Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Γι αυτό κέρδισε τη θέση κάτω απο τα δοκάρια της ΑΕΚ ο Παναγιώτης Τσιντώτας! (βίντεο)

To SDNA επιχειρεί με την βοήθεια του Wyscout να δώσει απάντηση στο… τρίλημμα του Μανόλο Χιμένεθ, αναφορικά με τον κορυφαίο τερματοφύλακα στο φετινό ρόστερ της Ένωσης.
Ένας τερματοφύλακας -όπως και κάθε επάγγελμα με δεύτερο συνθετικό τη λέξη …φύλακας- οφείλει να είναι έτοιμος για όλα. Για τα καλά και τα άσχημα. Για τα πιθανά και τα απρόοπτα. Για τα απίστευτα και τα αυτονόητα. Πριν από ακριβώς δύο χρόνια (6/2/2016), ο Παναγιώτης Τσιντώτας φόρεσε για τελευταία φορά τα γάντια του Λεβαδειακού σε ένα παιχνίδι απέναντι στον Πανθρακικό που έληξε 1-1.
Δεν ήταν ούτε καλός, ούτε κακός. Δεν έφερε ευθύνη στο γκολ, ούτε έκανε κάποιο χτυπητό λάθος. Ήταν το 17ο παιχνίδι του σε εκείνη την Super League, σε μία χρονιά που έμοιαζε σεζόν καριέρας για τον Κατερινιώτη τερματοφύλακα, που εντελώς ξαφνικά βρέθηκε στο περιθώριο, στην σκουριά. Ότι χειρότερο για έναν τερματοφύλακα, που όπως και οι πιλότοι χρειάζονται ώρες πτήσης για να εξελιχθούν στο επάγγελμα τους.

Ολόκληρη την σεζόν 2016-17 την πέρασε στην ναφθαλίνη. Προπονούνταν κανονικά, αλλά δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό σε επίσημη διοργάνωση! Η άρνηση του να ανανεώσει το συμβόλαιο του με τους Βοιωτούς και η συμφωνία του με την ΑΕΚ, τον έβαλαν στο περιθώριο με τον Τσιντώτα να μετράει αντίστροφα -όπως οι φαντάροι στην θητεία τους- για να τελειώσει η δυσμενής μετάθεση στη Λιβαδειά και να ξεκινήσει η νέα του ζωή.

Φάνηκε από την προετοιμασία
Κακά, τα ψέματα η Ένωση τον απέκτησε για τρίτο τερματοφύλακα. Ξεκίνησε πολύ χαμηλά στην κιτρινόμαυρη ιεραρχία, πίσω από τον βασικό Γιάννη Ανέστη και τον Βασίλη Μπάρκα, την ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία της ΑΕΚ. Από την προετοιμασία όμως, έδειξε ότι… κάτι υπάρχει εδώ. Όσοι βίωσαν από κοντά εκείνες τις προπονήσεις στην Πολωνία, άρχισαν να… ψιθυρίζουν ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν κάποια στιγμή τον βλέπαμε με γάντια βασικού στην Ένωση.

Ο φρικιαστικός τραυματισμός του Βασίλη Μπάρκα στο δάχτυλο και η περιθωριοποίηση του Γιάννη Ανέστη (για τον ίδιο λόγο που του είχε κοστίσει την θέση του στον Λεβαδειακό), τον έφεραν ξαφνικά νούμερο 1 και εκείνος ανταποκρίθηκε σαν να μην συνέβη τίποτα. Σαν να μην υπήρξε αποχή 1,5 χρόνου από τους αγωνιστικούς χώρους. Σαν να άντεχε χρόνια την φανέλα μιας μεγάλης ομάδας.

Επανεμφανίστηκε κάτω από τα δοκάρια σε επίσημο παιχνίδι στις 20 Σεπτεμβρίου του 2017 (μετά από 17 μήνες δηλαδή) σε ένα διαδικαστικό ματς Κυπέλλου στην Ριζούπολη απέναντι στην Λαμία και πήρε ακόμα ένα παιχνίδι για την ίδια διοργάνωση στο διεκπεραιωτικό 0-7 επί του Απόλλωνα Λάρισας. Ματς για να ξεμουδιάσεις, όχι για να κριθείς.

Το... στίγμα της Τρίπολης
Έκανε ντεμπούτο στο πρωτάθλημα σε εκείνο το παιχνίδι της Τρίπολης που ακόμα και σήμερα είναι ίσως το μοναδικό μελανό σημείο της φετινής ΑΕΚ. Το σαρωτικό rotation στην ενδεκάδα από τον Μανόλο Χιμένεθ εφαρμόστηκε και κάτω από τα δοκάρια και το 2-0 του Αστέρα θα μπορούσε να στιγματίσει την πορεία του Τσιντώτα στην Ένωση, έστω κι αν δεν υπήρχε δική του ευθύνη σε κάποιο από τα γκολ.

Στην πραγματικότητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο Τσιντώτας μονιμοποιήθηκε μετά από δύο μήνες, κράτησε το μηδέν στο επόμενο παιχνίδι με τον Πλατανιά και μετά στα παλιά του λημέρια (τη Λιβαδειά) και συνολικά έχει δεχθεί μόνο 6 γκολ στα 12 επίσημα παιχνίδια κάτω από τα δοκάρια της Ένωσης.

Το χάι-λάιτ στην Βιέννη
Το παιχνίδι που τον σκληραγώγησε, τον ατσάλωσε όσο κανένα άλλο ήταν εκείνο στην Βιέννη απέναντι στην Αούστρια, σε έναν τελικό πρόκρισης στους «32» του Europa League. Όχι, δεν δέχθηκε καμία τρομερή πίεση, αλλά στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο ήταν σταθερός, σίγουρος, ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Το απόλυτο χάι-λάιτ ήρθε στις καθυστερήσεις, στην τελευταία φάση του ματς.

Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, οι Αυστριακοί γεμίζουν κορμιά την περιοχή και εκτελούν ψηλοκρεμαστά φάουλ από την σέντρα. Ο Τσιντώτας, αν και θα μπορούσε να μείνει καρφωμένος στην γραμμή της εστίας του, με περίσσια αυτοπεποίθηση βγαίνει στα όρια της περιοχής, παίρνει παραμάζωμα τους Αυστριακούς, καπακώνει την μπάλα και τελειώνει την πρόκριση! Δουλειά του τερματοφύλακα είναι να τελειώνει τις φάσεις πριν καν αυτές γίνουν φάσεις. Ει δυνατόν να προλαμβάνει, όχι να θεραπεύει.

Στο «Καραϊσκάκης» ο Τσιντώτας πήρε για πρώτη φορά γεύση από εκτός έδρας ντέρμπι. Ήταν ξανά πολύ συγκεντρωμένος, προσηλωμένος στην δουλειά του. Είχε απάντηση σε δύο φαρμακερά διαγώνια σουτ του Πάρντο που τον βρήκαν σε ετοιμότητα και κάνει μία εκπληκτική απόκρουση σε προσπάθεια του Μάριν, που πέρασε στα ψιλά, ίσως γιατί στο κόρνερ της επόμενης φάσης, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με τον Ανσαριφάρντ.

Συνολικά όμως ο βαθμός που πήρε ήταν ξανά πολύ ψηλός, με εξαίρεση κάποια άστοχα διωξίματα με τα πόδια σε βεβιασμένα γυρίσματα προς τα πίσω. Η ουσία όμως είναι ότι η ΑΕΚ βρήκε στο πρόσωπό του Τσιντώτα έναν τερματοφύλακα, που μπορεί να την κάνει να αισθάνεται ήρεμη, ξεπερνώντας άμεσα τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η αιφνίδια εξέλιξη στην υπόθεση του Γιάννη Ανέστη.

Τσιντώτας, Μπάρκας ή Ανέστης;
Και κάπου εδώ φτάνουμε στο ερώτημα του ενός εκατομμυρίου. Η ΑΕΚ είναι η μόνη ομάδα πρωταθλητισμού (ίσως και στην Ευρώπη) που έχει μοιράσει τα 36 φετινά επίσημα παιχνίδια της σε τρεις τερματοφύλακες! Ποιος όμως είναι ο καλύτερος βάσει αριθμών; To Wyscout έρχεται κι εδώ να προσπαθήσει να δώσει μία απάντηση σε αυτή την ερώτηση που βασανίζει το μυαλό (και) του Μανόλο Χιμένεθ.

Ας ξεκινήσουμε με τον Βασίλη Μπάρκα, ο οποίος φαίνεται ότι παίρνει επ’ ώμου τα παιχνίδια κυπέλλου και πιθανότατα θα ξεκινήσει απέναντι στον Ολυμπιακό, στον επαναληπτικό του «ΟΑΚΑ». Το δείγμα γραφής είναι πολύ μικρό (5 παιχνίδια), όμως υπάρχει ήδη μία τάση. Ο Μπάρκας δέχθηκε δύο γκολ στο παρθενικό του παιχνίδι στο Κύπελλο με την Καλλιθέα (2-3) κι έκτοτε μετράει 4 clean sheets, με την ΑΕΚ να μετρά 3 νίκες και 2 ισοπαλίες μαζί του.

Με άλλα λόγια δέχεται 0,4 ανά παιχνίδι, δεχόμενος κατά μέσο όρο 2,49 τελικές προς την εστία του και αποκρούοντας το 84,6% των προσπαθειών που πάνε μέσο.

Ο Ανέστης αγωνίστηκε σε 19 παιχνίδια σε όλη την σεζόν, με την Ένωση να έχει 8 νίκες, άλλες τόσες ισοπαλίες και τρεις ήττες, δέχθηκε 13 γκολ (μέσος όρος 0,64 ανά παιχνίδι), όμως μαζί του η ΑΕΚ δέχθηκε πολύ περισσότερες τελικές on target  ανά παιχνίδι (2,82), από τις οποίες ο Ανέστης επενέβη στο 77.1%.

Σε ότι αφορά τον Τσιντώτα, δέχεται 0,5 γκολ ανά παιχνίδι, μαζί του η αμυντική γραμμή της ΑΕΚ επιτρέπει τις λιγότερες φάσεις on target στον αντίπαλο (1,91), με τον Έλληνα τερματοφύλακα να έχει 75% αποκρούσεων στις φάσεις που πηγαίνουν προς την εστία του.

Και οι τρεις έχουν αρκετά υψηλό ποσοστό στις μεταβιβάσεις τους με τα πόδια, με πιο εύστοχο οριακά τον Ανέστης, που είναι και αυτός με τα υψηλότερα νούμερα στις επιτυχημένες εναέριες εξόδους.

Το επιμύθιο; Εκεί που άλλες ομάδες δυσκολεύονται να βρουν ένα καλό τερματοφύλακα, η ΑΕΚ διαθέτει αυτή τη στιγμή τρεις, που δίνουν ασφάλεια στην θέση κάτω από τα δοκάρια.
Πηγή: sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου