Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Bayern München 2-0 A.E.K. Analysis απο τον Κατερινιώτη τεχνικό Θάνο Κούρτογλου!

Κάθε ευρωπαϊκός αγώνας έχει ενδιαφέρον από προπονητικής πλευράς, ιδίως όταν αγωνίζονται δύο ομάδες πρωταθλήτριες στις χώρες τους την περασμένη χρονιά. Φυσικά και οι δύο ομάδες διαφέρουν κατά πολύ τόσο ώς οικονομικά μεγέθη όσο και στην φιλοσοφία παιχνιδιού που πρεσβεύουν. Οι σύγκριση βάση τον αριθμών του παιχνιδιού δεν με αφήνει έκπληκτο καθώς με σαφήνεια καταδεικνύει αυτό που λίγο ώς πολύ ήταν αντιληπτό, την υπεροχή δηλαδή του γερμανικού συλλόγου.

Πιο συγκεκριμένα οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με αρχικό σχηματισμό 1-4-3-3 για τη Bayern που μετατράπηκε πολλές φορές στην διάρκεια του παιχνιδιού σε 1-4-2-3-1 ενώ η Α.Ε.Κ. διατήρησε τον αρχικό σχηματισμό της, δηλαδή το 1-3-5-2(1-1) σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Ωστόσο παρατηρήθικε πως στην αμυντική λειτουργία της Α.Ε.Κ. οι δύο ''full back'' Hult και Μπακάκης, όπως χαρακτηρίζονται οι ακραίοι αμυντικοί του συγκεκριμένου σχηματισμού, χαμήλωναν αρκετά και μετέτρεπαν τον σχηματισμό σε 1-5-3-2(1-1)


Η υπεροχή της γερμανικής ομάδας φάνηκε ξεκάθαρα και σε μεταβλητές που καθορίζουν τις περισσότερες φορές την έκβαση ενός αγώνα. Όσον αφορά την κατοχή της μπάλας είδαμε ένα 60%-40% υπέρ της Bayern σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού ενώ δεν αρκέστηκε σε ανούσια κατοχή της μπάλας, καθώς αναλογικά, εκδήλωνε μισή επίθεση ανά λεπτό αγώνα σε αντίθεση με την Α.Ε.Κ. που για να εκδηλώσει μια ολοκληρωμένη επίθεση έπρεπε να περάσουν περίπου πέντε ολόκληρα λεπτά αγώνα..(!) Ακόμη ένας παράγοντας που που συντελεί στο σαφές συμπέρασμα της υπεροχής για τους Βαυαρούς είναι η σφοδρότητα της πίεσης που ασκούσαν στην Α.Ε.Κ. όταν η Ελληνική ομάδα είχε την μπάλα στην κατοχή της. Όσο για τον άξονα από τον οποίο οι δύο ομάδες προτιμούσαν να εκδηλώσουν επιθέσεις, ήταν σχεδόν αποκλειστικά ο κεντρικός.


Στα ατομικά στατιστικά των παικτών των δύο ομάδων παρατηρούμε για τους Βαυαρούς πως στο σύνολο των παικτών είχαν μεγαλύτερο από 80% πετυχημένες μεταβιβάσεις όπως πετυχημένοι ήταν και γενικότερα στις ενέργειες που λάμβαναν μέρος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μέσοι Javi Martinez και L.Goretzka είχαν αμφότεροι 92% πετυχημένες μεταβιβάσεις σε έναν αγώνα κέντρου όπως εξελίχθηκε.

Τους συμπαίκτες του ακολούθησε και ο Μ.Neuer στα ποσοστά του στον συγκεκριμένο αγώνα κάνοντας 12 σωστές μεταβιβάσεις και έχοντας ποσοστό επιτυχίας 92%.

Τέλος πολύ σημαντική στην εξέλιξη του παιχνιδιού ήταν οι πολλές στατικές φάσεις που παραχώρησαν οι φιλοξενούμενοι είτε από φάουλ είτε από κόρνερ, από τα οποία προήλθαν και τα τέρματα των γηπεδούχων.


Όσον αφορά τους παίκτες της Ένωσης πρέπει να αναφέρω πως διατήρησαν επίσης υψηλά ποσοστά στις επιτυχημένες μεταβιβάσεις τους όμως η υπεροχή των Γερμανών εντοπίζεται στις πολλές χαμένες μονομαχίες που έδωσαν οι φιλοξενούμενοι, αλλά και στο ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό απώλειας της κατοχής της μπάλας στο δικό τους μισό γήπεδο. Ο Τερματοφύλακας της Ένωσης Β. Μπάρκας σε μία βραδιά με ιδιαίτερες δυσκολίες στάθηκε αντάξιος των προσδοκιών και δήλωσε παρόν και τις επτά φορές που απειλήθηκε στο παιχνίδι από άμεσο τελείωμα - σούτ, αλλά διατήρησε σωστές τοποθετήσεις και στις δεκαπέντε σέντρες εντός περιοχής που επιχείρησαν οι γηπεδούχοι..(!) Πρέπει να σημειωθεί πως στα δύο γκόλ που δέχθηκε δεν θεωρείται πως φέρει ευθύνη.

Στα δύο τέρματα που πέτυχε η ομάδα της Bayern κοινό χαρακτηριστικό είναι η κακή αμυντική λειτουργία των παικτών της Α.Ε.Κ. Δύο πανομοιότυπες φάσεις που προήλθαν από κόρνερ. Συγκεκριμένα στο πρώτο γκόλ βλέπουμε το επίμονο μαρκάρισμα στον Lewandowski που ορθός καταλογίστηκε ώς παράβαση, αλλά δεν πρέπει επίσης να μας ξεφύγει η κίνηση του Müller αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι συμπαίκτες του τον απελευθερώνουν από τα μαρκαρίσματα των αμυντικών ώστε να βρεθεί στην πορεία της μπάλας στο δεύτερο δοκάρι. Η εκτελεστική δεινότητα του Lewandowski έκανε τυπική διαδικασία την επίτευξη τέρματος μετά την εκτέλεση του πέναλτι που καταλογίστηκε σε βάρος της Ένωσης. Επίσης το κενό της άμυνας της Α.Ε.Κ. στο δεύτερο δοκάρι και κάποια λάθη στα ατομικά μαρκαρίσματα εντός περιοχής οδήγησαν στην επίτευξη και του δεύτερου τέρματος. Παρακάτω παρατίθενται και τα δύο τέρματα που σημειώθηκαν στο παιχνίδι καθώς και ο σχηματισμός όπως διαμορφώθηκε κατά την αμυντική λειτουργία των δύο ομάδων.
Τhanos Kourtoglou

Τhanos Kourtoglou

Assistant Football Coach at Aya Nap

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου