Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

ΠΙΕΡΙΚΟΣ-ΠΑΟΚ 5-4 σαν σήμερα στις 15/7 το 1970 στην Κατερίνη!

Ματσάρα στην Κατερίνη μες στο κατακαλόκαιρο!
 Σαν σήμερα στις 15/7/1970, ημέρα Τετάρτη, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Κατερίνη τον Πιερικό για την 4η αγωνιστική του Βορείου ομίλου, του θερινού πρωταθλήματος του ΟΠΑΠ, σε μια αναμέτρηση που έμεινε αξέχαστη στη μνήμη των λίγων θεατών του αγώνα!

Το σκορ άνοιξε για τον Δικέφαλο στο 9ο λεπτό ο Παύλος Παπαδόπουλος, για να ισοφαρίσουν οι γηπεδούχοι στο 15' με τον Μυτιληναίο. Ένα λεπτό αργότερα ο Πιερικός πήρε κεφάλι στο σκορ με τον Λιάπη και στο 34' ο Γιάννης Παπαδόπουλος σημείωσε το 3-1 για την ιστορική ομάδα της Κατερίνης.

Στο 42΄ο Ασλανίδης μείωσε σε 3-2 και με τη λήξη του ημιχρόνου ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε με αυτογκόλ του Θεοδοσιάδη, ο οποίος στην προσπάθειά του να ανακόψει το σουτ του Λάζου, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Με την έναρξη της επανάληψης, στο 46ο λεπτό ο Λιάπης έκανε το 4-3 και ο ίδιος παίκτης στο 59', το 5-3. Το μόνο που κατάφερε ο ΠΑΟΚ ήταν να μειώσει στο 75ο λεπτό με κεφαλιά του Παπαδημητρίου σε 5-4, σκορ που ήταν το τελικό στην αναμέτρηση, όταν ακούστηκε για τελευταία φορά το σφύριγμα του Τσίρου.

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Παπαδημητρίου, Λάζος, Παπαδόπουλος και από τον Πιεριό οι Διαμαντόπουλος, Καλιός, Λιάπης, Μυτιληναίος

Μετά την ολοκλήρωση της 4ης αγωνιστικής, Άρης και Ηρακλής προηγούνταν στη βαθμολογία με 10 βαθμούς, ο Πανσερραϊκός ακολουθούσε με 8, ΠΑΟΚ και Πιερικός από 7 και τελευταία η Καβάλα με 6 βαθμούς.

Οι συνθέσεις:

Πιερικός: Κωστίκος, Διαμαντόπουλος, Τραγανός, Θεοδοσιάδης, Παντελιάδης, Καλιός, Λιάπης, Γουργιώτης (70' Κούρτογλου), Παπαδόπουλος, Ασλανίδης, Μυτιληναίος (80' Λύτρας)

ΠΑΟΚ: Τσαμούτης, Παπαδημητρίου, Κατσικάρης, Οικονόμου (46' Ζαχαριάδης), Δράμαλης, Λυσσαρίδης, Στεργιάδης (54' Στιψιανός), Ασλανίδης, Λάζος, Παπαδόπουλος, Παράσχος


* Το Θερινό Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ ήταν μια διοργάνωση ποδοσφαίρου που διεξαγόταν τη θερινή περίοδο στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ο.Π.Α.Π. κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, από το 1968 ως το 1974.

* Όπως είχαμε παρουσιάσει σε παλιότερες "ασπρόμαυρες ιστορίες", αποτελούσε την ελληνική εκδοχή του Κυπέλλου Ιντερτότο ή Ράπαν, αφού βασικός σκοπός της διεξαγωγής του ήταν να υπάρχουν παιχνίδια για το δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ.

Ουσιαστικά ήταν ένα "τουρνουά", στο οποίο οι σύλλογοι μετείχαν με τους αναπληρωματικούς τους και με παίκτες από την ερασιτεχνική και εφηβική ομάδα. Η διαφορά από το Ιντερτότο ήταν πως πριν από την έναρξη του Θερινού Πρωταθλήματος οι σύλλογοι όφειλαν να δηλώσουν με ποιους παίκτες θα συμμετάσχουν, σε αντίθεση με το Κύπελλο Ιντερτότο/Ράπαν, στο οποίο οι σύλλογοι ανάλογα με την πορεία της προετοιμασίας μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και υπό μεταγραφή παίκτες.

* Η διοργάνωση διεξαγόταν από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο και η συμμετοχή των ομάδων δεν ήταν υποχρεωτική. Όσες ομάδες ανήκαν στην Α' Εθνική αγωνίζονταν χωρισμένες σε δύο ομίλους, Βόρειο και Νότιο και οι προερχόμενες από τη Β΄ Εθνική σε τέσσερις υποομίλους: Α΄ και Β΄ Νοτίου Ομίλου και Α΄ και Β΄ Βορείου Ομίλου.

Ακολουθούσαν αγώνες κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο ανάμεσα στους νικητές των ομίλων αλλά και στις ομάδες που τερμάτιζαν στις υπόλοιπες θέσεις. Ανάλογα με την τελική θέση στην κατάταξη στις ομάδες δίνονταν κλιμακούμενα χρηματικά έπαθλα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα χρηματικά έπαθλα δίνονταν χωρίς αγώνα κατάταξης, κυρίως στις τελευταίες θέσεις. Επίσης, δινόταν χρηματικό "Έπαθλο Ήθους", στις ομάδες με τους λιγότερους τιμωρημένους παίκτες.

* Να σημειωθεί πως στις 7 διοργανώσεις του Θερινού Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ που πραγματοποιήθηκαν, ο ΠΑΟΚ πήρε την πρωτιά στις δύο, ενώ σε άλλες δύο αγωνίστηκε στον τελικό, χάνοντας τον τίτλο το 1972 από την Παναχαϊκή (4-2) και το 1973 από τον Εθνικό (2-1)!

* Ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 1969 κατέκτησε αυτό το Πρωτάθλημα, επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού με 2-0, ενώ το ίδιο συνέβη και το 1974, όταν επικράτησε στον τελικό του Αιγάλεω με 2-0
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου