Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Τελετή των αποκαλυπτήριων της προτομής, του Στρατηγού της Εθνεγερσίας του ’21, Διαμαντή Νικολάου Ολύμπιου στο Ρυάκια Πιερίας (φωτο)

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στα Ρυάκια, η τελετή των αποκαλυπτήριων της προτομής, του Στρατηγού της Εθνεγερσίας του ’21, Διαμαντή Νικολάου Ολύμπιου, με καταγωγή από τα Ρυάκια-Ράδιανη Πιερίας. Πρωτεργάτης της Επανάστασης στην Πιερία και με καταλυτική δράση σε πολλές μάχες στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρυακίων «ΡΑΔΙΑΝΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΙΟΣ».

Με έξοδα του Συλλόγου φιλοτεχνήθηκε η προτομή από τον Γλύπτη Εξαδάκτυλο Νικόλαο και στήθηκε στον αύλιο χώρο της κοινότητας Ρυακίων.

Προηγήθηκε η τέλεση Μνημόσυνου, στην μνήμη του Ήρωα, στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Ρυακίων και ακολούθησαν η αποκάλυψη της προτομής και ή κατάθεση στεφάνων.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, Ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κκ. Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Μαυρίδου Σοφία, Ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού κ. Λαγδάρης Ευάγγελος, Περιφερικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωπος της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Συρόπουλος Γεώργιος στην ομιλία του τόνισε:

«Με υπερηφάνεια Σας καλωσορίζω στην πατρίδα του Στρατηγού Διαμαντή Νικολάου, Ολυμπίου. Του Μακεδόνα Ήρωα της εθνεγερσίας του 1821.

Ίσως να μην υπήρξε πιο σημαντική στιγμή για τον τόπο αυτόν εδώ, μετά την περίοδο εκείνη, που ήρωες με καταγωγή  από τη Ραδιανη και πρωτεργάτη τον κλεφταρματολο Διαμαντή Νικολάου, ξεσηκώθηκαν και μάχονταν για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Καθήκον μας λοιπόν είναι να τους τιμήσουμε για την προσφορά τους αυτή  και να τους έχουμε ως παράδειγμα  αυτοθυσίας  για το καλό της πατρίδας και του έθνους μας.»

Χαιρετισμούς απεύθυναν, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού, εξαίροντας την κίνηση αυτή του Συλλόγου για την ανάδειξη του Ήρωα. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Σαϊδές Νικόλαος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ιστορικός ερευνητής, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά  με την βιογραφία του Διαμαντή Νικολάου Ολύμπιου.

Στην ομιλία του, αφού εξιστόρησε την αγωνιστική πορεία του Ήρωα (1790-1856) κατέληξε : «Εμείς θα επαναλάβουμε την πεποίθηση πολλών ιστορικών της Εθνεγερσίας του 1821 ότι, «…χωρίς τον ανδρείο Διαμαντή  Νικολάου, επανάσταση στα Πιέρια-Όλυμπο και Βέρμιο ήταν αδύνατο να εκδηλωθεί!...» . Επάξια ο Ραδαινιώτης ήρωας πέρασε στην αιωνιότητα και κατατάχτηκε μεταξύ των γενναίων του Ιερού αγώνα του ’21. Δίκαια οι συμπατριώτες του είναι περήφανοι για τον ήρωά τους, ατενίζοντας το όνομά του, στο Πάνθεο των Ηρώων της Εθνεγερσίας…

Ας είναι αιώνια η μνήμη του Ραδαινιώτη Ήρωα, Στρατηγού Διαμαντή Νικολάου». Τέλος, Πολιτιστικός Σύλλογος Ρυακίων απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Σαϊδε, για την πολύτιμη ιστορική του έρευνα, για την καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας των Ρυακίων και του τιμώμενου Ήρωα.



























Φωτο: PHOTO HASAPETIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου