Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Απολιθωμένες γιγαντιαίες χελώνες 3 εκ. ετών στο Μακρύγιαλο!

Μια πολύ σπουδαία ανακάλυψη, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα στοιχεία για το παρελθόν μας, το παρόν και το μέλλον, ήρθε στο φως στον Μακρύγιαλο, από ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ, που εντόπισαν τρεις απολιθωμένες χελώνες ηλικίας 2,5 - 3 εκατομμυρίων χρόνων. Ήδη την Κυριακή 8 Νοεμβρίου και ύστερα από μια συντονισμένη προσπάθεια, η μία εξ αυτών ξεθάφτηκε από την ακτή και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δημαρχείο Μακρυγιάλου.

Όπως τονίζει μιλώντας στο «Ο.Β.» η Ευαγγελία Τσουκαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πρώτη ανακάλυψη έγινε πριν από δέκα περίπου χρόνια από την ομάδα του Καθηγητή Γεωργίου Κουφού, του αν. καθηγητή Δ. Κωστόπουλου του ΑΠΘ και Γάλλων παλαιοντολόγων. Πρόσφατα, και ύστερα από τη συνδρομή και την επιμονή του Ιορδάνη Ποιμενίδη, ο οποίος έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την ύπαρξη της απολιθωμένης χελώνας στην παραλία του Μακρύγιαλου και με πρωτοβουλία της κας Τσουκαλά συντονίστηκε η διόλου εύκολη "αποστολή" για την μετακίνησή της.

Η "επιχείρηση"

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 ομάδα από το ΑΠΘ αποτελούμενη από τους Νίκο Μπαχαρίδη, εξωτερικό επιστημονικό συνεργάτη, Νίκο Βασιλειάδη, μεταπτυχιακό φοιτητή και Άννα Κυριακίδου, προπτυχιακή φοιτήτρια, πήγαν στο Μακρύγιαλο με σκοπό την επιβεβαίωση της ύπαρξης απολιθωμένης χελώνας και την μετακίνηση της από την παραλία.

Πολύτιμη σε αυτό το εγχείρημα υπήρξε η βοήθεια του κ. Ιορδάνη Ποιμενίδη, της Μαρίας Αβραμίδου, Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μακρυγιάλου και του Κώστα Κουτούπα, Προέδρου του Συλλόγου Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου, οι οποίοι συνέβαλαν ώστε η αποστολή να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Να σημειωθεί πως μεγάλο τμήμα της χελώνας ήταν καλυμμένο από άμμο. Αφού ξεθάφτηκε αυτό το τμήμα, η χελώνα δέθηκε με ιμάντες και ο κ. Κουτούπας παραχώρησε το καΐκι του για να την τραβήξει από την ακτή και να την μεταφέρει μέχρι το λιμάνι των Αλυκών. Από τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού κατέφτασαν ένα JCB κι ένα φορτηγό, τα οποία την μετέφεραν στην είσοδο του Δημαρχείου Μακρυγιάλου όπου και βρίσκεται σήμερα τοποθετημένη. Υπό την παρούσα μορφή η χελώνα ζυγίζει περίπου 800 κιλά.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου