Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Αντιγόνη του Σοφοκλή - Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 - Αρχαίο Θέατρο του Δίου

Μια «Αντιγόνη» που ακολουθεί τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας στην οποία όλοι οι χαρακτήρες του δράματος μοιράζονται σε τρεις υποκριτές. Ένας χορός που αναλαμβάνει τον ρόλο των αφηγητών και διηγείται την ιστορία της εμμονικής σχέσης των ηρώων με τα πιστεύω τους. Μια εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, μια επιτυχημένη σκηνοθεσία των Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια στην οποία ακούγεται και η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη.
Αυτή την «Αντιγόνη» παρουσιάζει το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου.
Έτσι ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Κρέοντας και Ευρυδίκη. Η Αθηνά Μαξίμου Αντιγόνη και Τειρεσίας. Ο Μιχάλης Σαράντης Αίμονας, Σκοπός και Ισμήνη. Οι τρεις ηθοποιοί εναλλάσσοντας τους ρόλους τους αναδεικνύουν το έργο και τις προσωπικότητες των ηρώων τους. Ήρωες με έντονα πιστεύω τα οποία τους οδηγούν στην καταστροφή, καθώς τόσο ο Κρέοντας είναι αποφασισμένος να επιβληθεί όσο και η Αντιγόνη είναι αποφασισμένη να πεθάνει. Σε μια πόλη που είναι ακυβέρνητη και στην οποία οι πολίτες έχουν παραδοθεί στον φόβο κι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν.
Ο Γιώργος Μπλάνας, ο οποίος επιμελήθηκε τη μετάφραση του κειμένου εκτιμά πως  «το πραγματικό θέμα της τραγωδίας είναι κάτι περισσότερο από την αντιπαράθεση ανάμεσα στο δίκαιο της πολιτείας και το θεϊκό δίκαιο, ανάμεσα στο θετό και το φυσικό δίκαιο ή ανάμεσα στην εξουσία και τη δικαιοσύνη. Η πραγματική σύγκρουση είναι ανάμεσα στην ιδιωτική επιθυμία και τη δημόσια πραγματικότητα. Σ’ αυτήν την πόλη, όλοι είναι μόνοι. Προσπαθούν να ευτυχήσουν, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό. Προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους, αλλά διαλέγουν λάθος μέσα. Διότι, όπως λέει ο Τειρεσίας: «Δεν ξέρουν οι άνθρωποι. Δεν έμαθαν ποτέ. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να σκεφτούν... πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό απ’ την ορθοφροσύνη».

Ερμηνεύουν
Αθηνά Μαξίμου
Αιμίλιος Χειλάκης
Μιχάλης Σαράντης
Χορός
Σωκράτης Πατσίκας /Παναγιώτης Κλίνης /Κρις Ραντάνοφ /Σμαράγδα Κάκκινου/ Μαρία Τζάνη/ Πάρις Θωμόπουλος /Τίτος Λίτινας /Άννα Λάκη
Ταυτότητα της Παράστασης:
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης - Μανώλης Δούνιας
Διασκευή: Μανώλης Δούνιας
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Κίνηση: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική Διδασκαλία-Ακορντεόν: Άννα Λάκη
Βοηθός Σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης
Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Τσάτσου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Δανάη Ψωμοδότη
Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου

Τόπος: Αρχαίο Θέατρο του Δίου
Χρόνος: Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
Ώρα: 21:00
Γενική Είσοδος: 18 ευρώ
Φοιτητικό/ Ανέργων/ Πολυτέκνων/ Παιδιά έως 12 ετών: 14 ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου