Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ε.Λ.Π.ΠΙ :Κατερίνη-Αρχαία Πύδνα (φωτο)

Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ  70ΧΛΜ ΓΙΑ ΤΟ 2018.
Μετά την κραιπάλη των εορτών συνηθίζεται  να πηγαίνουν όλοι στα γυμναστήρια . Εμείς  όπως  πάντα , συνεχίσαμε το καθιερωμένο  Κυριακάτικο δρομολόγιο ,χαλαρά με πολλές στάσεις .Ξεκινήσαμε  όπως  πάντα από Κατερίνη ,κάναμε στάση για καφέ στην Παραλία  και από εκεί κατευθυνθήκαμε προς  Αλυκές  Κίτρους   και  Αρχαία Πύδνα .
 Οι «μέρες των διακοπών» δυστυχώς μας  χάλασαν  λίγο την  φόρμα αλλά ο καλός χειμωνιάτικος  καιρός και η  ηλιοφάνεια ,μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε μια ακόμη χαλαρή  και ασφαλή ποδηλατοβόλτα . Η   Αρχαία  Πύδνα   βρίσκεται ανάμεσα  από το Κίτρος  και τον Μακρύγιαλο , στα δυτικά παράλια του Θερμαϊκού  και έχει  πολύ μεγάλη ιστορία .


Η πρώτη κατοίκιση της χρονολογείται από την ύστερη εποχή του χαλκού .Η  Πύδνα από τον 5Ο  π.Χ αιώνα  ανήκε στο μακεδονικό βασίλειο και ήταν το σημαντικότερο αστικό κέντρο και στρατηγική βάση του μακεδονικού στόλου . Όταν ο Φίλιππος Β΄ κατέλαβε την Πύδνα  το  357 π.Χ. ο οικισμός της σημείωσε σημαντική ανάπτυξη,


Το όνομα της συνδέεται  άμεσα με την μεγαλύτερη ιστορικά μάχη της Πύδνας, που διεξήχθη το 168 π.Χ και σήμανε την κατάλυση του μακεδονικού βασιλείου (του Ελληνικού κράτους)  και της παρακμής μετά την κατάκτηση  και λεηλασίας της  από τους Ρωμαίους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΙΩΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου