Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Άξιον Εστί και καντάτα Μαουτχάουζεν του Μίκη Θεοδωράκη Αρχαίο Θέατρο του Δίου


Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 21: 30 
Δύο κορυφαία έργα του Μίκη Θεοδωράκη και τρεις από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Πιερίας και όχι μόνο σε αυτή, σε μια μουσική βραδιά πλημμυρισμένη από τους ήχους της Ελλάδας. Το Άξιον Εστί και η καντάτα Μαουτχάουζεν μαζί με τη φιλοξενία του Φεστιβάλ Ολύμπου και τη Χορωδία της Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης» και τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης».
Το έργο σταθμός της ελληνικής μουσικής, το αριστουργηματικό λαϊκό ορατόριο «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται έπειτα από 38 χρόνια στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Όπως λέει ο συνθέτης, «το έργο διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους από τη γένεση «αυτού του κόσμου του μικρού του μέγα», έως την προφητική ενόραση των δεινών που επεσώρευσε επάνω μας η δικτατορία». Η παρούσα ερμηνευτική προσέγγιση του Ευθύμιου Μαυρίδη βασίζεται όχι μόνο στα γνωστά λαϊκά μέρη του έργου αλλά αναδεικνύει ανάγλυφα την αρμονική συνύπαρξη του βυζαντινού ιδιώματος με το αρχαιοελληνικό πνεύμα και την αντιπαράθεση και εναλλαγή της θρησκευτικής κατάνυξης με τον διονυσιακό οίστρο.

Μαζί με το «Άξιον εστί» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ολύμπου η αντιπολεμική καντάτα του Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν», σε κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Αξίζει να αναφερθεί πως στη Μουσική Διεύθυνση θα βρίσκεται ο Ευθύμιος Μαυρίδης, ένας  Κατερινιώτης με εξαιρετικές σπουδές στις ΗΠΑ και την Αυστρία ο οποίος είναι καθηγητής πιάνου, μονωδίας ανωτέρων θεωρητικών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Α.Μ.Σ.Α. «Σοφία Κακούρη». Διευθύνει τα χορωδιακά σχήματα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης».
 Αναπόσπαστο κομμάτι της συναυλίας οι δυο χορωδίες. Αφενός η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου με τον διακριτικό τίτλο “Ιωάννης Σακελλαρίδης”, που έχει συμμετάσχει σε πολλές χορωδιακές συναντήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κορυφαίες στιγμές της δημιουργικής της πορείας είναι η παρουσίαση πολλών μεγάλων έργων όπως: “Ζορμπάς”, “Του Νεκρού Αδελφού”, “200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας”, “100 χρόνια Ελεύθερη Μακεδονία”, “Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία”.
Και αφετέρου η χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών ή βραβευμένη συνολικά με έξι βραβεία στην Ελλάδα και δύο σε διεθνείς διαγωνισμούς χορωδιών. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και ποιητές (Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λεοντή, Κουγιουμτζή, Τσιτσάνη, Γκάτσο, Ρίτσο, Ελύτη). Σημαντικό είναι επίσης και το έργο της χορωδίας στον κλασικό χώρο με παρουσιάσεις έργων συνθετών όπως οι Μότσαρτ, Βιβάλντι, Μπαχ, Χέντελ, Σαρπεντιέ, Ράτερ.
Και τέλος άξια αναφοράς είναι και η κοινωνική δράση της χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών και του μαέστρου της με συναυλίες και αφιερώματα για: Τα ναρκωτικά στους εφήβους, τη δωρεά οργάνων, τους καρκινοπαθείς, τη μέριμνα παιδιού, το  πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία του ψυχιατρικού νοσοκομείου, τις φυλακές, τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Γιάννης Χαρίσης, Λαϊκός Τραγουδιστής
Δημήτριος Χωνός, Ψάλτης (βαρύτονος)
Γιώργος Βατουσιάδης Αναγνώστης
Ρώνια Τοπαλίδου, Φωνή
Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης»
Χορωδία Εταιρείας Πιερικών Μελετών «Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης»
Ομάδα σύγχρονου χορού Έφης Μαυρίδου

Χώρος: Αρχαίο Θέατρο του Δίου
Χρόνος: Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
Ώρα: 21:30
Γενική Είσοδος: 10 ευρώ
Άνεργοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν


Ευθύμιος Μαυρίδης
Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό ωδείο Κατερίνης. Το 1985 με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στις Η.Π.Α. στο κολέγιο  Messiah, από όπου αποφοίτησε το 1989 με το Bachelor of Arts in Music, και συνέχισε τις σπουδές του στη  Βιέννη. Τo 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους.
Είναι καθηγητής πιάνου, μονωδίας, ανωτέρων θεωρητικών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Α.Μ.Σ.Α. «Σοφία Κακούρη». Διευθύνει τα χορωδιακά σχήματα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης». Από το 2011 του έχει ανατεθεί η καλλιτεχνική διεύθυνση του κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων της Εστίας Πιερίδων Μουσών «Εαρινές Ημέρες Μουσών». Το 2014-2016 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα εκτός από τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει και αρκετές χώρες του εξωτερικού ( Η.Π.Α., Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σερβία, Ιταλία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Γερμανία, Κύπρο).
Σημαντική είναι και η κοινωνική του δράση με συναυλίες και αφιερώματα για τα ναρκωτικά στους εφήβους, δωρεά οργάνων, καρκινοπαθείς, μέριμνα παιδιού, πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία του ψυχιατρικού νοσοκομείου, φυλακές, η μουσική τέχνη στην καθημερινότητα των δημοτικών χώρων, κοινωνικά παντοπωλεία κ.α.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου