Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα το 23ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝ! (φωτο)

    Με μεγάλη λαμπρότητα και επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018, οι εκδηλώσεις του 23ου Ανταμώματος των απανταχού δημοτών Δίου, οι οποίες φέτος ήταν αφιερωμένες στους αποφοίτους των Κατηχητικών Συνάξεων της τελευταίας τριακονταετίας, οι οποίοι και τιμήθηκαν από την  τοπική Εκκλησία.


         Με το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής πατέρας Δημήτριος Κουτσιμάνης απευθυνόμενος στον τοπικό ποιμενάρχη, εξέφρασε τις ευχαριστίες για την διαρκή υποστήριξη του στις εκδηλώσεις του παραδοσιακού εθίμου, ενώ στη συνέχεια    αναφέρθηκε στο ιστορικό περίγραμμα του Ανταμώματος και στη σημασία του για τη νεότητα αλλά και εν γένει για όλους τους καταγόμενους από την ιστορική Μακεδονική γη του Δίου. Ακολούθως αναφέρθηκε στη Κατήχηση των νέων αλλά και στο έργο και τις δράσεις των Κατηχητικών Συνάξεων του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Δίου κατά τη τελευταία τριακονταετία. Τέλος συνεχάρη και εξήρε το ήθος των αποφοίτων των Κατηχητικών Συνάξεων στους οποίους αφιερώθηκε το φετινό Αντάμωμα. Σε ανάμνηση της επετειακής χρονιάς ο κ. Γεώργιος τους απένειμε  αναμνηστικές εικόνες, που ετοίμασε η ενορία για τα τιμώμενα πρόσωπα.

Έπειτα, έλαβε το λόγο, ως εκπρόσωπος των αποφοίτων των Κατηχητικών Συνάξεων της ενορίας, ο υποψήφιος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Θεολόγος και Φιλόλογος Λάζαρος Κοντοκώστας, ο οποίος μίλησε αναλόγως επισημαίνοντας  τις μνήμες και τις ρίζες των αποφοίτων των Κατηχητικών  Συνάξεων οι οποίες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι άμεσα συνυφασμένες τόσο με τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Δίου, όσο και με το πρόσωπο του π. Δημητρίου Κουτσιμάνη. Η νεότητα του Δίου επεφύλαξε και μια έκπληξη για τον π. Δημήτριο, προσφέροντάς  του,  ως δείγμα της ευγνωμοσύνης και της αγάπης τους ένα επιγονάτιο. Με την ευκαιρία αυτή, ο Σεβασμιότατος προήγαγε τον π. Δημήτριο από Σακελλάριο σε Μέγα Οικονόμο. Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Διοικητής της ΙΠΒΑΛ (πεδίου βολής), ο οποίος μίλησε για το ουσιαστικό ποιμαντικό έργο του πατρός Δημητρίου τόσο προς τους αξιωματικούς όσο και  προς τους στρατευμένους νέους. Ευχαρίστησε τον π. Δημήτριο για την ανιδιοτελή προσφορά του και του απένειμε τιμητική διάκριση.

Τις φετινές εκδηλώσεις τίμησε με τη παρουσία του και ο προκοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ομότιμος Καθηγητής της Χριστιανικής Παιδαγωγικής και Κατηχητικής  Ιωάννης Κογκούλης. Αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Καθηγητή ο  Σεβασμιότατος κ. Γεώργιος εξήρε   την παραγωγική τεσσαροκονταετή  ακαδημαϊκή του πορεία τόσο στο πλαίσιο της Κατηχητικής όσο και της ευρύτερης Παιδαγωγικής επιστήμης, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος μαθήτευσε ως φοιτητής στο πλευρό του καθηγητή κ. Κογκούλη. Του απένειμε συμβολικά από μέρους της ενορίας της Αγίας Παρασκευής Δίου Πιερίας την εικόνα του  Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου. Ο καθηγητής στη σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο για τα θερμά του λόγια και συνεχάρη τόσο τον ίδιο τον Μητροπολίτη για το Κατηχητικό έργο που παρουσιάζει σε επίπεδο Μητροπόλεως όσο και τον π. Δημήτριο για το 30ετές του κατηχητικό έργο σε επίπεδο ενορίας. 


Τέλος οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στον  προαύλιο χώρο όπου αναβίωσε το πατροπαράδοτο έθιμο του Ανταμώματος υπό τους παραδοσιακούς ήχους της γκάιντας και τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του πολιτιστικού συλλόγου «ο Ολύμπιος Ζευς». Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις παραδοσιακές μουσικές αλλά και τα όμορφα παραδοσιακά εδέσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου