Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Οι δημιουργικές καλοκαιρινές αποδράσεις ξεκίνησαν στη δημοτική βιβλιοθήκη Κατερίνης

Έναρξη χθες Τρίτη για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης, η οποία φέτος τιτλοφορείται  «Για φαντάσου…» και υλοποιείται κατόπιν συνεργασίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η αυλαία άνοιξε με το πρώτο εργαστήριο «Τα μαξιλάρια των ονείρων μου»,  το οποίο επιμελήθηκε η  Εικαστικός, Παιδαγωγός, Γεωργία Δαμοπούλου και υλοποίησε η Σοφία Χαραλαμπίδου με την συνδρομή εθελοντών.

Θέμα της δράσης που απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών ήταν η παιδική και  εφηβική ηλικία, οι οποίες συνιστούν περιόδους της ζωής του ανθρώπου, όπου το παρελθόν και οι αναμνήσεις καταλαμβάνουν συγκριτικά λιγότερο «χώρο» σε σχέση με το μέλλον και τα όνειρα. Αυτό όμως το μέλλον γίνεται συχνά πηγή άγχους, όσο και ελπίδων.

 Η δράση επικεντρώθηκε στην ανάγνωση του βιβλίου "Ο φυσητής των ονείρων", ενώ έγινε διάλογος για τα μεγάλα όνειρα των παιδιών, τα ταξίδια που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, αναφορά σε εφιάλτες και τρομακτικά όνειρα. Αμέσως μετά, στο εργαστήριο κατασκευών το κάθε παιδί δημιούργησε το δικό του μαξιλάρι των ονείρων. Ειδικότερα από τη μια πλευρά ζωγράφισε το πιο μεγάλο του όνειρο και από την άλλη το χειρότερό του εφιάλτη. Στο τέλος το κάθε παιδί παρουσίασε το όνειρό του.

Στη γιορτή έναρξης συμμετείχαν δημιουργικά και τα παιδιά της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης τα οποία αφού έλαβαν μέρος σε ένα παιχνίδι γνωριμίας, κατασκεύασαν κολάζ με το υλικό της εκστρατείας και αποτύπωσαν σε χαρτί τα συναισθήματα τους με χρώμα και φαντασία!

«Τα παιδιά καθημερινά γεμίζουν ήδη με τη φαντασία τους κάθε γωνιά της βιβλιοθήκης, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα δημιουργικό παιχνίδι γνώσεων» υπογραμμίζει σε δήλωσή της, η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης,  Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, επισημαίνοντας την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή που καταγράφεται και φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν από καταξιωμένους συγγραφείς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες και υλοποιούνται από τους εθελοντές της βιβλιοθήκης.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κατά τις ώρες 10:00 π.μ. έως 12:00μ, απευθύνονται  σε παιδιά ηλικίας 4-14 ετών και αποτελούνται από 16 συνολικά εργαστήρια. Οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 9 Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου