Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Super League: Το 34% των ποδοσφαιριστών του πρωταθλήματος προέρχονται από τις Ακαδημίες

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την χρησιμοποίηση των νεαρών ποδοσφαιριστών στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Η Super League διεξήγαγε μια έρευνα σχετικά με τους ποδοσφαιριστές, που αγωνίστηκαν στον α’ γύρο του πρωταθλήματος και τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέρον.

Όπως τονίζεται σχετικά η επαγγελματική εκπαίδευση που γίνεται στα τμήματα Υποδομών των ΠΑΕ της Super League ωφελεί πολλαπλά το ελληνικό Ποδόσφαιρο, ενώ παράλληλα θέτει τις βάσεις για τη συστηματική εξέλιξη των νέων ποδοσφαιριστών. Εν ολίγης μόλις το 34% των ποδοσφαιριστών προέρχονται από τις Ακαδημίες των ομάδων, γεγονός που ενθαρρύνει τις ομάδες να χρησιμοποιούν και ακόμη περισσότερο τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της.

Επιγραμματικά, μετά από την αξιολόγηση των δεδομένων που αφορούν στην αγωνιστική περίοδο 2016-17, αλλά και στον Α’ Γύρο του φετινού πρωταθλήματος που είναι σε εξέλιξη, προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
– Μετά την ολοκλήρωση της μετεγγραφικής περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2017, ο συνολικός αριθμός Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι 300 (περίπου 19 ανά Π.Α.Ε.). Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών (κοινοτικών και μη) ποδοσφαιριστών είναι 214 (περίπου 13 ανά Π.Α.Ε.)


– Το 46% των ποδοσφαιριστών που ανήκει στα ρόστερ των ομάδων έχει συμμετάσχει στα Πρωταθλήματα Υποδομής των Π.Α.Ε. συνεπώς σχεδόν 1 στους 2 ποδοσφαιριστές έχουν εκπαιδευτεί σε Π.Α.Ε. που συμμετείχε στα Πρωταθλήματα Υποδομής που διοργανώνει η Super League. Από αυτούς τους ποδοσφαιριστές, σχεδόν 1 στους 3 (29%) έχουν προέλθει από την ίδια ακαδημία.

– Κατά την αγωνιστική περίοδο 2016/17 αγωνίστηκαν συνολικά 477 ποδοσφαιριστές εκ των οποίων οι 251 ήταν Έλληνες και οι 226 ήταν αλλοδαποί (κοινοτικοί και μη). Η σχετική αναλογία Ελλήνων-Αλλοδαπών ποδοσφαιριστών είναι 52,6%-47,4%.

– Συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε 2016/17: Από τους 477 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν, οι 155 (ποσοστό 32%) προέρχονται από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε.

– Για την φετινή αγωνιστική περίοδο, η οποία είναι σε εξέλιξη, μετά την ολοκλήρωση του Α’ γύρου, το σύνολο των ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί είναι 387, εκ των οποίων 193 Έλληνες ποδοσφαιριστές και 194 αλλοδαποί (κοινοτικοί και μη) ποδοσφαιριστές. Η σχετική αναλογία Ελλήνων-Αλλοδαπών ποδοσφαιριστών είναι 50%-50%.

– Συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε 2017/18 (Α’ Γύρος): Από τους 387 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον Α’ γύρο του τρέχοντος Πρωταθλήματος, οι 130 (ποσοστό 34%) προέρχονται από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε. Το εν λόγω ποσοστό είναι αρκετά υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά πάγια πρακτική οι Π.Α.Ε. τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερους ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες των Π.Α.Ε. στο δεύτερο μισό του Πρωταθλήματος.

– Προώθηση νέων ποδοσφαιριστών από τα τμήματα Υποδομών στην επαγγελματική ομάδα: Το 2016/17 έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση τους στην κορυφαία διασυλλογική κατηγορία 44 νέοι ποδοσφαιριστές, προερχόμενοι από τα τμήματα Υποδομών.
Πηγή: talentabout.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου