Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΙΕΡΙΑ- Πρόγραμμα εκδηλώσεων ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
«ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ »
      Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου δεύτερου του Ν.2645/1998 σύμφωνα με το οποίο  «καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος και το Π.Δ. 304/2001 «οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου» (ΦΕΚ 207/τ.Α./21.9.2001), στο οποίο έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή, θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι 3 ήμερες και θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 έως και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 και οι οποίες σύμφωνα με την απόφαση αρ. 42195/10-08-2018 του Υπ. Εσωτερικών – Τμήμα Οργάνωσης και Απλούστευσης Διαδικασιών & Εθιμοτυπίας ορίζονται ως εξής:

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρα 20:00 - 1η Ημέρα Εκδηλώσεων
Τελετή έναρξης στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής Κατερίνης με έκθεση φωτογραφίας και κειμηλίων, με θέμα : “Από την αρχαιότητα στην καταστροφή”.
1. Χαιρετισμοί επισήμων
2. Εγκαίνια της έκθεσης

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρα 20:00 – 2η Ημέρα Εκδηλώσεων
Συμμετοχή της χορωδίας της Ένωσης Ποντίων με τραγούδια της προσφυγιάς.
(Στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής Κατερίνης).

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Ώρα 10:00  Στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, μετά από το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα εκφωνηθεί ομιλία σχετική με την ημέρα από εκπρόσωπο των Συλλόγων Μικρασιατών κ. Ν. Ιντζεσίλογλου.

Ώρα 10:40 Κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Πιερίας, τον Δήμαρχο Κατερίνης, τον  Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Επίσης στεφάνια θα καταθέσουν εκπρόσωποι Προσφυγικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων ή άλλων φορέων που θα θελήσουν να τιμήσουν τη γιορτή αυτή, ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία μας.
Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.

Ώρα 11:15 Εκδήλωση για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο)
1.  Χαιρετισμοί επισήμων
2. Μουσικοθεατρική παράσταση με θέμα την ημέρα μνήμης από τις χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ” και του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας.

Ώρα 20:00. Παρουσίαση χορευτικών τμημάτων στην Πλατεία Ελευθερίας.
Μουσικοχορευτική εκδήλωση με χορούς από τη Μικρά Ασία, από τα χορευτικά τμήματα Προσφυγικών Συλλόγων:

Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ”
Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας “ΠΙΕΡΕΣ”
Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας 

Γενικά: Σε ότι αφορά την ιεροτελεστία παρακαλείται να επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη.
Τα θέματα σχετικά με την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση οχημάτων παρακαλούνται να τα ρυθμίσουν οι αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές.
Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για τη διάθεση της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου και τη διευθέτηση του χώρου στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας.
Από τη Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τελετάρχης ορίζεται ο κ. Νικόλαος Λαμπονίκος.
Σύλλογοι και Σωματεία που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι θα πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη στο τηλέφωνο 2351351260-261 μέχρι την Παρασκευή 14-09-2018 και ώρα 12:00'  και να φροντίσουν για τα προς κατάθεση στεφάνια.
Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης.
 
                        Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
                    ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου