Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι Εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ίσως οι πιο κρίσιμες και καθοριστικές σ’ όλη την Ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η οικονομική κρίση που ταλάνισε χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, το Brexit που αποφασίστηκε από τους Βρετανούς το 2016, τα μεταναστευτικά κύματα που κατέκλυσαν την Ήπειρο τα τελευταία χρόνια και η επί το δριμύτερο ανάκαμψη του ευρωσκεπτικισμού και των εθνικιστικών εξάρσεων, όχι απλά κλόνισαν σθεναρά τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αλλά έθεσαν υπό αμφισβήτηση αυτήν καθ’ εαυτήν την ‘‘ευρωπαϊκή ιδέα’’.

Γι’ αυτό, πέραν από τις ιδιαιτερότητες της εθνικής πολιτικής και τα σοβαρά διλήμματα που θέτει σ’ εμάς, τους ψηφοφόρους, η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, ειδικά σ’ αυτές τις εκλογές επιβάλλεται και αξίζει να σκεφθούμε (και) ‘‘ευρωπαϊκά’’. Και τούτο, διότι πέραν από το ότι η ΕΕ είναι ο φυσικός μας χώρος, είναι παράλληλα αυτή που καθορίζει τις ορίζουσες του εθνικού μας πολιτικού βίου.

 Το μέγα ερώτημα, συνεπώς, εν προκειμένω είναι ποια είναι η ορθότερη επιλογή για εμάς, δηλαδή ποιο κόμμα μπορεί να μας εκφράσει, ως ευρωπαίους πολίτες, να υπερασπιστεί καλύτερα τα δικαιώματα μας και να συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση του ‘‘ενωσιακού οράματος’’. Η διαφαινόμενη απάντηση σε τούτο το κεφαλαιώδες ζήτημα είναι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρέπει να είναι η επιλογή μας σε τούτες τις Ευρωεκλογές. Και αυτό:

Επειδή είναι αφοσιωμένο πολύ βαθύτερα και πολύ πιο πειστικά απ’ όλους τους άλλους πολιτικούς φορείς στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στο πρόταγμα της πιο δυνατής, πιο ‘‘έξυπνης’’, μακροπρόθεσμα βιώσιμης και παγκοσμίως διαδραστικής, αλλά ταυτόχρονα πιο αλληλέγγυας και δημοκρατικής Ευρώπης.

Επειδή θέτει ως κομβική προτεραιότητα για την ΕΕ τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης και έχει σχέδιο για την αποτελεσματική επιτήρηση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων μας (ενίσχυση της Frontex και European Border and Coast Guard με προσωπικό 10.000 ατόμων) μέσω της οικονομικής αρωγής προς τρίτες χώρες και ανάπτυξης συνεργατικών δομών με τις χώρες που συνιστούν ‘‘πηγές’’ μεταναστευτικών ροών (Marshall Plan, External Investment Plan and the New Alliance for Africa).

Επειδή προσεγγίζει το Μεταναστευτικό έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη αρχή  την επίδειξη σεβασμού από οποιονδήποτε εισέρχεται στην ενωσιακή επικράτεια προς τις ευρωπαϊκές αξίες και τον δυτικό πολιτισμό και ήδη έχει προτείνει πρακτικούς μηχανισμούς υλοποίησης αποτελεσματικής, πανευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής (European Return Warrant System για την επιστροφή παράνομων μεταναστών, κεφαλαιακή ενίσχυση του  Asylum and Migration Fund), θεωρώντας παράλληλα την ομαλή και παραγωγική ενσωμάτωση (integration) των δικαιούμενων να εισέλθουν στην Ευρώπη πολιτική προτεραιότητα.

Επειδή έχει αναγάγει σε απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια στην Ευρώπη, την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και τον περιορισμό των έκνομων δράσεων, προκειμένου να είναι πραγματικά ευημερούσες οι κοινωνίες μας. Η Ευρώπη μπορεί να είναι χώρος ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών (ανάπτυξη των European security databases, δημιουργία της European Cyber Brigade, σχηματισμός Ευρωπαϊκού Στρατού μέχρι το 2030).

Επειδή στηρίζει σθεναρά την επιχειρηματικότητα και ειδικά τη μορφή που αυτή έχει στην Ελλάδα, ήτοι το επιχειρείν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs are the backbone of our Social Market Economy), εντάσσοντάς την στο ευρύτερο ιδεολογικό πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς και επιδιώκει την κεφαλαιακή ένωση της Ευρώπης (Capital Markets Union) υπό την προϋπόθεση ότι η Οικονομία θα λειτουργεί προς όφελος των πολλών και θα στοχεύει στην παροχή ίσων ευκαιριών, ειδικά προς τους νέους και τους πιο αδύναμους, αυτούς δηλαδή που ‘‘απειλούνται’’ περισσότερο από το τεράστιο κύμα της ‘‘ψηφιοποίησης’’ και ‘‘παγκοσμιοποίησης’’ που σαρώνει τον Πλανήτη (European Fund for Transition γι’ αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους).

Επειδή οραματίζεται βάσιμα την ‘‘χωρίς αποκλεισμούς’’ ευρωπαϊκή Κοινωνία (inclusive society) με έμφαση στη δημιουργία πολλών και νεωτερικών θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, την προστασία και συνταξιοδοτική ασφάλεια των ηλικιωμένων και τη μεγαλύτερη παραγωγή πλούτου, μέσα από την οποία θα υπάρξουν επαρκή εισοδήματα για τους πολλούς.
Επειδή θεωρεί το ευρώ ως μια από τις πιο θεμελιακές τομές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το νόμισμα που αποτελεί τη ‘‘συγκολλητική ουσία’’ της Ενιαίας Αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει αληθινά στην ενδυνάμωση της Ευρωζώνης με υποστηρικτικούς μηχανισμούς (μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης σε όλη την ΕΕ, δημιουργία του European Deposit Insurance Scheme), αλλά υπογραμμίζει παράλληλα ότι το κοινό μας μέλλον με το κοινό νόμισμα απαιτεί υπευθυνότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και βεβαίως σεβασμό απ’ όλους στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο και τους όρους που αυτό θέτει για τη βιωσιμότητα των εθνικών δημοσίων οικονομικών.

Επειδή έχει στραμμένη την προγραμματική του ατζέντα στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0) και στην τεχνολογική ανάπτυξη που θα αλλάξει το μέλλον των κοινωνιών της Ανθρωπότητας (Artificial Intelligence, mobile and cloud technologies, big data and the Internet of Things, biomedicine, robotics, mobility engineering) και δεσμεύεται περί της μεταφοράς του οφέλους από τις κοσμογονικές ή κοσμοαναθεωρητικές αυτές εξελίξεις στους πολλούς με τη δημιουργία μιας ασφαλούς, ανοικτής και διατηρήσιμης ‘‘ψηφιακής κοινωνίας’’ (inclusive, secure and sustainable digital society). Υπ’ αυτή τη λογική, πρεσβεύει ότι η Καινοτομία είναι σύμφυτη με το ευρωπαϊκό DNA (Innovation is in Europe’s DNA), ότι οι 830.000 νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις (startups) της Ηπείρου μας είναι ο ‘‘πλούτος’’ μας και η σμίλευση της ανταγωνιστικής Ευρώπης ο μόνος τρόπος να ‘‘σταθούμε’’, ως Ευρωπαίοι, απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα και να συνεχίσουμε ως παγκόσμιοι πρωταγωνιστές. 

Επειδή διακηρύττει ότι η υψηλής ποιότητας Παιδεία είναι το θεμέλιο της δυναμικής, προοδευτικής και βασισμένης στη γνώση (Knowledge base) Ευρώπης. Άλλωστε, η ελεύθερη εξάπλωση της Γνώσης, η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και του εργατικού δυναμικού και η διασυνορικότητα των υπηρεσιών συνιστά προϋπόθεση της κοινωνικής κινητικότητας, που είναι ιδεολογικό προπύργιο του γνήσιου φιλελευθερισμού.

Επειδή διασυνδέει το ‘‘κυνήγι’’ της παραγωγής πλούτου, της κατάκτησης της Γνώσης και της επίτευξης τεχνολογικών επιτευγμάτων με την Οικολογία και το Περιβάλλον και κυρίως με τις απαιτήσεις της κοσμοθεωρητικής αντίληψης της ‘‘ισόρροπης ανάπτυξης’’ (sustainable development). Υπ’ αυτό το πρίσμα, όχι μόνο ενστερνίζεται τη Συμφωνία του Παρισιού (2015) για την Κλιματική Αλλαγή και τους τεθέντες στόχους της, αλλά εστιάζει και στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μη επιβλαβών για το Περιβάλλον Τεχνολογιών (renewable and low-carbon energy sources,  carbon-free and low-carbon technologies), αλλά και στην ενίσχυση διοικητικών μηχανισμών προστασίας του Περιβάλλοντος (structural reform of the EU Emission Trading System).

Επειδή υπερθεματίζει ότι προέχει η ενσωμάτωση της γεωπολιτικά ευαίσθητης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, γεγονός που θα αποτελέσει το εχέγγυο σταθερότητας και ανάπτυξης της γεωγραφικής γειτονιάς μας. Αλλά και επειδή ταυτόχρονα τονίζει ότι η ενσωμάτωση των χωρών αυτών πρέπει απαρέγκλιτα να γίνει μόνο με την προσήλωση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στο Κράτος Δικαίου, στη διαφύλαξη και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και κυρίως να βασίζεται στις ειρηνικές διαθέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Κατ’ αυτήν την προσέγγιση, παρεμπιπτόντως, ‘‘βλέπει’’ την Τουρκία απλά ως εταίρο της ΕΕ σε συγκεκριμένα πεδία και όχι ως κράτος – μέλος της.

Επειδή, εν τέλει, υπεραμύνεται της πολιτισμικής ποικιλότητας της Ευρώπης και των εθνικών παραδόσεων των κρατών - μελών της και θεωρεί ότι η Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια, η ισότητα, η αρωγή κυρίως στους νέους και η φροντίδα για τους πιο ηλικιωμένους, το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, ο πλουραλισμός και η ανεκτικότητα αποτελούν τους θεμελίους λίθους του ενωσιακού οικοδομήματος και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές, λοιπόν, το μεγάλο στοίχημα είναι να σκεφθούμε πράγματι (και) ‘‘ευρωπαϊκά’’ και να διατρανώσουμε, με την ψήφο μας, το μεγάλο ‘‘Όχι’’ στον λαϊκισμό, στην ξενοφοβία, στους κοντόθωρους εθνικισμούς που διαβρώνουν την ευρωπαϊκή προοπτική, στον αλληθωρισμό προς το διχαστικό παρελθόν, στον ρατσισμό και τελικά στον ίδιο τον ‘‘ευρωσκεπτικισμό’’. Αλλά κυρίως να πούμε το ουσιαστικό ‘‘Ναι’’ σ’ όλα όσα παραπάνω καταγράφηκαν ψηφίζοντας τη ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που είναι η πραγματική δύναμη ελπίδας στα πολιτικά τεκταινόμενα της Ένωσης.

Κατερίνη, 22/5/2019

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
LLM IN INTERNATIONAL COMMERCIAL LAW
LLM IN EUROPEAN LAW
Cer. LSE in Business, International
Relations and the political science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου