Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών «τρέχει» για την Κλιματική Αλλαγή στον «ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 2019»

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) θα συμμετάσχει με περισσότερους από 50 δρομείς, στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας με σκοπό ν' αναδείξει την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα περιορισμού της ανθρωπογενούς παρέμβασης στη φύση, που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή.

Οι δρομείς που θα αγωνιστούν είναι εργαζόμενοι στο Αστεροσκοπείο και προέρχονται από το ερευνητικό, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του κέντρου. Το ΕΑΑ και οι εργαζόμενοί του με τη συμμετοχή τους θέλουν να στείλουν μήνυμα “προς τους πολίτες και τους πολιτικούς για την αναγκαιότητα αλλαγής του σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου που χρησιμοποιεί αλόγιστα τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, προκαλώντας την αύξηση των θερμοκηπικών αερίων και την συνεπακόλουθη κλιματική αλλαγή, αλλά και ρύπανση της ατμόσφαιρας, των θαλασσών και των γαιών. Η προσπάθεια περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον εξαρτάται από όλους, τόσο με την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και την υιοθέτηση ορθής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς όσο και με στοχευμένες επιστημονικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές παρεμβάσεις”.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθ. Μανώλης Πλειώνης δήλωσε: ”Ένας από τους βασικούς στόχους του ΕΑΑ, πέρα από την πρωτογενή έρευνα για την κατανόηση των φυσικών ή ανθρωπογενών διαδικασιών που επηρεάζουν το Κλίμα, είναι και η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεών του, μέσω της διεπαφής επιστήμης – πολιτισμού, επιστήμης – τέχνης, επιστήμης – αθλητισμού κ.α.

Αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος σε μια συμβολική προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης των πολιτών για την Κλιματική Αλλαγή και για αυτό θα τρέξουμε ομαδικά στον “ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 2019” με σύνθημα: “Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή”. Το ΕΑΑ, ως ερευνητικός φορέας, επιτελεί κυρίως το λειτούργημα της παραγωγής νέας γνώσης, αλλά και της ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών για την πρόγνωση, τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη διαχείριση αποτελεσμάτων έντονων φυσικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών. Πρόσφατη στρατηγική επιλογή του ΕΑΑ είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη πολύπλευρων δράσεων τόσο ερευνητικών όσο και παροχής εμπειρογνωμοσύνης και καινοτόμων υπηρεσιών σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Ορμώμενοι από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τη θεματική στρατηγική της ΕΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και για την εξυπηρέτηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, έχουμε θέσει ως στρατηγικό του στόχο την υλοποίηση δράσεων σε θέματα πρόληψης των κινδύνων και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, τόσο μέσα από τα ερευνητικά έργα που υλοποιεί όσο και από τις καινοτόμες υπηρεσίες που παρέχει σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΕΑΑ συστήνει και αναπτύσσει νέες υποδομές, όπως το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ). Το ΠΑΓΓΑΙΑ είναι μια ερευνητική υποδομή για την παρακολούθηση κρίσιμων κλιματικών παραμέτρων και θερμοκηπικών αερίων, στα πρότυπα του Συστήματος Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (GAW/WMO). Για την εγκατάσταση της ΠΑΓΓΑΙΑ επιλέχθηκαν τα Αντικύθηρα, ένα νησί που προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα για την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών συνθηκών υποβάθρου, εξυπηρετώντας έτσι και τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Το ΕΑΑ εντείνει την προσπάθεια ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών σχετικών με την Πολιτική Προστασία και δηλώνει ότι θα είναι κοντά στο ευρύ κοινό στο άμεσο μέλλον, με πολλές δράσεις ενημέρωσης σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή. Η “Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή” του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκινά με έναν μεγάλο, δυναμικό και αισιόδοξο αγώνα δρόμου!”

Έγιναν τα εγκαίνια της Athens Half Marathon Expo

Με τα εγκαίνια της Athens Half Marathon Expo (14-16 Μαρτίου) άρχισε επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για τη διοργάνωση του του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου.

Αρκετοί δρομείς, αλλά και επισκέπτες της έκθεσης περίμεναν έξω από HELEXPO MAROUSSI μέχρι να ανοίξει τις πύλες του για να τους υποδεχθεί για τα εγκαίνια.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου και γ.γ. του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής εγκαινίασε την αθλητική έκθεση που φιλοξενείται στο Μαρούσι κι ευχήθηκε να είναι επιτυχημένη, όπως και η διοργάνωση της Αθήνας. Διπλά του στάθηκαν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Παναγιώτης Δαλιάνος, ο ειδικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Θανάσης Ράπτης και ο πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα, Σπύρος Ζαγάρης και ο πρόεδρος της ΕΟΛΣΜΑΥ, Γιώργος Διαμαντής.

«Είναι αλήθεια ότι χρόνο με το χρόνο η διοργάνωση δημιουργεί καινούριες προοπτικές αλλά και καινούριες δυσκολίες. Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας είναι το μικρό αδερφάκι του μαραθωνίου της Αθήνας, γίνεται οκτώ χρονών φέτος και ήδη οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις 23.000 με βάση τις δηλώσεις και είναι πολύ ιδιαίτερο το γεγονός ότι αυξάνονται θεαματικά και οι συμμετοχές από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει σημαντικά πράγματα πιστεύω. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα τη συμμετοχή στη διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής και την καθοριστική συμβολή των χορηγών μας. Να ευχηθώ εκ μέρους του προέδρου μας και του διοικητικού συμβουλίου καλή επιτυχία σε όλους τους δρομείς. Να ευχαριστήσω επίσης όλους τους φορείς και τα Υπουργεία που συνεργάζονται σε αυτήν την προσπάθεια και ιδιαίτερα τους εθελοντές μας, που αποτελούν την ψυχή αυτής της διοργάνωσης και γενικότερα των διοργανώσεων του ΣΕΓΑΣ. Επίσης να ευχαριστήσω τα Μέσα Ενημέρωσης και ειδικά την κρατική τηλεόραση που βρίσκεται πάντα δίπλα μας σε όλες τις εκδηλώσεις και δη σε αυτές που αφορούν τον Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Επειδή βρισκόμαστε στο σημείο που αρχίζει η Άνοιξη θα είναι η πρώτη μαζική έξοδος των Αθηναίων αλλά, των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών να σηματοδοτήσει η διοργάνωση την Άνοιξη που έρχεται και φέρνει αισιοδοξία και χαρά σε όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του μαραθωνίου και γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής και συμπλήρωσε: «Το φετινό στοίχημα είναι να τερματίσουν όλοι οι δρομείς υγιείς χωρίς προβλήματα και βεβαίως να δούμε και την επίτευξη κάποιων επιδόσεων που έχουν να κάνουν με τη διαδρομή σε όλους τους επιμέρους αγώνες για να σηματοδοτήσουν έτσι τους καινούριους τους στόχους οι δρομείς σε σχέση με τον αγώνα.Να τονίσουμε ότι στο πλαίσιο του Ημιμαραθωνίου θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου δρόμου, όπου εκεί θα τρέξουν οι αθλητές οι επίσημοι των σωματείων μαζί με τους υπόλοιπους δρομείς που θα μετάσχουν στον αγώνα».

Ο πρωταθλητής του μαραθωνίου, Παναγιώτης Καραΐσκος, ο οποίος θα λάβει μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έδωσε το “παρών” στο εκθεσιακό κέντρο και είπε μεταξύ άλλων: : «Θέλω να είμαι μέσα στα μετάλλια με μια καλή επίδοση. Είναι μια διαδρομή με ιδιαιτερότητες. Έχει ανηφόρες, ενώ ανηφορικό είναι και το τελευταίο χιλιόμετρο συνεπώς πρέπει να διατηρήσουμε δυνάμεις για το σκέλος πριν από τον τερματισμό. Όπως είδα ο καιρός θα είναι καλός και αυτές οι θερμοκρασίες με εξυπηρετούν, καθώς δεν μου ταιριάζει ο κρύος καιρός. Αποφασίσαμε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή μου και είμαι πολύ χαρούμενος. Ήθελα πολύ να λάβω μέρος στον αγώνα»

Εξάλλου στο εκθεσιακό κέντρο λειτουργεί και το το Κέντρο Εγγραφών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον Ημιμαραθώνιο Αθήνας

Χιλιάδες δρομείς θα πάρουν τη ...θέση των αυτοκινήτων την Κυριακή (17/3) στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας.

Ετσι, η Διεύθυνση της Τροχαίας Αττικής για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα αποφάσισε τη διακοπή της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες ώρες και λεωφόρους, οδούς και πλατείες του Δήμου Αθηναίων.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

1. Α. Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων) την Κυριακή 17/03/2019 και κατά τις ώρες 7.00΄ έως 13.00΄, στις κατωτέρω λεωφόρους, οδούς και πλατείες περιοχής Δήμου Αθηναίων ως εξής:
Λ. Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 5:00 έως 14:00.

Λ. Βασ. Αμαλίας, στο τμήμα της μεταξύ των λεωφόρων Βασ. Όλγας και Συγγρού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου), Σταδίου, Ακαδημίας, Φιλελλήνων, και Σόλωνος σε όλο το μήκος τους, καθώς και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλο.

Πλατεία Ομονοίας.
Πλατεία Συντάγματος.
Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της πλ. Ομονοίας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Αγ. Μελετίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο. Στο συγκεκριμένο τμήμα η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 7:00 έως 11:00.
Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Καλλιρόης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Αθ. Διάκου, Ηρ. Αττικού, Αραβαντινού και Ησιόδου σε όλο το μήκος τους και στις καθέτους αυτών έως την πρώτη παράλληλο.
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.
Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Χαζηκώστα, σε όλο το μήκος της.
Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.
Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τιμολέοντος και Αρδηττού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθ. Διάκου.
Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ των λεωφόρων Βουλιαγμένης και Βασ. Όλγας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Βασ. Αλεξάνδρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φειδιππίδου και της Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, εξαιρουμένης της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.
Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανόρμου και Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Βασ. Σοφίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, πλην των οδών Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαγοράς και Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

Β. Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων

Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από την Ημιμαραθώνια διαδρομή, κατά τις ώρες που τα τμήματα αυτής θα είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία αυτών, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων κάθετης διέλευσης:

Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους.
Λ. Αλεξάνδρας – Χαρ. Τρικούπη.
Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Κοδριγκτώνος.
Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Στουρνάρα.
Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού (μόνο για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
Λ. Βασ. Σοφίας – Παπαδιαμαντοπούλου.
Λ. Βασ. Σοφίας – Κόκκαλη.
Λ. Βασ. Σοφίας – Ρηγίλλης (μόνο για οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ε.Κ.Α.Β.).
Λ. Βασ. Κων/νου – Ριζάρη.
Λ. Βασ. Κων/νου – Βασ. Γεωργίου.
Λ. Βασ. Κων/νου – Λ. Βασ. Σοφίας.

1. Α. Η διακοπής της κυκλοφορίας στις παραπάνω λεωφόρους, οδούς και πλατείες θα πραγματοποιείται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Β. Τα χρονικά διαστήματα των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, δύναται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, καθώς και να μην εφαρμοσθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες επιβάλλουν αυτό, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων τροχαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου