Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Στο έλεος της κακοκαιρίας επί τριήμερο η Πιερία- Αναλυτικότερα η κατάσταση στο Δήμο Κατερίνης

Ο υπερβολικός όγκος της βροχής που έπεφτε ασταμάτητα ανέβασε  επικίνδυνα τη στάθμη στον Πέλεκα με φόβο  για υπερχείλιση και  πλημμύρες στην Κατερίνη.
Στη Ν. Εφεσο
Αυτό που αποφεύχθηκε στην Κατερίνη, ξέσπασε στη Νέα Έφεσο στην συμβολή των δύο ποταμών του Πέλεκα και του Αίσωνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή, να κινδυνεύσουν άνθρωποι, να πνιγούν ζώα, να καταστραφούν καλλιέργειες.

Τα μανιασμένα νερά επικάλυψαν τον ένα κλάδο της Εθνικής οδού στο ύψος του Βαρυκού  δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία, η οποία διακόπηκε για μεγάλο διάστημα.

Ακινητοποιήθηκε τρένο

Η πλημμυρίδα στο Βαρυκό ανάγκασε τρένο να ακινητοποιηθεί  μεταξύ Λιτοχώρου – Κατερίνης, όταν φερτά υλικά μπλόκαραν τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία του ΟΣΕ στον προορισμό τους.

Η Πυροσβεστική

Στην Κατερίνη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 400 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ στο Λιτόχωρο 25.
Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν για την μεταφορά 30 ατόμων σε ασφαλή σημεία, μεταξύ αυτών και τρεις βοσκούς από τη Νέα Έφεσο.


Στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου

Η καταρρακτώδης βροχόπτωση της  Παρασκευή 17 Νοεμβρίου την περιοχή της Πιερίας είχε επιπτώσεις και σε αρχαιολογικούς χώρους. Ήδη η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προχωρήσει σε αυτοψία και πρώτη καταγραφή των προβλημάτων. Εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσει λεπτομερής καταγραφή και πρόταση αντιμετώπισης των προβλημάτων από στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ.

Στο Δίον

Ειδικότερα στον Δίον, τμήματα του αρχαιολογικού χώρου καλύφθηκαν από λάσπη που κατέβασαν οι χείμαρροι από το Όλυμπο παρά την πρόσφατη εκβάθυνση του Βαφείρα ποταμού. Οι μεταλλικές κατασκευές (διάδρομοι και γέφυρες) υπέστησαν βλάβες από την υπερχείλιση του ποταμού επίσης ο Τάφος της Κατερίνης ( 4 ος π. Χ. ) πλημμύρισε.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου παρατηρήθηκαν διαρροές στη στέγη και μερική εισροή νερού στον χώρο των αποθηκών. Για την ασφάλεια είναι σε συνεχή εγρήγορση ο αρχιφύλακας και οι φύλακες του χώρου


Η Παραλία και η Κατερινόσκαλα

Στην  περιοχή της Παραλίας και της Κατερινόσκαλας  κατά τη διάρκεια της νύχτας, της περασμένης Παρασκευής  κλιμάκια της Πυροσβεστικής έκαναν αντλήσεις υδάτων σε επτά περιπτώσεις.

Η Λεπτοκαρυά και ο Πλαταμώνας έγιναν ε ένα με τη θάλασσα, από την υπερβολική βροχή που έπεφτε ασταμάτητα για ένα τριήμερο.

Στην Πλάκα Λιτοχώρου

Τα ξημερώματα, της Παρασκευής  οι πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν δύο άτομα που είχαν ακινητοποιηθεί με το αυτοκίνητό τους στον οικισμό Πλάκα στο Λιτόχωρο Πιερίας. Και τα δύο άτομα απομακρύνθηκαν από το σημείο και είναι καλά στην υγεία τους.

Και στο Σβορώνο

Και στο Σβορώνου υπήρξαν προβλήματα από τη φοβερή βροχόπτωση. Σπίτια που βρίσκονται στα χαμηλότερα σημεία του χωριού δέχθηκαν μεγάλο όγκο νερό και πλημμύρισαν.

Η κλινική Ελπίδα

Και η κλινική Ελπίδα που βρίσκεται στο δρόμο για το Νοσοκομείο δέχθηκε το πλήγμα της βροχής. Τα υπόγεια όπου είναι διαμορφωμένες αίθουσες συσκέψεων και τα μαγειρεία πλημμύρισαν και καταστράφηκαν,  ηλεκτρικές συσκευές, πλυντήρια και άλλα.


Ο Δήμος Κατερίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κατερίνης, υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ανταπόκριση του μηχανισμού του Δήμου  στα προβλήματα που προκάλεσαν οι παρατεταμένες ισχυρές βροχοπτώσεις. Ειδικότερα, στο παραλιακό μέτωπο, από τον Κορινό έως και την Ολυμπιακή Ακτή, όπου  ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος και προκλήθηκαν ζημιές σε ισόγεια καταστήματα και σπίτια, ενώ καταγράφηκαν προβλήματα σε κανάλια στην περιοχή, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, επιχειρούσαν  και παρενέβαιναν όπου κρίθηκε απαραίτητο.

Ο Δ.Ντούρος  ανέφερε:

«Με τον συντονισμό του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, από την πρώτη στιγμή είμαστε στο πλευρό των κατοίκων, για την άμεση διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μέριμνά μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας,  προκειμένου να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να προστατευθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας, από τους οποίους ζητούμε κατανόηση και συνεργασία» τόνισε  σε δήλωσή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Δημήτρης Ντούρος, επισημαίνοντας: «Σε ύφεση είναι η κατάσταση στον Πέλεκα, αντιμετωπίσθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό, τα όποια προβλήματα προκλήθηκαν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές του Δήμου. Δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης τέθηκε στη διάθεση των πολιτών ο  αριθμός 2351 350 489  όπου μπορούσαν να αναφέρουν στις υπηρεσίες του Δήμου οιοδήποτε σχετικό με την κακοκαιρία ζήτημα αντιμετωπίζουν ή εντοπίζουν.

Τέλος, στη διάθεση των δημοτών δόθηκε και το κιν. τηλέφωνο του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημ.Ντούρου και ειδικότερα το: 6977 572 386.   Παρόλα αυτά  οι δυσκολίες δεν έλειψαν. Μεγάλη διακοπή νερού λόγω της εισροής υδάτων στα αντλιοστάσια σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου στην Κατερίνη, την Περίσταση και άλλες περιοχές. Η βλάβη αποκαταστάθηκε την επόμενη μέρα, ενώ εξαντλήθηκαν τα εμφιαλωμένα νερά από τα σουπερ μάρκετ.

Για προληπτικούς λόγους οικογένειες ρωμά από την περιοχή του Πέλεκα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Κατερίνης.


Στη Βροντού

Ενα σύντομο ιστορικό από την πρόεδρο της Τ.Κ. Βροντούς Παναγιώτα Τζιάφα.

Ας ξεκινήσουμε με το ιστορικό των ημερών.

Η βροχόπτωση στο χωριό ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.  Δε φανταζόταν πιστεύω κανείς αυτό το ξέσπασμα του καιρού. Υπήρχαν προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. αλλά κανείς δε περίμενε αυτή την κατάληξη. Νωρίς το  πρωί της Πέμπτης φάνηκε η μανία του καιρού.

Μηχανήματα ιδιωτών  με εντολή του Δήμου βγήκαν προσπαθώντας να αποκαταστήσουν ζημιές τόσο στο οδικό δίκτυο εντός και εκτός του οικισμού για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων όσο και για την ασφαλή πρόσβαση των οχημάτων σε ποιμνιοστάσια αλλά και βοηθώντας τους να σώσουν τα ζώα τους από του χείμαρρους που απειλούσαν τις ζωές των ζώων τους.

Την ίδια μέρα κόπηκε η υδροδότηση του χωριού γιατί όπως οι περισσότεροι γνωρίζεται υπάρχουν δύο τρόποι υδροδότησης του χωριού.

Ο πρώτος είναι από τη Δέση μέσω των διυλιστηρίων του Δήμου από όπου  σε περίπτωση βροχής το νερό είναι ακατάλληλο για πόση. Φερτά υλικά κάνουν το νερό ακατάλληλο και οι δεξαμενές των διυλιστηρίων γεμίζουν  από αυτά οπότε σταματάμε σε αυτή την περίπτωση την υδροδότηση. 

Ο δεύτερος τρόπος είναι να πάρουμε νερό από τα αντλιοστάσια ύδρευσης που βρίσκονται στη θέση Ντριμίτσα . Το ρέμα της Ντριμίτσας έφερε τόσο πολύ νερό που παρέσυρε και έκανε ζημιά στον αγωγό από τον οποίο διέρχεται το νερό. Η αποκατάσταση της ζημιάς αυτής ήταν αδύνατη γιατί το νερό ήταν τόσο πολύ, που δε μπορούσε να πάει συνεργείο του δήμου στο σημείο για την αποκατάσταση της βλάβης.

Σήμερα,  που σταμάτησε να διέρχεται από το σημείο αυτό νερό, από το πρωί σκαπτικά μηχανήματα και συνεργεία του δήμου  δούλεψαν για την αποκατάσταση της βλάβης. Ακόμη ένα πρόβλημα όμως έκανε ακόμη πιο δύσκολη την αποκατάσταση της βλάβης. Η ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου είχε κοπεί. Το δίκτυο της ΔΕΗ στο σημείο αυτό είχε πρόβλημα. Χρειαστήκαμε λοιπόν και συνεργείο της ΔΕΗ που ήρθε για αποκατάσταση της βλάβης.

Ας συνεχίσουμε το ιστορικό των ημερών όπου το πρωί της Πέμπτης έγινε ο μεγάλος χαμός. Από το πρωί , ξημερώματα, υπήρχε πρόβλημα ηλεκτροδότησης και αποκαταστάθηκε το πρόβλημα το απόγευμα στις 7 περίπου.

Όπως συνέβη το ίδιο χτες Παρασκευή στις 7το απόγευμα και 2:30 το βράδυ ξαναήρθε το ρεύμα. Στο ενδιάμεσο διάστημα υπήρξαν αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος. Υπάλληλοι της  ΔΕΗ ενημερωνόταν κάθε φορά για αυτά τα προβλήματα. Η τοπική αυτοδιοίκηση δε μπορεί να αντικαταστήσει τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των βλαβών. Αν το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει και αυτές οι αρμοδιότητες στις τοπικές Κοινότητες και τους Δήμους δεν έχω λάβει γνώση. 

Χτες και σήμερα λοιπόν υπήρχαν σκαπτικά μηχανήματα για να βοηθήσουν την αποκατάσταση της βλάβης της ύδρευσης και την εξομάλυνση κάποιων δρόμων που οδηγούν σε σπίτια και ποιμνιοστάσια.

Όπου και να κατοικείς σημασία έχει να αγαπάς και να πονάς τον τόπο σου… Σαν τοπική αυτοδιοίκηση ζητούμε την κατανόηση σας…Θέλουμε να είστε  δίπλα σας και όχι απέναντι μας…

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω  την εταιρία ΔΙΟΣ- ΜΕΤΕΚΙΔΗΣ Σ. Α.Ε.  για τη δωρεά εμφιαλωμένου νερού στους κατοίκους του χωριού. Καθώς και αυτούς που βοηθήσανε για τη μεταφορά και διανομή τους.

Η Πρόεδρος Τ.Κ. Βροντούς
Τζιάφα Παναγιώτα

Στη Βόρεια Πιερία

Και η Βόρεια Πιερία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις. Ο υπερβολικός όγκος του νερού φούσκωσε τα ποτάμια και τα κανάλια και προκάλεσε  εκτεταμένες ζημιές σε όλη την αγροτική περιοχή.

H Αντιπεριφέρεια

Τις τελευταίες 48 ώρες όλη η Π.Ε. Πιερίας  δέχθηκε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Ευρυδίκη». Η «Ευρυδίκη» έκανε την παρουσία της στην Π.Ε. Πιερίας, με ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση, ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους). Η Π.Ε. Πιερίας μέσου του τμήματος Πολιτικής Προστασίας ήδη από την Τετάρτη 15-11-2017, προέβη άμεσα σε ενημέρωση των κατοίκων της Πιερίας για την επιδείνωση του καιρού, ενώ ταυτόχρονα με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όλη η Υ.Τ.Ε. της Π.Ε. Πιερίας, ώστε να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην επερχόμενη σφοδρή κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, συγκροτήθηκαν 4 κλιμάκια από υπαλλήλους της Υ.Τ.Ε. της Π.Ε. Πιερίας για τον ελέγχου τόσο του οδικού δικτύου όσο και χώρων ευθύνης της Αντιπεριφέρειας ώστε να γίνετε με το με το καλύτερό τρόπο η διαχείριση των μηχανημάτων έργου. Παράλληλα συγκροτήθηκαν 4 συνεργεία έργου με τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό και 1 συνεργείο για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σημάτων οδικής κυκλοφορίας.

Τα συνεργεία έργου απομάκρυναν φερτά υλικά από πολλά σημεία όλου του οδικού δικτύου που έχουν φράξει την δίοδο των νερών ενώ σε άλλα σημεία επενέβησαν για την δημιουργία διέξοδο για τα νερά που είχαν καταλάβει το οδόστρωμα και καθιστούσαν την προσπέλαση του δρόμου σε εκείνα τα σημεία αδύνατη. Απομάκρυναν επίσης χώματα και πέτρες που βρέθηκαν στο οδόστρωμα από πτώσεις παρακειμένων πρανών. Τα συνεργεία έργου επενέβησαν ακόμη και σε κανάλια ώστε να απομακρυνθούν φερτά υλικά από αυτά, για να δοθεί διέξοδος στα νερά.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της 48ωρης εξέλιξης των έντονών καιρικών φαινομένων υπήρχε συντονισμένη συνεργασία της Π.Ε. Πιερίας με τους τρείς Δήμους που βρίσκονται στα διοικητικά της όρια, ώστε να γίνονται στοχευόμενες επεμβάσεις για ταχύτερη διευθέτηση των προβλημάτων που δημιουργούσε η κακοκαιρία.

Την Π.Ε. Πιερίας επισκεφτήκαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκος Ιωάννου μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μπαμπη Στεργιαδη, ώστε να ενημερωθούν και να έχουν άμεση εικόνα της αντιμετωπίσεις των προβλημάτων που δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρίας που έπληξε την Π.Ε. Πιερίας. Επίσης κατά την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου από την Δ.Τ.Ε. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εστάλη κλιμάκιο για την παρακολούθηση της επίδρασης της ισχυρής βροχόπτωσης στο έργο της κατασκευής του περιφερειακού δρόμου της Κατερίνης.

Ο σχεδιασμός με τον συντονισμό, τόσο των κλιμακίων ελέγχου, όσο και των συνεργείων έργου & τοποθέτησης πινακίδων τα οποία έγιναν από το Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ Σοφίας Μαυρίδου, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας είχαν ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση και ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που προέκυψαν κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων στην Πιερία.

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, η Π.Ε. Πιερίας συνεχίζει και για τα επόμενα δύο 24ωρα να παραμένει σε ετοιμότητα έχοντας σε επιφυλακή το εμπλεκόμενο επιχειρησιακό της δυναμικό.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου