Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Άγιος Δημήτριος Νομού Πιερίας: Ένα χωριό από το οποίο πέρασαν οι μεγαλύτεροι στρατηγοί, όπως ο Μαρδόνιος, ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος

Γράφει η Αντωνία Βαρμάζη, Ιστορικός
Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένα κράμα πολιτισμού, ένας τόπος που κουβαλά  στην καρδιά και στην ψυχή της έναν τόσο θαυματουργό Άγιο, τον Άγιο Δημήτριο, ο όποιος είναι και ο προστάτης της. Συμφώνα με την πηγή<< Μνήμες που...χάνονται...>> του Μέλλιου Νικολάου μπορούμε να κάνουμε μια ευχάριστη  ανάδρομη στο παρελθόν, στην ιστορία ,στα ήθη και τα έθιμα.

 Η ιστορία του χωριού έχει αναφορές που σχετίζονται με αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή<< Σπάθες>>. Η αναφορά έχει σχέση με την μυκηναϊκή εποχή και αντανακλάται στα ιστορικά μονοπάτια ,από τα όποια πέρασαν οι σημαντικότεροι στρατηγοί, όπως ο Ξέρξης, ο Μαρδόνιος, ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος. Και φυσικά αναφερόμαστε στα ιστορικά στενά της Πέτρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη του πρώτου νεκροταφείου στην περιοχή αναδεικνύει την μυκηναϊκή εποχή, που χρονολογείται το 1200 π.χ και το γεγονός τούτο μαρτυρά για πρώτη φορά την πολιτιστική παρουσία του μυκηναϊκού κύκλου στον Μακεδονικό χώρο.

 Στα νεκροταφεία αυτά  υπάρχουν κιβωτιόσχημοι  τάφοι, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1100 μέτρα στην πλαγιά του Ολύμπου, δυτικά του Αγίου Δημητρίου.Οι τάφοι και τα κτερίσματα αποδεικνύουν συμφώνα με την επιμελητή αρχαιοτήτων κα Πουλάκη -Παντερμαλή την συμβίωση των Μυκηναίων και πρώιμων Μακεδόνων. Αλλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχουν είναι ότι είναι σχιστολίθινες πλάκες που εμπεριέχουν δυο νεκρούς. Aυτό το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα πιστοποιεί την πίστη στην Μακεδονική Δυναστεία του Φιλίππου και Αλέξανδρου και ανάγουν την καταγωγή τους σε κοινή μυκηναϊκή παράδοση.  Έπειτα από έρευνες που έγιναν από τους Αηδημητρινούς, από ιστορικούς και αρχαιολόγους αποδείχθηκε ότι το χωριό με το όνομα Άγιος Δημήτριος δημιουργήθηκε γύρω στα 1400 - 1500 μ.Χ. Πριν από το 1450 υπήρχαν συνοικισμοί στα γύρω μέρη και σε απόσταση 5 έως 13 χλμ.

Δείτε περισσότερα πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Άγιος Δημήτριος Νομού Πιερίας: Ένα χωριό από το οποίο πέρασαν οι μεγαλύτεροι στρατηγοί, όπως ο Μαρδόνιος, ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου