Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Στην Πιερία η πρώτη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών

Η πρώτη στη χώρα Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) θεσμοθετήθηκε στη θαλάσσια περιοχή Πιερίας του Θερμαϊκού Κόλπου.

Στην περιοχή παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα οστράκων της χώρας. Όμως εδώ και αρκετά χρόνια ο συγκεκριμένος κλάδος αντιμετώπιζε προβλήματα τα οποία αφορούσαν την οργάνωση, την αδυναμία αδειοδότησης νέων μονάδων, την αυθαίρετη κατάληψη θαλάσσιων εκτάσεων και την παράνομη διακίνηση προϊόντων

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των υπουργείων Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), η πρόβλεψη για την άσκηση της υδατοκαλλιέργειας μόνο σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) εκκρεμεί από το 1999. Μέχρι πρότινος όμως δεν είχε θεσμοθετηθεί καμία ΠΟΑΥ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Κατά συνέπεια οι υδατοκαλλιέργειες τελούσαν υπό καθεστώς ημι-νομιμότητας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του κλάδου, ενώ η άνθιση παράνομης υδατοκαλλιέργειας συνεπαγόταν απώλεια εσόδων για το κράτος, αδιαφάνεια και παρατυπίες στη νομιμοποίηση και μεταφορά του προϊόντος, απουσία κανόνων στη λειτουργία των μονάδων και σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.

Το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ θεσμοθέτησαν, με Προεδρικό Διάταγμα, την πρώτη ΠΟΑΥ της χώρας στην Πιερία, στην νοτιοδυτική περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου. Ειδικότερα στο Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνονται η θέση και οι ζώνες παραγωγήςτης ΠΟΑΥ, ο Φορέας Διαχείρισης της ΠΟΑΥ και ο τρόπος οργάνωσης της. Παράλληλα προχώρησαν στη συγκρότηση διαδημοτικού φορέα υδατοκαλλιεργητών μεταξύ των δήμων Αλεξάνδρειας, Δέλτα, και Θερμαϊκού,  με διακριτικό τίτλο «Δίκτυο ΠΟΑΥ Θερμαϊκού ΑΜΚΕ», ο οποίος κατέθεσε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με στόχο την αδειοδότηση και δεύτερης ΠΟΑΥ στον ευρύτερο Θερμαϊκό Κόλπο.
Πηγή: ecozen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου