Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Δημοτική & Λαϊκή μουσική παράδοση πρωταγωνιστούν στην 34η Εμποροπανήγυρη του Δήμου Κατερίνης

- Πρεμιέρα αύριο Σάββατο με τον Σάββα Σιάτρα
- Ποντιακή βραδιά την Κυριακή με τον Αχιλλέα Βασιλειάδη & το μουσικό του σχήμα
Η δύναμη της αυθεντικής ελληνικής μουσικής παράδοσης, λαϊκά μουσικά γλέντια και πολλές ακόμη εκπλήξεις συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι οποίες πλαισιώνουν την 34η Εμποροπανήγυρη του Δήμου Κατερίνης, το χρονικό διάστημα 01 έως 07 Σεπτεμβρίου.

Στην ειδικά διαμορφωμένη μουσική σκηνή, στο ψυχαγωγικό τμήμα της Εμποροπανήγυρης, θα πρωταγωνιστήσουν τοπικά μουσικά σχήματα, καθώς και δημοφιλείς ερμηνευτές της παραδοσιακής μουσικής σκηνής.

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 21:00, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 1/9/2018:

Ο Σάββας Σιάτρας & η αυθεντική μουσική παράδοση στην έναρξη της 34ης Εμποροπανήγυρης του Δήμου Κατερίνης

Με τον Σάββα Σιάτρα  και ένα εκλεκτό επιτελείο μουσικών κάνει πρεμιέρα το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της 34ης Εμποροπανήγυρης του Δήμου Κατερίνης, το Σάββατο 01 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00 (αμέσως μετά την τέλεση των εγκαινίων της φετινής διοργάνωσης).

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα της παραδοσιακής μας μουσικής και συγκαταλέγεται σε εκείνη τη γενιά τραγουδιστών, που με την συνδρομή σπουδαίων μουσικών, συνέβαλαν τα μέγιστα στην καταγραφή του Ηπειρώτικου τραγουδιού σε βινύλιο ή αργότερα σε cd και γενικότερα ψηφιακή μορφή.

Επί χρόνια τήρησε και τηρεί με ξεχωριστή συνέπεια το σεβασμό στις παραδοσιακές φόρμες του Ηπειρώτικου τραγουδιού, το οποίο και μετέφερε τόσο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, όσο και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όπου χτυπάει η καρδιά του απόδημου Ελληνισμού.

Τον Σάββα Σιάτρα, ο οποίος θα μεταφέρει στο κοινό ακριβά ακούσματα του τόπου μας συνοδεύουν επί σκηνής:
Μπόγδος Δημήτριος τραγούδι – Βιολί
Χαλιάσος Βασίλειος Λαούτο
Χούσος Αναστάσιος Κλαρίνο
Σιάτρας Κωνσταντίνος Ντέφι

ΚΥΡΙΑΚΗ  2/9/2018:

Ποντιακή βραδιά με τον Αχιλλέα Βασιλειάδη & ένα εκλεκτό επιτελείο μουσικών

Αυθεντικά τραγούδια του Πόντου, θα ερμηνεύσει ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους  συνεχιστές της γνήσιας ποντιακής παράδοσης, την Κυριακή 02 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, στη μουσική σκηνή της 34ης Εμποροπανήγυρης του Δήμου Κατερίνης. Μαζί του εμφανίζεται ένα εκλεκτό επιτελείο μουσικών.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Επαγγελματικά με το ποντιακό τραγούδι ξεκίνησε να ασχολείται από το 1987, έχοντας ως πρότυπά του, τους παλιούς λυράρηδες και τραγουδιστές της πρώτης γενιάς.

Ο δημοφιλής καλλιτέχνης στον τομέα της δισκογραφίας συμμετείχε στο άλμπουμ ‘’Δημώδη Άσματα του Πόντου’’, ‘’Μαυροθάλασσα’’ και ‘’Τραγούδια του Πόντου’’.

Παράλληλα με το τραγούδι ασχολείται και με το θέατρο έχοντας δάσκαλό του τον Ερμή Μουρατίδη με τον οποίο ανεβάζουν παραστάσεις στο ΚΘΒΕ όπως ‘’Η Αποθήκη τη Στοφορίνας’’ ‘’ο Χαβιτσάνον’’ κ.α.

Μια ακόμη αξιομνημόνευτη θεατρική παράσταση είναι το Οδοιπορικό του Πόντου το οποίο συνιστά δημιουργία από κοινού με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γ. Συμεωνίδη.
Στις δράσεις του συγκαταλέγονται η παρουσίαση του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών καθώς και η παρουσίαση του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
Στην Ποντιακή βραδιά της 34ης Εμποροπανήγυρης, τον Αχιλλέα Βασιλειάδη συνοδεύουν οι:
Κώστας Σιαμίδης Λύρα
Γιώργος Σοφιανίδης Τραγούδι - Λύρα
Σίμος Συμεωνίδης Νταούλι

ΔΕΥΤΕΡΑ 3/9/2018:

Θρακική βραδιά με το μουσικό σχήμα: Εβρίτικη Ζυγιά

Το μουσικό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά», με την προσήλωση στον αυθεντικό τρόπο έκφρασης του μουσικού πλούτου της Θράκης, η  οποία παντρεύεται με την ανάγκη για σύνθεση, συνεχή δημιουργία
και σύγχρονες ενορχηστρώσεις «συναντά» τη μουσική σκηνή της 34ης Εμποροπανήγυρης του Δήμου Κατερίνης, την Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ

Το μουσικό παραδοσιακό  συγκρότημα «Εβρίτικη Ζυγιά» πρωτοεμφανίστηκε το 2007. Πέντε νέοι άνθρωποι, με βιώματα και αγάπη για την τοπική μουσική της Θράκης, ένωσαν τις δυνάμεις τους και σφυρηλάτησαν το ομώνυμο σχήμα. Αποτελείται από όργανα αρχέγονα βαθιά ριζωμένα στην παράδοση και μνήμη των ανθρώπων της Θράκης. Η γκάιντα, η θρακιώτικη λύρα, το καβάλι, το νταούλι. Όργανα συνυφασμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια με τη Θράκη, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος του κύκλου της ζωής των Θρακιωτών στη χαρά, στη λύπη, στο γάμο, στο θάνατο, στη δουλειά, στην ξενιτιά.

Εβρίτικη, επειδή έδρα έχει την περιοχή του Έβρου, το βορειότερο και ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, που ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης. Μια περιοχή πλούσια σε ιστορική και μουσική παράδοση. Θεωρείται η πατρίδα του Ορφέα, που σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο ήταν η κύρια εκπροσώπηση τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας και είχε ιδιαίτερη σημασία στη θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας. Ζυγιά σημαίνει ζευγάρι και στον Ελλαδικό χώρο χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αντιπροσωπευτική παραδοσιακή ορχήστρα του κάθε τόπου.

Ενδεικτικά, κορυφαίες στιγμές στο βιογραφικό του σχήματος αποτελούν:
- η συμμετοχή στα Πανθρακικά Ανταμώματα 2010 και 2014 στις Φέρες και Διδυμότειχο Έβρου αντίστοιχα,
- η εμφάνιση στο διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ χορευτικών συγκροτημάτων της Λευκάδας 2011,
- η συναυλία στην Αθήνα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013,
- η συναυλία στα Wine Festivals Αλεξανδρούπολης 2013, 2014, 2015,
- οι εμφανίσεις σε Βρυξέλλες (2015), Νυρεμβέργη (2014), Στουτγάρδη (2013), Ντίσελντορφ (2009),
- η συναυλία στο "Paleariza Music Festival" στην πόλη Μπόβα Μαρίνα της Κάτω Ιταλίας το 2013,
- η συναυλία στο Φεστιβάλ Άρδα 2015,
- η τηλεοπτική εκπομπή "Ελλήνων δρώμενα: Θράκη είναι..."

Η πρώτη επίσημη δισκογραφική δουλειά της Εβρίτικης Ζυγιάς εκδόθηκε το Μάρτιο του 2013 με τραγούδια ανέκδοτα από το χωριό Χιονάδες Έβρου. Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος κυκλοφόρησε ακριβώς τρία χρόνια μετά, το Μάρτιο 2016, και περιλαμβάνει 14 ακυκλοφόρητα τραγούδια από την περιοχή της Μακράς Γέφυρας της Ανατολικής Θράκης.

Επί σκηνής εμφανίζονται οι:

Στράτος Σπυρίδων – γκάιντα – καβάλι

Πασόπουλος Ευστράτιος τραγούδι – καβάλι

Στράτος Άγγελος κρουστά

Παρτινούδης Αλέξιος – θρακική λύρα

Μπόζογλου Νικόλαος ακορντεόν

Παπαγεωργόπουλος Αλέξανδρος Κλαρίνο

ΤΡΙΤΗ 4/9/2018

Λαϊκή βραδιά

Βασίλης Βασιλειάδης Τραγούδι

Γιάννης Γαργαετίδης Πιάνο

Δημήτρης Δαλαμήτρας Κιθάρα

Γιάννης Πετρακίδης Τύμπανα

Αντώνης Πίτλιακας  Μπουζούκι

Φρόσω Δεληγιαννίδου Τραγούδι

ΤΕΤΑΡΤΗ 5/9/2018:

Δυναμικό Κρητικό Γλέντι με τον Γιώργη Βρέντζο
Σε ένα δυναμικό γλέντι, με…. άρωμα, σκοπούς & τραγούδια από την μεγαλόνησο, μας προσκαλεί την Τετάρτη 05 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, η 34η Εμποροπανήγυρη του Δήμου Κατερίνης.

Επί σκηνής, στο μουσικό – ψυχαγωγικό τμήμα του χώρου, οι κορυφαίοι Ανωγειανοί δεξιοτέχνες: Γιώργης Βρέντζος (τραγούδι – λαούτο), Νικόλαος & Γιώργης Νταγιαντάς.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΗ ΒΡΕΝΤΖΟ

Ο Γιώργης Βρέντζος γεννήθηκε το 1973 στα Ανώγεια Ρεθύμνου. Μεγάλωσε μουσικά δίπλα σε πολλούς μερακλήδες και στιχουργούς των Ανωγείων. Δάκρυσε από χαρά και από γέλιο ο Κάθε Γιώργης σ' αυτό τον άγιο τόπο των Ανωγείων. Δε θα μπορούσε να «ξεστρατίσει» ο Γιώργης μας. Ιδανικά με το χώρο και το χρόνο τραβά τη διαδρομή του. Και είναι ντρέτος, ίσιος, γελαστός και ξεκάθαρος, όπως και η φωνή και το παίξιμό του.
Πηγή: επίσημη σελίδα του καλλιτέχνη στο facebook.

ΠΕΜΠΤΗ 6/9/2018

Λαϊκή βραδιά

Φωτιάδου Μαρία τραγούδι

Φωτιάδης Κώστας μπουζούκι

Μιχαηλίδης Σωκράτης τραγούδι

Γιακιμάκης Διονύσης αρμόνιο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/9/2018

Λαϊκή & παραδοσιακή βραδιά με καλλιτέχνες της Πιερίας

Νίκος Πατρής Λαούτο – μπουζούκι

Γιώργος Τσιρίμπασης  Κλαρίνο

Θάνος Κουλιανόπουλος Ντραμς

Νίκος Μπίνος Τραγούδι

 Ευάγγελος Τσιγκαρόπουλος Τραγούδι

Πλούταρχος Πατινέας  Αρμόνιο

Όπως είναι γνωστό, τα εγκαίνια της Εμποροπανήγυρης θα γίνουν αύριο Σάββατο 01 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00, στον καθιερωμένο χώρο στην περιοχή της Ανδρομάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου