χιαστού και η ηλικία παίζει τον ρόλο της θεωρώ ότι πρέπει να περάσει τουλάχιστον ακόμη ένα δίμηνο για να μπορεί να είναι έτοιμος να μας βοηθήσει».

-Στα δύο φιλικά η ομάδα δέχτηκε οκτώ τέρματα, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για τη δουλειά σου να μην παρασυρθούν οι τερματοφύλακες, να μην τους πάρει από κάτω;

Ράντος: «Αν δεν δεχόταν γκολ εμείς τι δουλειά θα κάναμε (γέλια). Πάντα είναι πρόβλημα για τον τερματοφύλακα, είτε είναι πολλά είτε λίγα. Πρέπει να έχει το εγωιστικό. Και ένα γκολ να δεχτεί και να κερδίσει η ομάδα του αυτός θα πρέπει να προβληματίζεται και να τον πειράζει. Τα φιλικά είναι για να διορθώνεις πράγματα και εμείς έχουμε ακόμα να διορθώσουμε αρκετά, γι αυτό και με βλέπετε να ουρλιάζω στις προπονήσεις. Σε κάθε προπόνηση θέλω κάποιος να κερδίζει κάτι για το δικό του καλό».
Πηγή: sfina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου