Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Ε. Σκούφα: «Η ρητορική μίσους, εχθρεύεται και υπονομεύει τη Δημοκρατία» -Ομιλία της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (βίντεο)

«Πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα ιδιαίτερο είδος ρητορικής μίσους, αυτού που προσλαμβάνει περιεχόμενο πολιτικής στόχευσης. Πρόκειται σαφώς για ρητορική μίσους, την οποία θα πρέπει να διαχωρίζουμε απολύτως από την άσκηση πολιτικής κριτικής.
Η κριτική βοηθά τις δημοκρατίες και τις εμπλουτίζει. Η ρητορική μίσους, εχθρεύεται και υπονομεύει τη Δημοκρατία», ανέφερε η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα,αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ισότητας και κατά των Διακρίσεων και τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

▶Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι πράξεις μισαλλοδοξίας

Μιλώντας στο πλαίσιο της σχετικής Έκθεσης, στηνΟλομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης,η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑΠιερίας αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών και στα όσα βίωσαν βουλευτές και απλοί πολίτες,όταν οργανωμένες ομάδες κι άτομα που ανήκουν στο χώρο του επιθετικού εθνικισμού κι εθνοκεντρισμού προχώρησαν σε λόγια καιπράξεις μισαλλοδοξίας.

«Στις 25 Ιανουαρίου η ελληνική βουλή ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχε προηγηθεί η ψήφισή της από τη βουλή της Βόρειας Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία θέτει τέρμα στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό και στις δύο πλευρές των βορείων συνόρων της χώρας μου, θέτει για πρώτη φορά τις βάσεις της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια», ανέφερε η κα Σκούφα και πρόσθεσε ότι «τιςμέρες της ψήφισης της συμφωνίας, βιώσαμε στην Ελλάδα και τη βόρεια Μακεδονία την εκπεφρασμένη με λόγια και με πράξεις μισαλλοδοξία από ομάδες κι άτομα που ανήκουν στο χώρο του επιθετικού εθνικισμού κι εθνοκεντρισμού». Τη συναντήσαμε, είπε η κα Σκούφαστα τηλεοπτικά πάνελς και τα γήπεδα ποδοσφαίρου, μέχρι ακόμη και τη βουλή. «Σε αρκετές περιπτώσεις, σχηματίστηκε όχλος με απειλητικές διαθέσεις και πράξεις, ο οποίος προχώρησε μέχρι και σε εμπρησμό σπιτιών, καταστροφές αυτοκινήτων και περιουσιών. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον όχλο που βανδάλιζε, συμμετείχαν και μέλη αθλητικών συνδέσμων, κυρίως του ποδοσφαίρου».

▶Η ραγδαία εξάπλωση της ρητορικής μίσους και οι αιτίες

Η κα Σκούφα τόνισε πωςη ραγδαία στην εποχή μας εξάπλωση της ρητορικής μίσους στηρίζεται σε συγκεκριμένες κύριες αιτίες – ελλείψεις των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών, πρώτα απ όλα στην αίσθηση ατιμωρησίας που έχουν οι δράστες. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, όσοι χρησιμοποιούνρητορική μίσους στηρίζονται στο ψεύτικο επιχείρημα ότι οποιαδήποτε ποινή ή ακόμη και περιορισμός της ρητορικής μίσους, συνιστά βολή εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης. «Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε στους υποστηρικτές αυτής της άποψης ότι ο σεβασμός του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης προϋποθέτει το σεβασμό των άλλων δικαιωμάτων, ήτοι της αξιοπρέπειας του προσώπου, της ζωής και της περιουσίας του» υπογράμμισε η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.

▶Ο ρόλος της Εκπαίδευσης στην καταπολέμηση του φαινομένου

Όποιος δεν σέβεται είτε στο λόγο είτε στην πράξη όλες τις ελευθερίες, θα πρέπει να έχει τις αντίστοιχες ποινές και κυρώσεις από το νόμο, τόνισε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα,δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους . «Στα σχολεία και την εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μαθήματα, που θα διατρέχουν όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, για το τι σημαίνει σεβασμός των συνταγματικών και δημοκρατικών ελευθεριών, και για το ότι η άσκηση κριτικής είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων λόγω φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτικών πεποιθήσεων» σημείωσε η κα Σκούφα, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει όλοι και με όλα τα μέσα να καταπολεμήσουμε τη ρητορική και τις πράξεις μίσους. «Η Δημοκρατία οφείλει να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τους εχθρούς της», κατέληξε η βουλεύτρια Πιερίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου