Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- Περιστατικά εγκεφαλίτιδας απο τσίμπημα κουνουπιών. Και στην Κατερίνη

Σε συναγερμό είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες της Μακεδονίας, καθώς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκαν 11 περιστατικά εγκεφαλίτιδας που πιθανώς να οφείλονται στον «Ιό του Δυτικού Νείλου» σε άτομα από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τα 11 περιστατικά τα δύο έχουν επιβεβαιωθεί ήδη και τα υπόλοιπα είναι πιθανά.

Ο Γ. Γραμματέας Υγείας

Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας σε δηλώσεις του στο NewsIt υπάρχουν και δύο θάνατοι ηλικιωμένων γυναικών άνω των 75 ετών, για τις οποίες ωστόσο δεν έχει πιστοποιηθεί ότι ο θάνατός τους προέρχεται από τον συγκεκριμένο ιό, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες από τον εργαστηριακό έλεγχο.

Ασθενείς από Κατερίνη και άλλες πόλεις

Ο ιός του Δυτικού Νείλου που προκαλεί εγκεφαλίτιδα μεταδίδεται με το τσίμπιμα μολυσμένων κουνουπιών Οι ασθενείς είναι από Γιαννιτσά, Κιλκίς, Βέροια και Κατερίνη. Το υπουργείο συνιστά τη λήψη απαραίτητων ατομικών μέτρων όπως η χρήση εντομοαπωθητικών- Οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε συναγερμό είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες της Μακεδονίας, καθώς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκαν 11 περιστατικά εγκεφαλίτιδας που πιθανώς να οφείλονται στον “Ιό του Δυτικού Νείλου” σε άτομα από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τα 11 περιστατικά τα δύο έχουν επιβεβαιωθεί ήδη και τα υπόλοιπα είναι πιθανά.

Τα περιστατικά

Τρία περιστατικά χαρακτηρίζονται σοβαρά και μάλιστα τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε ηλικιωμένα άτομα, των οποίων η κατάσταση είναι ήδη βεβαρημένη από άλλα προβλήματα υγείας και λόγω αδυναμίας του οργανισμού. Τα υπόλοιπα περιστατικά βρίσκονται σε καλή κατάσταση και νοσηλεύονται όλοι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά τα έντεκα αυτά κρούσματα ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Δημόπουλος έκανε έκτακτη σύσκεψη με τους εμπειρογνώμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να αποφασιστεί η λήψη απαραίτητων προληπτικών μέτρων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδημίες «πυρετού του Δυτικού Νείλου» σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο ιος του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (<1%) των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

Συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις – πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του υπουργείου προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Τέλος, συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κλπ.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου