Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

«Ορέστης» του Ευριπίδη Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος - Αρχαίο Θέατρο Δίου

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018
«Ορέστης», «Ευριπίδης», Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), Αρχαίο Θέατρο Δίου: Τα υλικά για μια πετυχημένη παράσταση ειδικά όταν αυτή αφορά ένα έργο εξαιρετικό και μέσω της μοναδικής μετάφρασης του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, μια εμπνευσμένη σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη, και τις εξαιρετικές ερμηνείες του Ορέστη -Χρίστου Στυλιανού, της βραβευμένης με το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» Ηλέκτρας Κολλιοπούλου καθώς και πλήθους άλλων ηθοποιών.
Πρόκειται για την καλύτερη παράσταση του φετινού καλοκαιριού σύμφωνα με τους κριτικούς και το κοινό κάτι το οποίο φάνηκε τόσο στην πρεμιέρα της στη Θεσσαλονίκη όσο και από την υποδοχή που έτυχε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου καθώς κι όπου κι αν ανέβηκε στο πλαίσιο της καλοκαιρινής της περιοδείας. Μια παράσταση η παρουσίαση της οποίας στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου και στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου επιβεβαιώνει και την αγαστή συνεργασία των δυο φορέων πολιτισμού.

Ο «Ορέστης» θεωρείται πως είναι το τελευταίο έργο του Ευριπίδη γραμμένο προτού αναχωρήσει ο ποιητής από την Αθήνα και εγκατασταθεί στη Μακεδονία. Διδάχτηκε το 408 π.Χ.. Είναι μια απόλυτα ανθρωποκεντρική τραγωδία. Πραγματεύεται τόσο την ατομική ευθύνη όσο όμως και την ευθύνη της πόλης η οποία καταδικάζει δυο παιδιά σε θάνατο παρόλο που η ίδια ή ο Θεός τα ώθησε σε αυτή την πράξη. Οι τρεις πρωταγωνιστές – ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης- προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους πολεμώντας με έναν κόσμο ανασφάλειας και παρακμής. Μέσα σε έναν ατέλειωτο κύκλο βίας και αίματος στο οποίο κυριαρχούν το μίσος, η εκδίκηση και τα «πρέπει» που συνοδεύουν τις αδερφικές τις φιλικές ή τις κοινωνικές σχέσεις. Πρόκειται για την ιστορία των δυο αδερφών – του Ορέστη και της Ηλέκτρας- που σκότωσαν τη μητέρα τους, την Κλυταιμνήστρα.

 Ο Ορέστης καταδιώκεται από τις Ερινύες και μαζί με την Ηλέκτρα έχουν προκαλέσει τη μήνι των Αργείων που ζητούν την εσχάτη των ποινών για τους δυο νέους. Ο Μενέλαος που πάει στο Άργος με την Ελένη είναι η μοναδική τους ελπίδα. Στην αρχή ετοιμάζεται να τους τη δώσει, μεταπείθεται ωστόσο από τον παππού τους, τον Τυνδάρεω, και τελικά αρνείται να τους συνδράμει. Ο Ορέστης θα εμφανιστεί στην Εκκλησία του Δήμου χωρίς να μπορέσει να αλλάξει την καταδικαστική ποινή. Τότε η Ηλέκτρα, ο Ορέστης και ο Πυλάδης σχεδιάζουν να εκδικηθούν και απειλούν με θάνατο την Ελένη – τη γυναίκα του Μενέλαου- και την κόρη της την Ερμιόνη. Λίγο πριν τον φόνο θα παρουσιαστεί το εύρημα του Ευριπίδη, ο «από μηχανής Θεός», Απόλλωνας ο οποίος θα ορίσει τον Άρειο Πάγο ως τον μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει τη μοίρα του Ορέστη.

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης έγραψε για τον «Ορέστη»:  «Μια κοινωνία στηριγμένη στο έγκλημα πόσο μπορεί να απαγκιστρωθεί απ΄ αυτό; Τρεις νέοι,  ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, στην οποία η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή. Δεν έχει τέλος αυτός ο πόλεμος. Η πόλη θα καεί. Ο Ευριπίδης γράφει μια τραγωδία για να ξεγυμνώσει την ανθρώπινη ψυχή. Κι όταν συμβεί αυτή η τρομακτική αποκάλυψη το μόνο που μένει είναι ο… από μηχανής Θεός, που έρχεται όπως πάντα δίχως να τον περιμένει κανείς. Αλλά δεν πιστεύει πια κανείς τα παραμύθια του».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης
Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Boηθός σκηνοθέτη: Σαμψών Φύτρος
Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία

ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά):
Ιωάννα Κολλιοπούλου: Ηλέκτρα
Δάφνη Λαμπρόγιαννη: Ελένη
Νικόλας Μαραγκόπουλος: Αγγελιοφόρος
Δημήτρης Μορφακίδης:  Πυλάδης
Δημοσθένης Παπαδόπουλος:  Απόλλωνας
Μαριάννα Πουρέγκα: Ερμιόνη
Κώστας Σαντάς: Τυνδάρεως
Χρήστος Στέργιογλου: Φρύγας
Χριστόδουλος Στυλιανού: Μενέλαος
Χρίστος Στυλιανού: Ορέστης

Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Αναστασία Εξηνταβελόνη, Παυλίνα Ζάχρα, Μαρία Κωνσταντά, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Μαρία Πετεβή, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαρμή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη.

Τόπος : Αρχαίο Θέατρο Δίου
Χρόνος: Σάββατο 25 Αυγούστου 2018
Ώρα: 21:00
Είσοδος: 15 ευρώ
Φοιτητικό/ Ομαδικό μέχρι 20 ατόμων/ Άνω των 65: 10 ευρώ
ΑΜΕΑ και συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 ευρώ
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου