Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Τοξικά άτομα: Οι 5 τρόποι που μας καταστρέφουν την ψυχολογία

Η 31χρονη Αρετή ρωτά
Είμαι παντρεμένη εδώ και οκτώ χρόνια με δυο παιδιά. Με τον άντρα μου γενικά έχουμε καλή σχέση μπορώ να πω με ψιλο-εντάσεις κατά καιρούς όπως και όλα  τα ζευγάρια. Τα τελευταία όμως δυο χρόνια επειδή έμαθα και άκουσα διάφορα πολύ άσχημα και υποτιμητικά πράγματα που έλεγε η πεθερά μου πίσω από την πλάτη μου και φυσικά επειδή εγώ αντέδρασα σε όλα αυτά και ακολούθησαν διάφοροι καβγάδες, οι σχέσεις μας πάνε από το κακό στο χειρότερο:

Εγώ με την πεθερά έχουμε πλέον τυπικές, κρύες σχέσεις, προσπαθώ να μην ασχολούμαι καθόλου μαζί της, όμως αντίθετα εκείνη ασχολείται μαζί μου με αποτέλεσμα εγώ να μαλώνω με τον άντρα μου. Όλο αυτό με έχει κουράσει απίστευτα ψυχολογικά γιατί μένουμε πάνω-κάτω οπότε δεν έχω την ησυχία μου.

Με τον άντρα μου, σχεδόν δεν μιλιόμαστε, μένουμε στο ίδιο σπίτι και κοιμόμαστε χωριστά ή μιλάμε τυπικά μεταξύ μας. Μόλις πάνε λίγο να φτιάξουνε τα πράγματα κάτι πάλι γίνεται και ξανά το ίδιο. Του λέω να φύγουμε από δω και να πάμε κάπου αλλού να νοικιάσουμε και να μείνουμε να ηρεμήσουμε λίγο, αλλά εκείνος δεν δέχεται. Τι να κάνω; Σκέφτομαι να χωρίσω για να προφυλάξω την ψυχική ηρεμία, τη δική μου και των παιδιών μου, αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι θα γίνω η αιτία τα παιδιά να αλλάξουν το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν και αγαπάνε και αυτό θα τους κοστίσει.

Ξέχασα να αναφέρω ότι ο άνδρας μου γενικά είναι με το μέρος μου, δηλαδή αναγνωρίζει το δίκιο μου και έχει μιλήσει πολλές φορές με τη μάνα του γι’ αυτό, όμως, χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης τσακωμοί μπροστά στα παιδιά αποφεύγονται όσο γίνεται και γενικά προσπαθώ να μην καταλάβουν και πολλά για τη σχέση μου με τον πατέρα τους, αλλά δεν μπορώ. Κουράστηκα νιώθω ότι είμαι σε κατάθλιψη και εκείνος δεν κάνει κάτι για να προστατεύσει την οικογένειά του, παρά μόνο μου λέει να μη δίνω σημασία και ότι είναι μεγάλη γυναίκα και διάφορα τέτοια. Νιώθω όμως ότι εκείνου είναι μητέρα του και μπορεί να την ανέχεται, εμένα όμως δεν μου είναι κάτι και δεν είμαι υποχρεωμένη να την ανεχτώ.

Στο ερώτημα απαντά η Θετική Ψυχολόγος και Life Coach, Δρ Μαρία Φωτιάδου:
Αναφέρετε ότι έχετε πολλές διαμάχες με τον σύζυγό σας και ο λόγος είναι η πεθερά σας, αλλά ταυτόχρονα μάς αναφέρετε ότι σας υποστηρίζει και καταλαβαίνει ότι έχετε δίκιο, απλά δεν θέλει να δημιουργήσει καβγά πιθανόν με τη μητέρα του. Επιπλέον μας αναφέρετε ότι έχετε πέσει σε κατάθλιψη και θα θέλατε να χωρίσετε, αλλά μένετε για τα παιδιά χωρίς όμως αυτό να λύνει το δίλημμα που έχετε μέσα σας.

Θα σας κάνω κάποιες ερωτήσεις για να σκεφτείτε περισσότερο την κατάσταση:

Ο λόγος που θέλετε να χωρίσετε είναι ξεκάθαρα η πεθερά σας ή και ο σύζυγός σας και επιπλέον πράγματα που τυχόν έχουν συμβεί μεταξύ σας;
Έχετε μιλήσει στην πεθερά σας για το πώς νιώθετε; Αν ναι, εξακολουθεί να επιμένει να φέρεται εναντίον σας; (Θα βοηθούσαν αν δίνατε κάποια παραδείγματα για να σας βοηθήσω στην ένταση με την οποία σκέφτεστε αυτά που λέει ή κάνει για σας).
Είχατε παλιότερα καλύτερη σχέση;
Τι άλλαξε στην πορεία;
Καταλαβαίνω ότι μένετε πολύ κοντά και είναι αδύνατο να αποφύγετε επαφές μαζί της, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις καταλήγουμε να εκνευριζόμαστε περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει γιατί:

Μεγεθύνουμε στο μυαλό μας αυτά που ακούμε από το άλλο πρόσωπο,
Παύουμε να ασχολούμαστε και να δίνουμε καλή ενέργεια και προσοχή στα άτομα που πραγματικά μας ευχαριστούν και προσηλωνόμαστε αποκλειστικά σε ένα αρνητικό άτομο,
Αντιδράμε με πάντα θυμό και όχι με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα,
Θεωρούμε ότι το άλλο άτομο είναι πιο δυνατό από εμάς και έχουμε χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Δε θέλουμε ούτε εμείς οι ίδιοι να λυθεί η κατάσταση.
Σίγουρα υπάρχουν άτομα που μπορούν να είναι τοξικά και ηθελημένα να προσπαθούν να μας εκνευρίσουν. Σκεφτείτε τους παραπάνω λόγους που σας έδωσα για να εξηγήσετε την ένταση που νιώθετε.

Κάντε μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά στο να παραμείνετε στη σχέση σας και στο ενδεχόμενο να συνεχίσετε μόνη με τα παιδιά σας. Η λίστα αυτή πρέπει να γίνει γραπτώς. Αφού το κάνετε, μιλήστε με τον σύζυγό σας γι’ αυτές σας τις σκέψεις και ζητήστε του να βρει έναν τρόπο να εξομαλύνει την κατάσταση, αφού αυτό σας έχει κουράσει ψυχικά και αν δεν λυθεί θα κοιτάξετε να βρείτε άλλες λύσεις.

Πολλές φορές, όταν δεν θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα ή δεν μπορούμε να το λύσουμε, είναι καλύτερα για την οικογένεια να βρει επιπλέον λύσεις που θα επιφέρουν την ηρεμία και τάξη από το να παραμένει σε μια κατάσταση που επηρεάζει την ψυχική και επομένως και τη σωματική κατάσταση της οικογένειας.
Πηγή: boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου