Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Δήμος Κατερίνης: Ενημερωτικές ομιλίες για την «Ενδοοικογενειακή βία» από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών

Η «Ενδοοικογενειακή βία» τέθηκε στο θεματικό επίκεντρο της ενημερωτικής ομιλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»  της Δημοτικής ενότητας Κολινδρού,  στις 07/02 στις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΗ Κολινδρού. Στόχος της δράσης, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, με έμφαση στην πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, ήταν η προσέγγιση της βίας, υπό το πρίσμα των υφιστάμενων ψυχοκοινωνικών και νομικών παρεμβάσεων.

Ειδικότερα, έγινε ανάλυση του ορισμού της ενδοοικογενειακής βίας, των κύριων μορφών και εκφάνσεών της, των αιτιών και συνεπειών που προκαλεί στα εμπλεκόμενα άτομα, καθώς και της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, έγινε αναφορά στις υπηρεσίες και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να απευθυνθούν, θύματα/μάρτυρες και τρίτα άτομα, ενδοοικογενειακής βίας.
Στον επίλογο της εκδήλωσης, το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση, διατύπωσε τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά του, σε ό,τι αφορά το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, προς το επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου (Νομικό και Κοινωνική Λειτουργό).


«Όπως έχει επισημανθεί, η εξάλειψη της βίας συνιστά δείκτη πολιτισμού. Το μήνυμά μας μέσα από τις ενημερωτικές αυτές εκδηλώσεις, οι οποίες προγραμματίζουμε να συνεχιστούν είναι: Καμία ανοχή στη βία. Μαθαίνω – Αντιδρώ – Προστατεύομαι» δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης, η αντιδήμαρχος Κατερίνης και υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου, Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου.
Όπως είναι γνωστό το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί από το 2013 στο Δήμο Κατερίνης και συγκεκριμένα στην οδό Αυγουστίνου 21(εργατικές κατοικίες).

Το κέντρο στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνιολόγο και Νομικό και παρέχει συμβουλευτική και ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κτλ). Επίσης, παρέχει και εργασιακή συμβουλευτική, ενώ αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και υποστηρίζεται από τη ΓΓΙΦ, του Υπουργείου Εσωτερικών.
Οι υπηρεσίες του κέντρου παρέχονται δωρεάν σε γυναίκες άνω των 18 ετών και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου.
Στοιχεία επικοινωνίας: Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κατερίνης
   Οδός  : Αυγουστίνου 21(Εργατικές κατοικίες)
        Τηλ. / fax  : 23510 36678
e-mail  : womenaid@katerini.gr
     Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 07.00 – 16.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου