Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Football League: Φεύγει ο παλιός ο χρόνος

Με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς, η «Μ» κάνει σήμερα τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει και καταγράφει τις στιγμές που ξεχώρισαν. Με την ελπίδα πως το νέο έτος που έρχεται σε δύο 24ωρα θα φέρει μαζί του καλύτερες μέρες για το πολύπαθο Πρωτάθλημα της Football League, οι ομάδες της β’ τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας αποχαιρετούν το 2017.

Με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς, η «Μ» κάνει σήμερα τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει και καταγράφει τις στιγμές που ξεχώρισαν. Από την άνοδο της Λαμίας και του Απόλλωνα Σμύρνης ως το «αντίο» του Ηλία Θεοδωρίδη, τις καταγγελίες Καλαϊτζίδη και την πορεία του Άρη προς την άνοδο.

1. Από το ζενίθ στο… restart

Το φινάλε της σεζόν 2016-17 βρήκε τον Αγροτικό Αστέρα στο πιο ψηλό σκαλί της ιστορίας του, καταλαμβάνοντας την 6η θέση στη Football League. Η συνέχεια, όμως, ήταν πολύ διαφορετική. Ο μεγαλομέτοχος Ηλίας Θεοδωρίδης τα «έσπασε» με τη διοίκηση του Ερασιτέχνη και αποχώρησε μετά από πέντε χρόνια ενασχόλησης, διάδοχη κατάσταση δεν βρέθηκε με αποτέλεσμα τη διάλυση ενός εξαιρετικού αγωνιστικού συνόλου, το οποίο απέδωσε κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πλέον, ο Αγροτικός Αστέρας υπό τη σκέπη του Ερασιτέχνη πραγματοποιεί το δικό του restart από τη Γ’ Εθνική.

2. Ο παλιός και η πρωτάρα

Λαμία και Απόλλων Σμύρνης αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικοί στον ανταγωνισμό απέναντι σε Αρη, ΟΦΗ και Τρίκαλα με αποτέλεσμα να πανηγυρίσουν τον Μάιο την άνοδο στη Super League. Κι αν η «ελαφρά ταξιαρχία» αποτελεί παλιά καραβάνα στη μεγάλη κατηγορία, ούσα μια από τις ιστορικές ομάδες της χώρας, δεν ισχύει το ίδιο για τη Λαμία. Βολοδέρνοντας για πολλές δεκαετίες μεταξύ Γ’ και Δ’ Εθνικής, έφτασε το 2011 μέχρι το ζενίθ του τοπικού Πρωταθλήματος, για να ακολουθήσουν οι διαδοχικοί προβιβασμοί ως την άνοδο στη Super League για πρώτη φορά στην ιστορία της.

3. Η δικαίωση του Γιάννη Μπύρου

Μπήκε ορεξάτος στον χώρο του ποδοσφαίρου, δαπανώντας πολλά χρήματα με μοναδικό στόχο να επαναφέρει τη Δόξα Δράμας στην παλιά της αίγλη. Η επιστροφή των «μαυραετών» στη Football League αποτελεί προσωπική δικαίωση του Γιάννη Μπύρου, ο οποίος κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει συνθήκες επαγγελματισμού στη Δόξα, καθιστώντας την ως έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς για κάθε ποδοσφαιριστή της κατηγορίας. Ο πήχης παραμένει ψηλά και το 2018, αφού το όνειρο του μεγαλομετόχου είναι να δει τη Δόξα στη Super League τη χρονιά που συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

4. Τέλος εποχής

Το 2017 σημάδεψε ανεξίτηλα Πανσερραϊκό και Αιγινιακό, με τις δύο ομάδες να προχωρούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και, πλέον, σε αμφότερες τις ομάδες πνέει αέρας ανανέωσης. Ειδικά οι Σερραίοι έφτασαν ένα βήμα πριν τον γκρεμό και η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για τον σύλλογο.
Τέλος εποχής αποτελεί η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον Αιγινιακό, με τον Γιάννη Νιώπα (φωτό), ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο και καθιέρωση της ομάδας στη Football League να δίνει τη θέση του στον Βασίλη Ζήρνα. Αξιοσημείωτη και η αποχώρηση του Χρήστου Γιαλιά από τα Τρίκαλα, με τον Δημήτρη Μπαταγιάννη να αναλαμβάνει τα ηνία

5. Ρευστό… αγνοείται

Οι οικονομικές δυσκολίες συνεχίστηκαν και το 2017 στη Football League. Όπως και μια χρονιά νωρίτερα, έτσι και φέτος το Πρωτάθλημα ξεκίνησε καθυστερημένα, ενώ πολλές ομάδες ταλαιπωρούνται από οικονομικά προβλήματα. Πριν την εκκίνηση εκδήλωσε αδυναμία συμμετοχής ο Ηρακλής, ο Αχαρναϊκός τα παράτησε με την έναρξη, ενώ σχεδόν οι μισές ομάδες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αδειοδότηση. Η αναζήτηση κεντρικού χορηγού συνεχίζεται, η εκκρεμότητα με τις οφειλές από τη Super League παραμένει, ενώ μοναδικό θετικό σε σχέση με πέρσι η έγκαιρη εξασφάλιση τηλεοπτικής στέγης.

6. Οι καταγγελίες Καλαϊτζίδη

Μετασεισμικές δονήσεις προκάλεσαν στα τέλη Νοεμβρίου οι καταγγελίες του προπονητή Δημήτρη Καλαϊτζίδη για ύπαρξη κυκλώματος παραγόντων που επιχειρούν να στήσουν παιχνίδια στη Football League. Τα λόγια του Δημήτρη Καλαϊτζίδη προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, ο ίδιος μετέβη στον εισαγγελέα προκειμένου να δώσει στοιχεία για όσα καταγγέλλει και, πλέον, άπαντες περιμένουν αν θα υπάρξει συνέχεια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι διογκώθηκε ακόμη περισσότερο το κλίμα καχυποψίας που υπάρχει στις τάξεις των φιλάθλων.

7. Τελικώς… 18

Επρεπε να φτάσει ο Σεπτέμβριος προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διεξαγωγή του Πρωταθλήματος με 18 ομάδες. Η κάλυψη ή μη των κενών Αγροτικού Αστέρα και Ηρακλή πέρασε από χίλια κύματα. Δόξα Δράμας και ΑΕ Καραϊσκάκης έμαθαν από τον τόπο διεξαγωγής του μπαράζ την ακύρωσή του, το οποίο αργότερα ορίστηκε εκ νέου (μετά από απόφαση του Διαιτητικού που καθιστούσε τελεσίδικη την κάλυψη των όποιων κενών) για να ματαιωθεί ξανά όταν κρίθηκε άνευ σημασίας μετά την απόσυρση του Ηρακλή που δημιούργησε δεύτερο κενό. Ενας μικρός χαμός…

8. Ο Αρης και οι… άλλοι

Μπορεί πέρσι να μην τα κατάφερνε μένοντας πίσω από Λαμία και Απόλλωνα Σμύρνης, όμως, φέτος δείχνει πως είναι η χρονιά του. Παρά τις δύο πρόσφατες ισοπαλίες κόντρα σε ΟΦΗ και Παναιγιάλειο, ο Αρης μετά το πέρας των εννέα αγωνιστικών δείχνει να υπερέχει αισθητά έναντι των ανταγωνιστών του (νίκες απέναντι σε Δόξα Δράμας, Τρίκαλα, Παναχαϊκή), στέλνοντας μήνυμα από νωρίς πως δικαίως θεωρείται το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της μίας από τις δύο προνομιούχες θέσεις. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, εκπλήσσει ευχάριστα η πορεία της Παναχαϊκής, ενώ υποψηφιότητα θέτουν και οι Δόξα Δράμας, Τρίκαλα, Απόλλων Πόντου. Ερωτηματικό ο ΟΦΗ των πολλών προβλημάτων.
Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου