Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Απόφαση-σταθμός: Δεν ισχύουν φέτος οι ποινές για επεισόδια οπαδών στις εξέδρες!

Το σκεπτικό του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της Super League για τα επεισόδια των οπαδών της ΑΕΚ στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ ακυρώνει ως επί της ουσίας αντικαταστατική την προσθήκη που έκανε η διοίκηση Γραμμένου στον πειθαρχικό κώδικα σχετικά με τα επεισόδια στις εξέδρες προκειμένου να διορθώσει την αβλεψία της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής που διόρισε η FIFA στην ΕΠΟ με κύρια αποστολή να φτιάξει τους κανονισμούς.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, που παρουσιάζει το SoccerPlus, από τη στιγμή που η ΠΔΕ/ΕΠΟ δεν συμπεριέλαβε στον πειθαρχικό κώδικα διάταξη που να προβλέπει ποινές για επεισόδια στις εξέδρες, η προσθήκη που έγινε κατόπιν από τη διοίκηση Γραμμένου δεν μπορεί να ισχύσει διότι έγινε μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, κάτι που παραβιάζει την αρχή της ισονομίας ενώ επιφέρει ποινή έκπτωσης των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής!

Η περί ου ο λόγος διάταξη μπορεί να ισχύσει από την περίοδο 2018 – 2019.

Όσον αφορά τη φετινή σεζόν, όπως λέει το σκεπτικό, θα επιβάλλονται αναλογικές ποινές με βάση τη διάταξη του πειθαρχικού κώδικα που αφορά την είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι ίδιες.

Η απόφαση του δικαστή εκθέτει τα μέλη της ΠΔΕ/ΕΠΟ και αυτούς που τους διόρισαν δεδομένου ότι η βασική αποστολή κατά τη δεκάμηνη παραμονή τους στην ΕΠΟ ήταν η αναμόρφωση των κανονισμών.

Το να μην ισχύσει η εν λόγω διάταξη στο τρέχον πρωτάθλημα διότι προστέθηκε μετά την έναρξη του πρωταθλήματος είχε ζητήσει η δικηγόρος της ΑΕΚ κατά την ακροαματική διαδικασία.

Διαβάστε τι αναφέρει το απόσπασμα του σκεπτικού της απόφαση για τα επεισόδια στον αγώνα ΑΕΚ – ΠΑΟΚ:

«Από τις ανωτέρω παρατιθέμενες διατάξεις, προκύπτει ότι, κατά την τροποποίηση, κωδικοποίηση και έγκριση του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο. από την Προσωρινώς Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Π.Ο., κατά την ημερομηνία της 30ης – 06-2017, δεν τυποποιήθηκε ως πειθαρχικό παράπτωμα είτε στις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 4, είτε σε οιεσδήποτε άλλες διατάξεις του ως άνω Πειθαρχικού Κώδικα, η πρόκληση επεισοδίων από φιλάθλους των ποδοσφαιρικών ομάδων στα αποδυτήρια, στις κερκίδες ή στον εν γένει χώρο του γηπέδου.

Η εν λόγω, δε, παράλειψη της Προσωρινώς Διοικούσας Επιτροπής της Ε.Π.Ο. να απαξιολογήσει, ως πειθαρχική παράβαση, και την πρόκληση τέτοιων επεισοδίων και εντεύθεν να προβλέψει συναφώς συγκεκριμένες πειθαρχικές κυρώσεις στον Πειθαρχικό Κώδικα, που ενέκρινε την 30η -06-2017, οφείλεται αναντίρρητα σε πρόδηλη παραδρομή αυτής.

Το αναφυέν, δε, αυτό ακούσιο κενό στον εγκριθέντα, την 30η -06- 2017, Πειθαρχικό Κώδικα της Ε.Π.Ο. επεχείρησε, λόγω του κατεπείγοντος και ανεπίδεκτου αναβολής χαρακτήρα του, να καλύψει η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο. (βλ. και άρθρο 41 του ισχύοντος Κωδικοποιημένου Καταστατικού της Ε.Π.Ο.), κατά τη συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε την 24η -08-2017, οπότε και προέβλεψε ρητώς πλέον ως πειθαρχικό παράπτωμα την πρόκληση από οπαδούς επεισοδίων, πριν την έναρξη, κατά τη διάρκεια ή/και μετά τη λήξη του αγώνα, στα αποδυτήρια, στις κερκίδες και στον εν γένει χώρο του γηπέδου.

Η τροποποίηση, βέβαια, αυτή του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο. έλαβε χώρα μετά την έναρξη του τρέχοντος Πρωταθλήματος της Super League Ελλάδα της αγωνιστικής περιόδου 2017- 2018, και ως εκ τούτου προσκρούει στη ρητή ως άνω διάταξη του άρθρου 35 περ. ζ΄ εδ. β΄ και γ΄ του ισχύοντος Κωδικοποιημένου Καταστατικού της Ε.Π.Ο., σύμφωνα με την οποία οι κανονισμοί των διοργανώσεων (επομένως και ο Πειθαρχικό Κώδικας της Ε.Π.Ο.) δε δύνανται να τροποποιηθούν από της ενάρξεως των πρωταθλημάτων και μέχρι τη λήξη τους και την επικύρωση των βαθμολογικών πινάκων, ενώ τυχόν γενόμενες τροποποιήσεις ισχύουν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Επομένως, σύμφωνα με την προρρηθείσα διάταξη του κωδικοποιημένου Καταστατικού τη Ε.Π.Ο., οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 4 του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο., όπως τροποποιήθηκαν την 24η -08-2017 από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της Ε.Π.Ο., ισχύουν για τα αντίστοιχα πειθαρχικά παραπτώματα που τυχόν διαπραχθούν κατά την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ήτοι για το Πρωτάθλημα της Super League Ελλάδα 2018-2019.

Τα επεισόδια δεν έγιναν στον εν γένει χώρο του γηπέδου

Η ΑΕΚ δεν τιμωρήθηκε με διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές, ούτε με αφαίρεση βαθμών διότι από την έκθεση της αστυνομίας προέκυψε ότι τα επεισόδια μεταξύ οπαδών της και αστυνομίας δεν έγιναν στον εν γένει χώρο του γηπέδου.

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει τα εξής: «Περί ώρα 19:00, μισή, δηλαδή, ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα ενάρξεως της επίμαχης ποδοσφαιρικής αναμετρήσεως, εβδομήντα (70) περίπου φίλαθλοι της Κ.Α.Ε. ΑΕΚ, που ευρίσκονταν εξωτερικά του σημείου του προελέγχου Π-35 του Κεντρικού Σταδίου του Ο.Α.Κ.Α., και προέρχονταν από το κλειστό γυμναστήριο του Ο.Α.Κ.Α., όπου είχαν ήδη παρακολουθήσει τον προηγηθέντα αγώνα μπάσκετ της ομάδας τους, μολονότι στερούνταν εισιτηρίου, επεχείρησαν να εισέλθουν ομαδοποιημένα εντός του Κεντρικού Σταδίου του Ο.Α.Κ.Α., όπου θα διεξαγόταν ο ανωτέρω ποδοσφαιρικός αγώνας, δημιουργώντας ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες εκτελούσαν εκεί υπηρεσία και τη διμοιρία, που ευρισκόταν στο σημείο αυτό.

Προς συνδρομή, δε, των ευρισκόμενων στον εν λόγω χώρο αστυνομικών δυνάμεων, ήτοι εκτός του προελέγχου της θύρας Π-35 του Κεντρικού Σταδίου, προσέτρεξαν επιπλέον διμοιρίες, οι οποίες δέχθηκαν και αυτές επίθεση από τους ανωτέρω φιλάθλους, που εκτόξευσαν εναντίον τους πέτρες, ξύλα και διάφορα άλλα αντικείμενα. Ακολούθως, οι αστυνομικές δυνάμεις, προβαίνοντας στην αναγκαία χρήση μίας (1) χειροβομβίδας κρότου-λάμψης κατάφεραν να απωθήσουν τους εν λόγω φιλάθλους, που στερούνταν εισιτηρίου, προς το κλειστό Γυμναστήριο του Ο.Α.Κ.Α. Ταυτόχρονα, εκατόν πενήντα (150) περίπου φίλαθλοι της εγκαλούμενης Π.Α.Ε. ΑΕΚ, προερχόμενοι από τους χώρους των θυρών 1 και 35, εξήλθαν του προελέγχου Π-35 και ομαδοποιήθηκαν με τους στερούμενους εισιτηρίου ανωτέρω φιλάθλους της ΑΕΚ, κλιμακώνοντας την ένταση με τις διμοιρίες, καθώς προέβησαν στην εκτόξευση σε βάρος των τελευταίων των ιδίων ως άνω αντικειμένων (πέτρες, ξύλα κ.α.). Τότε, οι διμοιρίες των Μ.Α.Τ., προβαίνοντας στην αναγκαία χρήση δακρυγόνων μέσων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, κατάφεραν να απωθήσουν τους ανωτέρω οπαδούς, ενώ περί ώρα 19:20, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε πλήρως, χωρίς να σημειωθεί οιοσδήποτε τραυματισμός αστυνομικών ή φιλάθλων και χωρίς να αναφερθούν φθορές ξένης ιδιοκτησίας από το εν λόγω συμβάν.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το προπεριγραφόμενο αυτό επεισόδιο, το οποίο προκλήθηκε από φιλάθλους της εγκαλούμενης Π.Α.Ε., συνδεόταν με βιαιοπραγίες σε βάρος των ανωτέρω αστυνομικών δυνάμεων και αποτυπώνεται στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 2247/17/2239126 από 07-11-2017 αναφορά συμβάντων του Τμήματος Γενικής Αστυνομεύσεως της Διευθύνσεως Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, εκτυλίχθηκε εκτός του εν γένει χώρου του γηπέδου…”
Πηγή: soccerplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου