Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Ενημερωτική συνάντηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου στην Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου

Ενημερωτική συνάντηση για τις διαδικασίες που αφορούν την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στην Κατερίνη πραγματοποίησε ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος στα γραφεία της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου.
Τον κ. Κουκοδήμο ενημέρωσαν ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ κ. Ραπτόπουλος Σταύρος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Μωσσέτ Στεφανία.

Ειδικότερα, όπως τόνισαν στις αρχές του 2019 θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες 100 πιλοτικές συνδέσεις που αφορούν τόσο δημόσια κτίρια όσο και επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά. Η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι ο Ιούνιος του 2019 οπότε και θα ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης του δικτύου ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και η έναρξη της υποβολής αιτήσεων σύνδεσης των ενδιαφερομένων.

Η Κατερίνη όπως είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ κ. Ραπτόπουλος διαθέτει σήμερα σύστημα 23 χιλιόμετρων υπογείων σωλήνων μέσης και χαμηλής πίεσης.

Η εταιρία αναζητά ήδη χώρο στη Κατερίνη προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως γραφείο εξυπηρέτησης και ενημέρωσης πολιτών, τόσο σε ο,τι αφορά τη διαθεσιμότητα του δικτύου σε περιοχές της Κατερίνης όσο και λεπτομέρειες για τη διαδικασία σύνδεσης και τα προγράμματα χρηματοδότησης και εγκατάστασης που ταιριάζουν στην περίπτωση του κάθε ενδιαφερόμενου.

Σε ο,τι αφορά τη διαδικασία η κ. Μωσσέτ σημείωσε πως τα βήματα είναι απλά και πως ο καταναλωτής συμπληρώνει τη φόρμα ενδιαφέροντος και εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί η σύνδεση συμπληρώνει την αίτηση σύνδεσης προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ουσιαστικά η ΔΕΔΑ φέρνει το αέριο στην πόρτα του. Ο πελάτης θα πρέπει στη συνέχεια να μεριμνήσει για την εγκατάσταση της ανάλογης υποδομής και να επιλέξει τον πάροχο.

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ 
Τον Ιανουάριο αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση έργων για δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις, συνολικού προϋπολογισμού 172 εκατ. Ευρώ μεταξύ των οποίων και η πόλη της Κατερίνης.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν οι αποφάσεις ένταξης στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014-2020) των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των έργων κατασκευής δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου σε 18 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Ο προϋπολογισμός (πλέον ΦΠΑ) για την Κεντρική Μακεδονία σε 40,15 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα ποσά, το 50% θα χρηματοδοτηθεί από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% από ήδη συναφθέν δάνειο με την Ε.Τ.Επ. ύψους 48 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος ώστε εντός του Ιανουαρίου 2019 να δημοπρατηθεί το σύνολο των έργων που θα ολοκληρωθούν το 2023.

Να σημειώσουμε τέλος πως έγινε ειδική αναφορά από τη διοίκηση της ΔΕΔΑ πως η κατασκευή των έργων αλλά και η διαδικασία εγκαταστάσεων θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, καθώς πέραν του προσωπικού που θα απασχοληθεί άμεσα κατά την περίοδο των κατασκευών, θα ενισχυθούν τα επαγγέλματα που συνδέονται με τη μετατροπή των εγκαταστάσεων στα κτίρια (θερμοϋδραυλικοί, συντηρητές καυστήρων) και με την εμπορία συσκευών.
Πηγή: Ημερήσια Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου