Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Κώστας Κουκοδήμος: Θα υπηρετήσουμε το «αύριο» της πόλης και των παιδιών μας


Τελετή Ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής στην πλατεία Δημαρχείου

 «Δίνουμε όρκο απέναντι σε όλους εσάς, στους δημότες του Δήμου μας, στους Νόμους και στους Θεσμούς αυτού του Κράτους που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Να εργαστούμε σκληρά και έντιμα, με μοναδικό στόχο το κοινό καλό, το συμφέρον του τόπου και των δημοτών» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο νέος Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, στην τελετή ορκωμοσίας της Δημοτικής αρχής, σήμερα το μεσημέρι, στην πλατεία  Δημαρχείου.

Στην ανοιχτή για τους δημότες της Κατερίνης εκδήλωση, με φόντο το Δημαρχείο και μέσα σε ένα ενθουσιώδες κλίμα, ο  Κώστας Κουκοδήμος αναφέρθηκε στον «συνοδοιπόρο Γιώργο Νταντάμη και τον συνδυασμό ΑΝΑΝΕΩΣΗ» επισημαίνοντας: «Οι θεσμικά διακριτοί ρόλοι μειοψηφιών και πλειοψηφίας, δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για συνεργασία, συμπόρευση  αλλά μια μεγάλη ευκαιρία να προτάξουμε τα μεγάλα και σημαντικά και να συνθέσουμε ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο δήμο μας […]Εμείς λοιπόν αυτή τη συνεργασία με τον Γιώργο Νταντάμη θα την κάνουμε πράξη».


Συλλογικότητα, σύνθεση και διαφάνεια

Όπως τόνισε ο κος Κουκοδήμος: «Προσωπικά πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, αποτελεί η συλλογικότητα, η σύνθεση, η διαφάνεια και ο έλεγχος για το ό,τι κάνουμε.[…] Ελπίζουμε στην πορεία αυτή να βρούμε συμμάχους, ελπίζουμε να βρούμε την πολιτεία αρωγό, που σήμερα όπως βλέπετε είναι στο πλευρό μας όπως επίσης και τους συλλογικούς φορείς της Πιερίας και του δήμου μας, για να καταφέρουμε όσα οφείλουμε στους πολίτες».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που από το Σύνταγμα καθιερώνεται ως ο  φορέας διοίκησης που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Είναι ο θεσμός που πάντα ερχόταν να καλύψει ανάγκες σε υποδομές, σε υπηρεσίες, σε κοινωνική προσφορά  τις οποίες το κράτος αδυνατούσε  πολλές φορές να παρέχει. Αυτό ελπίζουμε και θεωρούμε πως θα αλλάξει. Η νέα κυβέρνηση δείχνει πως έχει τη διάθεση και την πρόθεση να ενεργοποιήσει μηχανισμούς υποστήριξης και ενθάρρυνσης των δήμων σε αυτό το επίπεδο. Να διευκολύνει και να ενισχύσει δηλαδή το έργο των νέων δημοτικών αρχών».
Τέλος, ο κος Κουκοδήμος περιγράφοντας εκφάνσεις του μοντέλου διοίκησης που θα εφαρμόσει στον Δήμο Κατερίνης επισήμανε: «Με προσπάθεια κινητοποίησης του εθελοντισμού και των κοινωνικών δυνάμεων και φορέων της πόλης, του δήμου μας, με  την στήριξη των εργαζομένων του Δήμου μας που είναι οι βασικοί μας συνεργάτες, με συμμετοχή και ενεργοποίηση των δημοτών, θα υπηρετήσουμε το «αύριο» της πόλης μας και των παιδιών μας. Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της θέσης του Δημάρχου Κατερίνης δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω τον όρκο που μόλις έδωσα για ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο και σε καθένα από σας χωριστά. Αρχίζει νέος αγώνας μακρύς και δύσκολος. Καλή μας αρχή, καλή δύναμη σε όλους».
Χαιρετισμό στη διάρκεια της σύντομης και λιτής εκδήλωσης απηύθυναν ο Υφ. Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Κοινής Αγροτικής Πολιτικής Κώστας Σκρέκας. 


Ο κος Παπαζήσης

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο απερχόμενος Δήμαρχος  Αναστάσιος Παπαζήσης σημείωσε: «[…]Μια νέα αφετηρία στην προκειμένη περίπτωση για τον Δήμο μας, για  τη νέα δημοτική αρχή, με Δήμαρχο τον Κώστα Κουκοδήμο ανατέλλει. Επιθυμώ να εκφράσω εγκάρδια συγχαρητήρια στο νέο Δήμαρχο για την εκλογή του. Είμαι βέβαιος, ότι, θα επιτύχει στο νέο υπεύθυνο έργο που αναλαμβάνει, καθώς διαχρονικά απέδειξε ότι γνωρίζει να αγωνίζεται και να πετυχαίνει σημαντικές νίκες σε όλα τα επίπεδα. Συγχαίρω επίσης, τους Δημοτικούς και  Κοινοτικούς Συμβούλους για την εκλογή τους. Από την πλευρά μου, ως Δήμαρχος Κατερίνης, στο σύντομο αυτό διάστημα προσπάθησα στο μέτρο του δυνατού και στο πλαίσιο που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις να ανταποκριθώ με επάρκεια στα καθήκοντά μου. Θέματα ζωτικής σημασίας όπως η καθαριότητα, το περιβάλλον, η ομαλή συνέχεια των παρεμβάσεων που αφορούν εργολαβίες σε εξέλιξη, η καθημερινότητα των Δημοτών τέθηκαν σε απόλυτη προτεραιότητα. Δεν είναι της παρούσης να αναφερθώ διεξοδικά στο έργο της προηγούμενης διοίκησης με Δήμαρχο τον Σάββα Χιονίδη. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία το έργο που υλοποιήθηκε υπήρξε σημαντικό. Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Γεώργιο, καθώς επίσης την Αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου και όλους τους θεσμικούς φορείς του τόπου, για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία μας. Ως ενεργός πολίτης δηλώνω ότι θα είμαι πάντα στη διάθεση των συνδημοτών μου. Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να σας αποχαιρετήσω  με το αγαπημένο μου ρητό που διατύπωσε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης «Να μάθωμεν γνώση αν θέλωμεν να φκειάσωμεν  χωριόν».
  

Στην τελετή της ορκωμοσίας παρέστησαν:

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, ο οποίος τέλεσε την ορκωμοσία, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας κ. Σούσοκ Λίμ (Soosuk Lim), ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός Κοινής Αγροτικής Πολιτικής Κώστας Σκρέκας, η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, από το γραφείο του κ. Αντώνη Σαμαρά η Γεωργία Γκίκα, από την αντιπροσωπεία της ΤAIWAN, ο γραμματέας του πολιτικού τμήματος Arthur Fan Chiang, οι βουλευτές Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Θεσπρωτίας Νικόλαος Γιόγιακας, Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, εκπρόσωπος του βουλευτή Α’ Πειραιώς & Νήσων Κων/νου Κατσαφάδου, οι βουλευτές Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκος, Σάββας Χιονίδης, Μπέτυ Σκούφα, εκπρόσωπος της βουλευτή Άννας Μάνη –Παπαδημητρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης  Κων/νος Ζέρβας, Μενεμένης Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, Πύδνας-Κολινδρού Αναστάσιος Μανώλας, Περιφερειακοί, Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Σύμβουλοι Κοινοτήτων, πρώην βουλευτές, πρώην Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των κομμάτων, φορέων και συλλόγων του Ν. Πιερίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, εκτός πρωτοκόλλου ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην παρουσία στην τελετή, της Εβίνας Μάλτση, εμβληματικής αρχηγού της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γυναικών, που φορώντας τη φανέλα των Κονέκτικατ Σανς άφησε το στίγμα της και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο WNBA.

Πολιτικό όρκο έδωσε ο επικεφαλής  του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Νικόλαος Τσουπέης. Στον επίλογο της εκδήλωσης, την οποία επένδυσε μελωδικά το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, αρχικά ο κος Κουκοδήμος και εν συνεχεία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι και οι Σύμβουλοι Κοινοτήτων υπέγραψαν τα σχετικά πρακτικά ορκωμοσίας.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του νέου Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου:
«Θα ήθελα από καρδιάς, να ευχαριστήσω όλους σας, για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στην τελετή της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής, των δημοτικών και τοπικών συμβούλων του δήμου Κατερίνης. Μετά από την εκλογική διαδικασία του Μαΐου-Ιουνίου  και το αποτέλεσμα των εκλογών  σήμερα  δίνουμε όρκο τιμής και ευθύνης. Δίνουμε όρκο απέναντι σε όλους εσάς, στους δημότες του Δήμου μας στους Νόμους και στους θεσμούς αυτού του Κράτους που καλούμαστε να υπηρετήσουμε.

Να εργαστούμε σκληρά και έντιμα,  με μοναδικό στόχο το κοινό καλό, το συμφέρον του τόπου και των δημοτών. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου,   αυτά τα χαρακτηριστικά αναδείξαμε σε όλη την προεκλογική μας εκστρατεία  και με αυτά θα συνεχίσουμε στη διάρκεια της θητείας μας με συνοδοιπόρο τον Γιώργο Νταντάμη και το συνδυασμό ΑΝΑΝΕΩΣΗ.

Η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που από το Σύνταγμα καθιερώνεται ως ο  φορέας διοίκησης που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Είναι ο θεσμός που πάντα ερχόταν να καλύψει ανάγκες σε υποδομές, σε υπηρεσίες, σε κοινωνική προσφορά   τις οποίες το κράτος αδυνατούσε  πολλές φορές να παρέχει.

Αυτό ελπίζουμε και θεωρούμε πως θα αλλάξει. Η νέα κυβέρνηση δείχνει πως έχει τη διάθεση και την πρόθεση να ενεργοποιήσει μηχανισμούς υποστήριξης και ενθάρρυνσης των δήμων σε αυτό το επίπεδο.
Να διευκολύνει και να ενισχύσει δηλαδή το έργο των νέων δημοτικών αρχών.
Προσωπικά πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, αποτελεί η συλλογικότητα, η σύνθεση, η διαφάνεια και ο έλεγχος για το ό,τι κάνουμε. Οι θεσμικά διακριτοί ρόλοι μειοψηφιών και πλειοψηφίας, δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για συνεργασία, συμπόρευση   αλλά μια μεγάλη ευκαιρία να προτάξουμε τα μεγάλα και σημαντικά και να συνθέσουμε ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο δήμο μας.

Εμείς λοιπόν αυτή τη συνεργασία με τον Γιώργο Νταντάμη θα την κάνουμε πράξη. Αυτή εξάλλου υπήρξε και η φιλοσοφία του Κλεισθένη αλλά και του εκλογικού νόμου που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Με τις όποιες αδυναμίες και τις διορθωτικές κινήσεις επήλθαν ο στόχος παραμένει ένας. Συνεργασία και σύνθεση. Η αυτοδιοίκηση σήμερα, πρέπει να αναζητήσει νέους δρόμους, να απαντήσει στα ζητήματα των καιρών, να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό  και να δει κατάματα το μέλλον. Να τολμήσει.

Ελπίζουμε στην πορεία αυτή να βρούμε συμμάχους, ελπίζουμε να βρούμε την πολιτεία αρωγό, που σήμερα όπως βλέπετε είναι στο πλευρό μας όπως επίσης και τους συλλογικούς φορείς της Πιερίας και του δήμου μας, για να καταφέρουμε όσα οφείλουμε στους πολίτες.


Με προσπάθεια κινητοποίησης του εθελοντισμού και των κοινωνικών δυνάμεων και φορέων της πόλης, του δήμου μας, με  τη στήριξη των εργαζομένων του Δήμου μας που είναι οι βασικοί μας συνεργάτες, με συμμετοχή και ενεργοποίηση των δημοτών, θα υπηρετήσουμε το «αύριο» της πόλης μας και των παιδιών μας.

Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της θέσης του Δημάρχου Κατερίνης δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω τον όρκο που μόλις έδωσα για ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο και σε καθένα από σας χωριστά.

Αρχίζει νέος αγώνας μακρύς και δύσκολος.

Καλή μας αρχή, καλή δύναμη σε όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου