Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Αχαρνής του Αριστοφάνη Αρχαίο Θέατρο του Δίου

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018
Ώρα 21:30
 Τον 6ο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου ο Αθηναίος πολίτης Δικαιόπολις συνάπτει χωριστή συνθήκη ειρήνης με τους Σπαρτιάτες για τον εαυτό του και την οικογένειά του αποκλειστικά. Το γεγονός θεωρήθηκε προδοσία από τους Αχαρνής – τους καρβουνιάρηδες- οι οποίοι θέλουν να τον λιντσάρουν ως προδότη.
Για να τους πείσει και να σώσει τη ζωή του ζητά από τον Ευριπίδη να του δώσει κουρέλια να ντυθεί μήπως και τον λυπηθούν. Τελικά τους μιλά για τα καλά της ειρήνης και όλα τελειώνουν με ένα διονυσιακό γλέντι.
Οι Αχαρνής ένα από τα πλέον αντιπολεμικά έργα του Αριστοφάνη. Σκοπός του συγγραφέα είναι η απόλυτη γελοιοποίηση του πολέμου και όσων τον υπερασπίζονται. Μέλημά του είναι η παρουσίαση της γλύκας της ειρήνης και της λαχτάρας του ανθρώπου να καρπώνεται τα οφέλη της. Παράλληλα θέλησή του να πλαισιώσει το όλο σκηνικό με τη λατρεία του Διόνυσου. Μάλιστα κορυφαία στιγμή της κωμωδίας είναι η σκηνή που ο Δικαιόπολις και η οικογένειά του τελούν την πομπή του φαλλού και τον υμνούν με ένα φαλλικό άσμα.
Οι Αχαρνής παρουσιάστηκαν το 425, την έκτη χρονιά του Πελοποννησιακού Πολέμου, στα Λήναια. Απέσπασαν το πρώτο βραβείο. Αυτή την κωμωδία του Αριστοφάνη, πάντα επίκαιρη και καταγγελτική παρουσιάζεται την Κυριακή 29 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Το έργο φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Κώστα Τσιάνου ο οποίος έχει πει πως: «Η παράστασή μας φιλοδοξεί να βρει τον δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις, που συγγενεύουν ολοφάνερα με το διάχυτο στους “Αχαρνής” διονυσιακό πνεύμα». Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Δικαιόπολις ο Πέτρος Φιλιππίδης, Λάμαχος ο Παύλος Χαϊκάλης, Μεγαρίτης ο Κώστας Κόκλας, Θηβαίος ο Τάκης Παπαματθαίου και Ευριπίδης ο Ιωάννης Παπαζήσης.

Παίζουν:
Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Τάκης Παπαματθαίου, Ιωάννης Παπαζήσης.
Χορός (αλφαβητικά): Βατικιώτης Νίκος, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Καμμένος Παναγιώτης, Κατσώλης Παναγιώτης, Κοράκης Κωνσταντίνος, Κυπαρίσσης Βαγγέλης, Κωστάκης Ηρακλής, Μαγγόνας Αλκιβιάδης, Παυλίδης Παύλος, Πετκίδης Μάριος, Σταμούλης Γρηγόρης, Τσουρουνάκης Γιώργος, Φλέουρας Χάρης, Χιώτης Χάρης. 

Συντελεστές:
Απόδοση - Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου, Κώστας Τσιάνος
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Λουκία Στεργίου
Artwork/Σχεδιασμός προγράμματος: Κάρολος Πορφύρης
Φωτογραφίες παράστασης: Ιωάννα Χατζηανδρέου
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΓΑΡΗ

Τόπος: Αρχαίο Θέατρο του Δίου
Χρόνος: Κυριακή 29 Ιουλίου 2018
Γενική είσοδος: 20 ευρώ
Φοιτητικό/ Ανέργων/ Πολύτεκνων/Παιδιά έως 12 ετών: 15 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου