Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

ΚΑΤΕΡΙΝΗ - Το άγαλμα της Ελευθερίας και η προτομή του Μέγα Αλεξάνδρου

Γράφει η Αντωνία Βαρμάζη, Ιστορικός
Στο νομό Πιερίας ,και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα την Κατερίνη, δεσπόζει ένα από τα πιο ιδιαίτερα αγάλματα. Το όνομα του είναι <<Ελευθερία>> και φυσικά έχει συμβολικό περιεχόμενο. Το άγαλμα της Ελευθερίας, το οποίο δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, έργο, κατασκευασμένο από ορείχαλκο, που φιλοτέχνησε το 1973, με δαπάνη του Δήμου, ο αείμνηστος δημιουργός Ευθύμιος Καλεβράς (1929-2011), αποσπώντας μάλιστα πρώτο βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό.

Πρόκειται για μια γυναικεία φιγούρα που φορά ένα αέρινο φόρεμα και υψώνει τα χέρια της σαν να θέλει να δηλώσει περίτρανα το μήνυμα της. Ότι η ελευθερία είναι βασικό συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας.

Ο Ευθύμιος Καλεβράς (Καταχάς Πιερίας, 1929 - Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου2011]) ήταν Έλληνας γλύπτης. Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, του Συλλόγου Ελλήνων Γλυπτών και Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Ν. Πιερίας. Ήταν παντρεμένος με τη Νίνα Καλεβρά. Ήταν παιδί προσφύγων από τον Πόντο. Ακολούθησε σπουδές γλυπτικής και ήταν μαθητής του μεγάλου Απάρτη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1967 και άρχισε να συμμετέχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις από τη δεκαετία του ' 70. Παράλληλα, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πολλούς διαγωνισμούς γλυπτικής. Οι επιδράσεις του εκτός από τον Απάρτη συμπεριλαμβάνουν και μεγάλους καλλιτέχνες από το διεθνή χώρο, όπως ο Χένρι Μουρκαι ο Ογκίστ Ροντέν.

Το άγαλμα της Ελευθερίας έχει ένα συμβολικό περιεχόμενο για την πόλη της Κατερίνης και γενικότερα για όλο τον Ελληνισμό απανταχού. Συμβολίζει σίγουρα το επαναστατικό ιδεώδες << Ελευθερία ή θάνατος >> του 1821 αλλά ταυτόχρονα  τη προσπάθεια του άνθρωπου να αποτινάξει κάθε είδους δεσμά και να αισθανθεί ελεύθερος να ατενίσει το μέλλον με  βούληση , την όποια ορίζει μονός του.

Ο ίδιος ο δημιουργός άφησε το στίγμα και με την προτομή του Μεγάλου Αλέξανδρου στην Κατερίνη. Βρισκόταν έως το 2005 στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου είχε τοποθετηθεί από το 1994 ως δωρεά από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πιερίας. Το γλυπτό, το οποίο φιλοτέχνησε το 1992, ο αείμνηστος δημιουργός Ευθύμης Καλεβράς (1929 - 2011),τοποθετήθηκε σε μαρμάρινο βάθρο, ένθεν και ένθεν του οποίου βρίσκονται  δυο τοιχεία. Αυτά  επικαλύπτονται με νέας τεχνοτροπίας υλικά και αποσκοπούν εκτός από την αισθητική αναβάθμιση, στην προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου να κληροδοτηθεί το μνημείο ακέραιο στις επόμενες γενιές.

«Η πλατεία Ηρώων θεωρήσαμε ότι είναι ο πλέον ενδεδειγμένος  και  λειτουργικός χώρος τοποθέτησης της προτομής του Μεγάλου Στρατηλάτη, καθώς διαχρονικά ο χώρος αυτός, αποτελεί τμήμα της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής πραγματικότητας της πόλης μας» τονίζει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σημειώνοντας ότι: «Η ασφαλής Επανατοποθέτηση του γλυπτού, που φιλοτέχνησε ο Ευθύμης Καλεβράς, σηματοδοτεί πλέον την περιοχή, ενδυναμώνει την σχέση τέχνης και πολιτών εκπαιδεύει και εξοικειώνει τα παιδιά μας με ιστορικά γεγονότα, που καθορίζουν το πολιτισμικά σημαντικό».

Στις προσόψεις των τοιχείων τοποθετήθηκαν μαρμάρινες πλάκες με αναγραφόμενες δυο από τις μνημειώδεις φράσεις του Στρατηλάτη και Βασιλιά της Μακεδονίας: «στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην» & «πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα», ενώ στην πίσω πλευρά του μνημείου τοποθετήθηκαν 14 Μακεδονικές σάρισες (δόρατα), μήκους περίπου 5 μ. εκάστη, με τελική επικάλυψη μπρούντζου, καθώς και 2 ασπίδες διαμέτρου 0,70μ., μακεδονικού τύπου, μπρούτζινες σφυρήλατες, με κεντρικό διάκοσμο τον Ήλιο της Βεργίνας.

 Αρχικά (1994) είχε τοποθετηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, όπου και παρέμεινε έως το 2005. Η προτομή φυλασσόταν από τότε σε δημοτικό χώρο. Για την υλοποίηση του έργου, υπήρξε εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της Δημοτικής Κοινότητας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Δήμου.
ΠΗΓΗ: ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου