Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Ενημέρωση για την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis σε καστανεώνες του Νομού Πιερίας

Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια του προγράμματος «Βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus (Υasumatsu)», που υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) με τη συνδρομή του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες (25 και 26 Απριλίου) η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis στο Νομό Πιερίας.
Η εξαπόλυση έγινε από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΜΦΙ, παρουσία του Προϊσταμένου του Τμήματος Προστασίας Φυτών του ΥΠΑΑΤ, γεωπόνων του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Πιερίας και δασολόγων της Δ/νσης Δασών Πιερίας. Το έντομο εξαπολύθηκε σε περιοχές του ανατολικού Ολύμπου (Σκοτίνα, Παντελεήμονας) και των Πιερίων (Κάτω Μηλιά, Βρία, Ρητίνη, Ελατοχώρι), σε θέσεις με έντονα συμπτώματα προσβολών.Στόχος της εξαπόλυσης είναι να επιτευχθεί μακροχρόνια η αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς, η οποία πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Πιερία το 2014 και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις καστανοκαλλιέργειες. 
Για τον λόγο αυτό, εφιστούμε την προσοχή των καστανοπαραγωγών να μην προβούν σε ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως και τις αρχές Ιουλίου, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας η επιτυχής εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου. Επίσης, καλούνται οι παραγωγοί να μην απομακρύνουν τους κλάδους των δέντρων που φέρουν κηκίδες του τρέχοντος έτους έως και την ερχόμενη άνοιξη, καθώς σε αυτές εναποθέτουν τα αβγά τους τα θηλυκά του ωφέλιμου εντόμου και από αυτές θα εξέλθουν τα ενήλικα άτομα.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στα τηλέφωνα 2351351-116, 2351351-119, 2351351-128.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΚΙΤΣΙΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου