Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Μια ημέρα μνήμης για την προσφυγιά, τιμούμε όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας!

Μήνυμα για την «Ημέρα Μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού»
ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
& ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Σοφία Μαυρίδου: «Σήμερα τιμούμε όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους την αστείρευτη πηγή πνεύματος και πολιτισμού, τα υψηλά τους ιδανικά, που κανένας δεν μπόρεσε να τους στερήσει».

Ο μικρασιατικός χώρος έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνισμό, με τις ελληνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή να χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ η μεγάλη ακμή των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας, στη φιλοσοφία, στις επιστήμες και στις τέχνες συμπίπτει με τον 9ο και 10ο π.χ. αιώνα, με την Ομηρική ποίηση να υμνεί τα έπη του πρώιμου Ελληνισμού.

Στη χώρα της Ιωνίας θεμελιώθηκε η δυτική αιτιοκρατική σκέψη. Η μελέτη του αισθητού και των φυσικών φαινομένων. Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, αναζήτησαν κυρίως την ύλη, ενώ Ηράκλειτος, Εμπεδοκλής, Αναξαγόρας, Λεύκιππος, Δημόκριτος, ερεύνησαν την αρχή της κινήσεως. Εκεί αναπτύχθηκε επίσης και η φιλοσοφική χριστιανική σκέψη μέσω των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας.

Συμπληρώθηκαν 96 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, από τα Άγια Χώματα της Ιωνικής Γής, αλλά οι μνήμες παραμένουν άσβεστες.
Τιμάμε σήμερα τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς προγόνους μας, που με τη ζωή τους και το θάνατό τους υπερασπίστηκαν την αστείρευτη πηγή πνεύματος και πολιτισμού, τα υψηλά τους ιδανικά, που κανένας ποτέ δεν μπόρεσε και ούτε θα μπορέσει να τους στερήσει.

Μια ημέρα μνήμης για την προσφυγιά, και τις θυσίες, ημέρα που δεν επιτρέπει να κυριαρχήσει η λήθη για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και που ενισχύει την ιστορική συνείδηση μας, για να παραδώσουμε αυθεντικές και αναλλοίωτες στις επόμενες γενιές τις ιστορικές μας παρακαταθήκες.

Γιατί οι Αλησμόνητες Πατρίδες παραμένουν χαραγμένες για πάντα στις καρδιές των απογόνων τους. Στις καρδιές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου