Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

«106 χρόνια Όλυμπος» (φωτο)

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
106 χρόνια πέρασαν απ’ την πρώτη ανάβαση στις ψηλές και απάτητες μέχρι το 1913 κορυφές του Ολύμπου.

Πολλές απόπειρες έγιναν για την κατάκτηση των κορυφών αλλά για πολλούς λόγους αυτό δεν είχε επιτευχθεί μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Ο μεγαλύτερος εχθρός για όποιον το τολμούσε ήταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ακόμη και το κατακαλόκαιρο.

Σε όλες τις εποχές-ειδικά επί Τουρκοκρατίας-στις πλαγιές του Ολύμπου είχαν τα καταφύγιά τους και το σχετικό «άσυλο» πλήθος ληστών και κλεφτών που ήταν η μάστιγα του εύφορου κάμπου στους πρόποδες του βουνού.

Με την απελευθέρωση της Ηπείρου και Μακεδονίας το 1912, ολόκληρος ο Όλυμπος βρέθηκε στο «Ελληνικό» και οι ληστές και οι κυνηγημένοι από τους Τούρκους αγωνιστές, εγκατέλειψαν-όχι όλοι…-το βουνό και γύρισαν στα σπίτια τους.

Έτσι στο σχετικά ειρηνικό τοπίο τον Αύγουστο του 1913 δυο Ελβετοί στο «κενό» μιας εβδομάδας μεταξύ 2 εμβολιασμών για χολέρα (περίοδος καραντίνας) αποφάσισαν να ανέβουν στις κορυφές του Ολύμπου.

Ήταν οι: FredericBoissonnas(1858-1946), φωτογράφος και εκδότης και ο Daniel Boud-Bovy (1870 – 1958) συγγραφέας και τεχνοκριτικός. Από το Λιτόχωρο που ξεκίνησαν πήραν για οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο (1882 – 1976) που ήξερε τα μονοπάτια του βουνού, μιας και κυνηγούσε στις δασωμένες πλαγιές αγριοκάτσικα λαγούς και άλλα θηράματα.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Πηγή: agrinionews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου