Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Ήταν 1, ήταν 2 … ήταν 19

Το 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ πέρασε στην ιστορία. Την Πιερία εκπροσώπησαν 6 σύνεδροι. Κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν ενεργά στις διαδικασίες και κάποιοι έκαναν πληρωμένες διακοπές. Δεν πειράζει όμως. Ο καθένας από εμάς έχει τους εκπροσώπους που του αξίζει, αφού τους ψήφισε στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου.

Καλό είναι όμως να γνωρίζεις κάποιες γαργαλιστικές λεπτομέρειες. Η ΟΛΜΕ για πρώτη φορά δεν έκλεισε ξενοδοχείο για τους συνέδρους. Αντίθετα κάλυψε ένα ποσό για κάθε σύνεδρο και κάλεσε τις ΕΛΜΕ να τακτοποιήσουν το θέμα της διαμονής.

Κάποιες ΕΛΜΕ ζήτησαν προσφορές από ξενοδοχεία και την απόφαση την πήρε το ΔΣ. Κάποιες άλλες έδωσαν τα λεφτά στους συνέδρους και ο καθένας κανόνισε όπου ήθελε την διαμονή του.
Στην ΕΛΜΕ Πιερίας δεν έγινε έτσι. Ο Πρόεδρος, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, αποφάσισε από μόνος του και έκλεισε από το Νοέμβριο (!) 4 δωμάτια στο ξενοδοχείο Oscar, στα 100 μέτρα από το Σταθμό Λαρίσης. Το ότι το ξενοδοχείο γειτνιάζει με κάποιες δεκάδες οίκων ανοχής, όχι μόνο δεν προβλημάτισε τον Πρόεδρο, αλλά ίσως να το θεώρησε και καλό προκειμένου οι σύνεδροι να μπουν γρήγορα στο πνεύμα του συνεδρίου.
Εντάξει μωρέ, θα πει κάποιος, στο κάτω κάτω δεν πας και για διακοπές. Οι αγώνες θέλουν και κάποιες θυσίες. Δεν πειράζει να βγάλει και κατιτίς ο γνωστός του Προέδρου.
- Γιατί  Πρόεδρε μας έκλεισες στο Oscar και μάλιστα χωρίς να μας ρωτήσεις;
- Με πίεζε η ΟΛΜΕ.
- Εε, άμα σε πίεζε η ΟΛΜΕ δεν μπορούσες να κάνεις κι αλλιώς. Σε ευχαριστούμε που μας φρόντισες.
Ξαφνικά όμως, τον Ιούνιο, μετά τις εκλογές των αντιπροσώπων, η κράτηση στο ξενοδοχείο άλλαξε. Τα 4 δωμάτια έγιναν 3. Ένα δωμάτιο για τον σύνεδρο της ΑΑΚ. Ένα δωμάτιο για τον σύνεδρο της ΑΣΕ και ένα δωμάτιο με ένα διπλό κρεβάτι (!) για τους δύο συνέδρους της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, αφού ο Πρόεδρος θεώρησε ότι πρόκειται για ζευγάρι που πρέπει να κοιμηθεί μαζί!!
Εσύ που ξέρεις αριθμητική, καταλαβαίνεις ότι κάτι λείπει. Πράγματι. Λείπουν οι δύο διακοσμητικοί σύνεδροι της ΔΑΚΕ, οι οποίοι διέμειναν σε άγνωστο μέρος, σίγουρα μακριά από την πλέμπα!!
Καταλαβαίνει κανείς το νέο ήθος των στελεχώντης επόμενης διακυβέρνησης.
Για την ιστορία καλό είναι να μάθεις ότι στο συνέδριο της ΟΛΜΕ, μαζί με άλλες ανεξάρτητες παρατάξεις κατεβάσαμε ένα κείμενο με 15προτάσεις. Όμως τα διάφορα κείμενα πριν τεθούν σε ψηφοφορία, περνούσαν από την έγκριση μιας πενταμελούς επιτροπής, που αποτελούνταν από τους εκπροσώπους των κομματικών παρατάξεων ως εξής: 1 ΔΑΚΕ, 1 ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), 1 Παρεμβάσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μ-Λ ΚΚΕ κλπ), 1 ΠΑΜΕ και 1 ΠΕΚ (ΚΙΝΑΛ). Αυτή η πενταμελής επιτροπή, εντελώς αυθαίρετα αποφάσισε το παρακάτω κείμενο με τις 15 προτάσεις να μην μπει καν σε ψηφοφορία. Τα συμπεράσματα δικά σας.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ (ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ)
1. Να τοποθετηθεί μόνιμο προσωπικό για γραμματειακή υποστήριξη σε κάθε σχολική μονάδα είτε από διοικητικούς υπαλλήλους είτε από εκπαιδευτικούς, που αδυνατούν για λόγους υγείας να ασκήσουν διδακτικό έργο ή που επιθυμούν να ασκούν διοικητικά καθήκοντα.
2. Να γίνει μείωση διδακτικού ωραρίου Διευθυντών και Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, ώστε να μπορούν να ασκούν καλύτερα το διοικητικό τους έργο και να μειωθεί το βάρος, που επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.
3. Να επανέλθει το ωράριο όλων των εκπαιδευτικών σε αυτό που υπήρχε πριν από το 2013.
4. Να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών διαθέτοντάς τους έως και σε πέντε σχολικές μονάδες.
5. Να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών στα Δ.Ι.Ε.Κ και μάλιστα χωρίς την αίτησή τους.
6. Να αποσπώνται οι σύζυγοι εκπαιδευτικών λόγω συνυπηρέτησης, όπως συμβαίνει με τους δικαστικούς και τους στρατιωτικούς.
7. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας χωρίς εξαγορά.
8. Άμεση και πλήρης νομική υποστήριξη από την Ο.Λ.Μ.Ε. στους αιρετούς των Π.Υ.Σ.Δ.Ε. και στις κατά τόπους Ε.Λ.Μ.Ε.
9. Να δοθεί η αρμοδιότητα στα Π.Υ.Σ.Δ.Ε. να απαλλάσσουν τους αδυνατούντες εκπαιδευτικούς, με αίτησή τους, από το διδακτικό τους έργο και να τους αναθέτουν διοικητικό έργο, προφυλάσσοντας έτσι και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές (υλοποιείται εφ’ όσον προσκομιστεί γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής).
10. Μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των πάγιων αναγκών, που υπάρχουν στη γενική αγωγή και πολύ περισσότερο στην ειδική αγωγή.
11. Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών στην αρχή του σχολικού έτους για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών.
12. Κάλυψη εξόδων διαμονής, διατροφής και μετακίνησης των συναδέλφων, που υπηρετούν σε περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
13. Να αναγνωρίζεται μισθολογικά κάθε είδους προϋπηρεσία από τον ιδιωτικό τομέα.
14. Στον πίνακα κενών και πλεονασμάτων να προστεθεί η στήλη με την εκτίμηση του ΠΥΣΔΕ.
15. Επαναφοράδώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού.
Υπάρχει άραγε έστω και ένας νοήμων εκπαιδευτικός που να μην συμφωνεί έστω και με μία από τις παραπάνω προτάσεις;
Υ.Γ.: Στο τελευταίο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πιερίας είχαμε προτείνει να κατεβάσει η ΕΛΜΕ ένα κείμενο κοινά αποδεκτών προτάσεων, οι οποίες να κατατεθούν προς ψήφιση στο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Μεταξύ των προτάσεων αυτών ήταν και δύο προτάσεις συναδέλφων. Τα μέλη του ΔΣ ομόφωνα αποδέχτηκαν την πρόταση αυτή και συμφωνήθηκε να συνεδριάσει το ΔΣ πριν το συνέδριο για να διαμορφωθούν οι κοινές προτάσεις. Ο Πρόεδρος όμως έκανε και πάλι τα μαγικά του. Αναβολή στην αναβολή κατάφερε, προφασιζόμενος προσωπικούς λόγους, να μην πραγματοποιηθεί ποτέ το εν λόγω ΔΣ.

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου