Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Ο Γάλλος «δάσκαλος» σε ημιτελικό εναντίον του Σενεγαλέζου… μαθητή

Δεν είναι δα και κλισέ η φράση «δάσκαλος εναντίον μαθητή», διότι… ακριβώς αυτό ισχύει στον ημιτελικό του Copa Africa της Αιγύπτου ανάμεσα σε Τυνησία και Σενεγάλη. Εκλέκτορας των Τυνήσιων είναι από πέρυσι ο παλιός Γάλλος, σταρ των «τρικολόρ» τη δεκαετία του ’80 αλλά και της Μπορντό, Αλέν Ζιρές, που στα 66 του συνεχίζει την… περιοδεία του σε διάφορες αφρικάνικες χώρες.
Και, ο… ομόσταυλός του στη Σενεγάλη είναι ο από το 2015 ο 43χρονος Αλιού Σισέ, γεννημένος μεν στη Ζιγκουνσόρ της πατρίδας του αλλά όταν ήταν 9 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο Παρίσι. Ο Σισέ, από τους καλούς χαφ της εποχής του, έπαιξε σε γαλλικές και αγγλικές ομάδες και το 1998, αγωνιζόμενος στη Σεντάν τότε, αποκτήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν κατόπιν εισήγησης του… Ζιρές. Βεβαίως, το μέλος της «carre magique» (μαζί με Πλατινί, Φερναντέζ και Τιγκανά) της εθνικής Γαλλίας των 80s, δεν είχε μεγάλη πίστωση χρόνου στους Παριζιάνους και απολύθηκε μέσα σε τέσσερις μήνες αλλά ο Σισέ παρέμεινε για λίγο ακόμη.
Η μοίρα τους ενώθηκε το 2013… στη Σενεγάλη. Ο Ζιρές ανέλαβε εκλέκτορας της εθνικής ομάδας της χώρας και, κατόπιν εισήγησής του, πήρε βοηθό τον Σισέ και τον έβαλε παράλληλα και τεχνικό της U23. Οταν, δε, δύο χρόνια μετά ο Γάλλος αποχώρησε, πρότεινε στην ομοσπονδία να βάλει τον Αλιού Σισέ αντ’ αυτού, όπως και έγινε.
Σενεγάλη και Τυνησία αναμετρώνται σήμερα για 19η φορά στην ιστορία τους με απολογισμό, σε όλα, 9-6-3 για τους «αετούς της Καρχηδόνας». Εξ αυτών  τα τέσσερα ήταν φιλικά ενώ πέντε φορές έχουν ανταμώσει σε τελική φάση Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (με… ισορροπία, 1-3-1 στα αποτελέσματα), ωστόσο μόνο ένα ήταν νοκ άουτ. Ο λόγος για τον προημιτελικό του 2004 στη Ραντές της Τυνησίας, με την οικοδέσποινα να προκρίνεται με 1-0 χάρη σε τέρμα του Τζαχβάρ Μναρί στο 65’, παίκτη της Εσπεράνς τότε.
Ηταν ίσως η σπουδαιότερη νίκη για τους Τυνήσιους, που άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου τότε, ως οικοδέσποινα, με τον Γάλλο εκλέκτορα Ροζέ Λεμέρ να την οδηγεί στο μοναδικό της τρόπαιο μέχρι σήμερα. Βασικός ήταν, τότε ως παίκτης της Ράσινγκ Σανταντέρ, ο μετέπειτα… Αρειανός (2009-11), Μεχντί Ναφτί που κυριάρχησε στον χώρο του κέντρου, «σβήνοντας» μάλιστα τον… νυν εκλέκτορα της Σενεγάλης, Αλιού Σισέ, τότε παίκτη της Μπέρμιγχαμ. Οι Τυνήσιοι απέκλεισαν στη συνέχεια τη Νιγηρία στα πέναλτι, από το χαμένο σουτ του Πίτερ Οντεμβιγκί και κατέκτησαν το τρόπαιο με 2-1 επί του Μαρόκου στον τελικό.
Για τη Σενεγάλη ο σημερινός είναι ο τέταρτος ημιτελικός στον θεσμό, το ’90 στην Αλγερία και το ’06 στην Αίγυπτο αποκλείστηκε από τις διοργανώτριες, το 2002 (η μόνη πρόκριση) νίκησε 2-1 τη Νιγηρία στην παράταση - αλλά στον τελικό λύγισε απέναντι στο Καμερούν, στα πέναλτι. Πρακτικά δεν έχει νίκη στο 90λεπτο, σε τρεις ημιτελικούς.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τις προτάσεις του Νίκου Μποζιονέλου

https://www.foxbet.gr/201259/skor-ke-skorer-asiatiko-ke-tennis-combo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου