Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ΔΕΝ συγκεντρώνει ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας,
Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας να προσφέρετε βοήθεια στους συνανθρώπους μας που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Από χθες το πρωί έχουμε δεχτεί δεκάδες κλήσεις από φίλους της ομάδας και συμπολίτες μας οι οποίοι ζητούν να μάθουν, πως μπορούν να βοηθήσουν. Για τον λόγο αυτό η ομάδα ανακοινώνει για δεύτερη φορά εντός 24 ωρών τα παρακάτω:

Σε αντίθεση με όλα όσα αναφέρονται αυθαίρετα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ΔΕΝ συγκεντρώνει ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ και παρακαλεί όσες και όσους επιθυμούν να βοηθήσουν να περιμένουν κάποια στοχυεμένη πρόσκληση της ομάδας. Αυτή είναι η επιθυμία των τοπικών αρχών οι οποίες διαχειρίζονται την κρίση και έχουν αναλάβει την φροντίδα των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση εκπροσώπων του Δήμου Ραφίνας με τους οποίους επικοινωνήσαμε: «Δεν έχουμε που να τα βάλουμε. Σας παρακαλούμε σταματήστε να στέλνετε!»

Κάθε είδος ανθρωπιστικής βοήθειας, όταν αποστέλλεται χωρίς να προηγηθεί έλεγχος και ομαδοποίηση των υλικών, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους παραλήπτες!

Τα φάρμακα πρέπει προηγουμένως να ελεγχθούν (ημερομηνία λήξης, κοκκινόγραμμα κλπ) και να ομαδοποιηθούν από έμπειρο προσωπικό (φαρμακοποιούς).
Κατά κανόνα έως και το 10% των τροφίμων που προσφέρονται είναι ληγμένα και ακατάλληλα. Ακόμη και όταν η πρόσκληση για προσφορά βοήθειας είναι σαφής, οι πολίτες προσφέρουν ότι έχουν διαθέσιμο και όχι αυτό που κλήθηκαν να προσφέρουν.
Τα ρούχα όταν παραδίδονται χωρίς να προηγηθεί διαλογή καταλήγουν συνήθως σε αποθηκευτικούς χώρους και ελάχιστα από αυτά χρησιμοποιούνται. Οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του προσφυγικού πρέπει αυτό  να το γνωρίζουν πολύ καλά!
Για να φτάσει λοιπόν ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη πρέπει προηγουμένως να προηγηθεί μία διαδικασία (έλεγχος, ομαδοποίηση, συσκευασία, ασφαλής μεταφορά). Σε κάθε άλλη περίπτωση η βοήθεια γίνεται βάρος στους διαχειριστές των επιχειρησιακών κέντρων. Για τους παραπάνω λόγους οι αρμόδιοι φορείς της Ανατολικής Αττικής παρακαλούν να μην αποστέλλονται υλικά εκτός από αυτά που στοχευμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Πέρα από όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, άλλη μια χρήσιμη επισήμανση: Αυτός που έχασε το σπίτι του δεν έχει τη δυνατότητα να μαγειρέψει! Τα μακαρόνια, το ρύζι και το αλεύρι του είναι προς το παρόν άχρηστα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου