Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Το παρελθόν του «εξάστερου» στο «Αστρομπάλ» και η γαλλική… ελίτ


«Ευρωλιγκίζοντας» με δυάδα κι ένα ρίσκο

Τι γυρεύουν οι Γάλλοι στην Euroleague; Η αλήθεια είναι ότι έδωσαν ήδη… πρόωρες απαντήσεις, νικώντας το «φάντασμα» του Ολυμπιακού. Ωστόσο η Βιλερμπάν είναι μια νέα… παλιά ομάδα.
Για να το θέσουμε κι αλλιώς, θυμάστε το Final 4 του 1997. Προφανώς, και ότι ο Ολυμπιακός νίκησε Σμελτ (νυν Ολίμπια) Λιουμπλιάνας στον ημιτελικό και Μπαρτσελόνα στον τελικό. Μα… οι Καταλανοί, τη Βιλερμπάν είχαν αποκλείσει τότε στη Ρώμη.
Η πιο διάσημη γαλλική ομάδα μπάσκετ, με τους περισσότερους εθνικούς τίτλους, επανήλθε στο προσκήνιο με την επάνοδό της στα μεγάλα «σαλόνια». Η ASVEL του Τόνι Πάρκερ και του Νικολά Μπατούμ, για τα επόμενα δυο χρόνια, παίζει στην Euroleague των 18 ομάδων και των 34 αγωνιστικών. Η ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ξαναβρίσκει τη Γαλλία και την ομάδα που έχει τους περισσότερους εθνικούς τίτλους (18) στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ σχεδόν την είχε ξεχάσει…
Πώς ελήφθη η απόφαση της παρουσίας της; Οχι ξαφνικά. Οι καλές σχέσεις της Euroleague με τη Βιλερμπάν, έγιναν ακόμη καλύτερες από το 2014, όταν ο Τόνι Πάρκερ εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, κάνοντας πράξη την υπόσχεσή του ότι θα επιστρέψει στο γαλλικό μπάσκετ, με οποιαδήποτε ιδιότητα. Και κατόπιν έπεισε τον Τζόρντι Μπερτομέου…
Βέβαια ο Πάρκερ… τα άλλαξε όλα: μέχρι και τα χρώματα και το έμβλημα της ομάδας. Αντί για πράσινα, ως τη θυμόμαστε, η Βιλερμπάν φοράει πλέον άσπρα και μαύρα. Επόμενος στόχος; Να φύγει η ομάδα από το ιστορικό «Αστρομπάλ» των 5.500 καθισμάτων και να προχωρήσει στην κατασκευή ενός κλειστού 12.000 θεατών.
Αλλες δύο φορές επισκέφτηκε το «Αστρομπάλ» ο Παναθηναϊκός, μία επί… Σημίτη και μια επί Καραμανλή! Για την Euroleague 1996-97 είχε νικήσει με 80-76 στη Γαλλία και ηττηθεί με 66-72 στο ΟΑΚΑ, σε όμιλο όπου πρώτευσε. Στο Top-16 οι «πράσινοι» του Μπόζα Μάλκοβιτς απέκλεισαν με δύο νίκες τη Λιμόζ αλλά δεν πήγαν στο Final 4 ελέω των δύο ηττών από τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά.
Και, στην εποχή της αλήστου μνήμης Suproleague το 2000-01, ο Παναθηναϊκός (με Ζοτς στον πάγκο, πια) νίκησε 86-82 τους Γάλλους στο ΟΑΚΑ και 92-86 στο «Αστρομπάλ» και με 13-5 πήρε την πρώτη θέση σε όμιλο δέκα ομάδων. Οι «πράσινοι» έφτασαν τότε ως τον τελικό, χάνοντας όμως από τη Μακάμπι στο «Παλέ ντε Μπερσί».

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου