Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Πάνω στην άμμο την ξανθή γράψαμε τ’ όνομα της!

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Ονειρεύομαι μια μεγάλη ακρογιαλιά, με παρθένα αμμουδιά, να την περπατήσω ξυπόλυτος απ’ τη μια άκρη ως την άλλη, η άμμος να μου γαργαλάει τις πατούσες, να αφήσω τις πατημασιές μου πάνω της.  Και δίπλα τη θάλασσα, ρηχή, δροσερή, να μπω μέσα και να χαλαρώσω, να παραδοθώ στην αγκαλιά της...
 Υπάρχει άραγε τέτοια ακρογιαλιά;

Ναι, υπάρχουν πολλές, όσες θέλεις, στη Λήμνο. Τριακόσιους εβδομήντα οκτώ (378) κόλπους και ακρογιαλιές έχει η Λήμνος: Ρωμέϊκος Γιαλός, Τούρκικος Γιαλός, Ρηχά Νερά, Αυλώνας, Άη-Γιάννης Κάσπακα, Πρασσά, Καρβουνόλακας, Γομάτι, Παπιά, Φαλακρό, Τρυγές, Άγιος Ερμόλαος, Κότσινας, Σαράβαρη, Νευτίνα, Πλάκα, Ζεματάς, Αξά, Αγ. Στέφανος, Παλαιόκαστρο, Αγ. Σωτήρα, Κέρος, Απάν Γιαλός, Μακρύς Γιαλός Πολιόχνης, Σκανδάλι, Σκίδι, Λουρί, Παρθενόμυτος, Μικρό Φαναράκι, Μεγάλο Φαναράκι, Χαβούλη, Πεδινό, Διαπόρι, Βουρλίδια, Εβγάτης, Θάνος, Πλατύ, Αγ. Παρασκευή, κι εκατοντάδες άλλοι.  Όλοι με παρθένα αμμουδιά, με ρηχή και δροσερή θάλασσα.

 Θέλεις πολυκοσμία και κοσμοπολίτικο περιβάλλον;

·           Πήγαινε στα Ρηχά Νερά, με τη ρηχή θάλασσα όπως λέει και τ’ όνομα της, με τις τζιτζιφιές που ρίχνουν την παχιά σκιά τους στην άμμο και φτάνουν μέχρι το κύμα, με τις γραφικές ταβέρνες και τα μοντέρνα μπαράκια.

·           Πήγαινε στο Πλατύ, στην ατέλειωτη αμμουδιά που φτάνει μέχρι το υπερπολυτελές ξενοδοχείο LEMNOS VILLAGE.

·           Πήγαινε στον Αυλώνα, στην απέραντη αμμουδιά δίπλα στο άλλο υπερπολυτελές ξενοδοχείο PORTO MYRINA PALLAS.

·           Πήγαινε στον Κότσινα, εκεί που κάνουν μπάνιο οι εκλεκτοί πελάτες του άλλου υπερπολυτελούς ξενοδοχείου VAROS RESORT.

 Θέλεις να περπατήσεις ολομόναχος μια ατέλειωτη αμμουδιά τριών χιλιομέτρων, με ψιλή σαν ζάχαρη άμμο, με τον γαλαζοπράσινο κόλπο να στέλνει χιλιάδες κυματάκια να σκάνε στα πόδια σου, και πότε-πότε κάποιο ξαφνιασμένο κεφαλόπουλο να πηδάει έξω απ’ το νερό;  Πήγαινε στο Γομάτι, δίπλα από τους μοναδικούς στην Ελλάδα Αμμόλοφους με θέα τη Σαμοθράκη.

  Θέλεις το δικό σου, προσωπικό, αποκλειστικό κόλπο, παρέα μόνο με τους γλάρους;  Ακολούθησε το μονοπάτι. Θα σε βγάλει στον Καρβουνόλακα, στο Πηγαδέλι της Παναγιάς, στον Κοκκινόβραχο, στον Παρθενόμυτο, την Αγία Βαρβάρα, στα Κόκκινα, την Παρανησιά, το Στβι και στις άλλες απόμερες αγκάλες, σε έναν από τους χιλιάδες γραφικούς κόλπους που έχει γύρω-γύρω το νησί.

 Το μεγάλο και μοναδικό πλεονέκτημα που έχουν οι παραλίες της Λήμνου, εκτός από τα κρυστάλλινα νερά τους, είναι ότι δεν τις πιάνει ο αέρας. Είναι πάντα μπουνάτσα, σαν τεράστια πισίνα – εκτός, βέβαια, από το Κέρος, την τεράστια αμμουδιά 5 χιλιόμετρα στον ομώνυμο κόλπο στα βορειοανατολικά, που το προτιμούν οι νέοι από όλο τον κόσμο, κι όπου κάθε καλοκαίρι γίνονται οι διεθνείς αγώνες σέφινγκ και ιστιοπλοίας.

 Η Λήμνος είναι ακόμα παρθένα και περιμένει να την ανακαλύψεις. Έχει πάρει όλες τις μπλε σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κρυστάλλινα νερά και τις πεντακάθαρες αμμουδιές της. Η θάλασσα είναι ρηχή και δροσερή. Και η άμμος περιμένει ν’ αφήσεις τα δικά σου αχνάρια πάνω της.  Να γράψεις τ’ όνομά της.

Τώρα που ο καύσωνας χτυπάει 38/αρια και 40/ρια, οι απέραντες παρθένες αμμουδιές της Λήμνου σε περιμένουν. Να μπεις μέσα στο δροσερό νερό, να χαλαρώσεις, και να μη θέλεις να βγεις έξω από αυτό!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου