Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

48ο Φεστιβάλ Ολύμπου - Αστικό Πανηγύρι Ήχων τής Μεσογείου, με νέους, για νέους, αλλά & για μεγαλύτερους!

Ένα Αστικό Πανηγύρι Ήχων Παράδοσης από τη Μεσόγειο το οποίο προσφέρεται από νεανικά σχήματα αλλά και αγκαλιάζει τους νέους, χωρίς όμως να αποκλείει τους μεγαλύτερους, παρουσιάζεται στην έδρα τής Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν.Πιερίας και συγκεκριμένα στον χώρο τού πρ. Καπνικού Σταθμού Κατερίνης (Φλέμινγκ 8, Κατερίνη), το διήμερο 29/7 (Δευτέρα) και 30/7 (Τρίτη).

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου και συνδιοργανώνονται από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν.Πιερίας «Ο Τόπος μου» και από το «Χορόδενδρο», σε συνεργασία με το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Δ.Κατερίνης.
Πρόκειται για ένα διήμερο που είναι αφιερωμένο στη Μεσόγειο, που είναι εμπνευσμένο από την Παράδοση, με σταθμό το σήμερα. Θράκη και Βαλκάνια, Ιταλία και Ισπανία, σε ένα «παιχνίδι» παραδοσιακών και σύγχρονων ήχων. Με παραστάσεις και εργαστήρια χορού. Τίτλος τού διημέρου: «Ήχοι της Μεσογείου».

Με τη νεολαία, για τη νεολαία!

Όπως προαναφέρθηκε, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του διήμερου είναι η παρουσίαση ήχων από σχήματα νεανικά αλλά και το ότι, κατά κύριο λόγο, οι εκδηλώσεις αυτές απευθύνονται σε νέους. Και υπ’ αυτή την έννοια, η παρουσία τής νεολαίας είναι ένα πρώτο βήμα τού Φεστιβάλ Ολύμπου να δώσει χώρο, περισσότερο χώρο στους νέους ανθρώπους.
Επί του θέματος, ο Υπεύθυνος Τύπου τού Φεστιβάλ, Περικλής Χατζηγιάννης, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που συνδιοργανώθηκε στον χώρο τού πρ. Καπνικού Σταθμού, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να είναι παρούσα και η νεολαία και θεωρώ ότι αυτή η εκδήλωση δίνει αυτό το βήμα».

Η κοινή συνέντευξη τύπου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, συμμετείχαν εκ μέρους τού Φεστιβάλ Ολύμπου ο Πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος, η Ταμίας Ζαφείρω Κουσιοπούλου και ο Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, Περικλής Χατζηγιάννης.
Από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν.Πιερίας «Ο Τόπος μου», παρών ήταν ο Ηλίας Τσολακίδης καθώς επίσης και ο Αλέξανδρος Τραπεζανλίδης, που είναι Υπεύθυνος του Κοινωνικού Φαρμακείου τής Εθελοντικής Ομάδας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσολακίδης παρουσίασε στους δημοσιογράφους και τον πρώτο εργαζόμενο της Εθελοντικής Ομάδας, που είναι ο Αλκιβιάδης Χαραλαμπίδης. «Είναι η πρώτη θέση εργασίας που άνοιξε στον πρ. Καπνικό Σταθμό και θα ακολουθήσουν και άλλες (θέσεις εργασίας)», διαβεβαίωσε ο Ηλίας Τσολακίδης.
Από το «Χορόδενδρο», παρών ήταν ο Στέργιος Κύρινας, Υπεύθυνος στο «Χορόδενδρο» Εργαστήρι Χορού και Μουσικής.
Τέλος, το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Δ.Κατερίνης εκπροσώπησαν η Αντιπρόεδρος Σεμιναρίων και Συνεδρίων Μαρία Μουλά καθώς και η Ταμίας Ειρήνη Τάκου.


Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ολύμπου στον χώρο τού πρ. Καπνικού Σταθμού Κατερίνης

Οι πολίτες της Πιερίας μέσα από κινηματικές και συλλογικές δράσεις, όπως και το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, έχουν αναδείξει το μείζον ζήτημα προστασίας τής δημόσιας περιουσίας εξισορροπώντας τις ανάγκες τής επωφελούς για το κοινωνικό σύνολο χρήσης αλλά και της αξιοποίησης, η οποία αποτελεί σοβαρή παράμετρο οικονομικής ευρωστίας.
Ο  δημόσιος αυτός αστικός  χώρος, το ιστορικό «Ινστιτούτο» τής οδού Φλέμινγκ, αποτελεί μοναδικό δημιούργημα της τοπικής κοινωνίας η οποία, χωρίς καμία κρατική βοήθεια, το αναστήλωσε, το διατηρεί σε άριστη κατάσταση και το χρησιμοποιεί προβάλλοντας τις ανάγκες, τους οραματισμούς και, εντέλει, τον πολιτισμό της.
Όπως προαναφέρθηκε, φέτος, για πρώτη φορά, ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης, θα φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις τού Φεστιβάλ Ολύμπου. Πρόκειται για ένα εγχείρημα, στόχος τού οποίου είναι η διεξαγωγή εκδηλώσεων μέσα στον αστικό ιστό τής πόλης οι οποίες μάλιστα απευθύνονται κυρίως σε νέους ανθρώπους.
Για το γεγονός αυτό ο Ηλίας Τσολακίδης, που αποτελεί την ψυχή τής Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν.Πιερίας, μιλώντας στη συνέντευξη τύπου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Συμβάλλουμε κι εμείς σ’ αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που λέγεται «Φεστιβάλ Ολύμπου». Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε ο κόσμος που θα έρθει εδώ και που στο κλείσιμο των εκδηλώσεων θα φύγει από εδώ, να φύγει ευχαριστημένος».

Γρ.Παπαχρήστος: Πρώτη φορά στον Καπνικό Σταθμό, πρώτη φορά «ακουμπάμε» τη νεολαία!

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκδήλωση του Φεστιβάλ στον πρ. Καπνικό Σταθμό αλλά και για το ότι το διήμερο που οργανώνεται, θα αφορά τη νεολαία.
«Θα ήθελα, καταρχάς, να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Ηλία Τσολακίδη που άνοιξε εδώ τις πύλες τού Καπνικού Σταθμού για να μπει και το Φεστιβάλ Ολύμπου σ’ αυτόν εδώ τον σημαντικό χώρο όπου γίνονται σπουδαία και σημαντικά «πράγματα», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαχρήστος.
«Χαιρόμαστε που ως Φεστιβάλ Ολύμπου συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν.Πιερίας. Ήταν κάτι που το επιθυμούσαμε και συχνά το συζητούσαμε, κατ’ ιδίαν, με τον Ηλία Τσολακίδη όταν βρισκόμασταν σε άλλες συναντήσεις.
Φέτος, αυτές οι σκέψεις γίνονται πράξεις. Και μάλιστα, θέλαμε, μέσα απ’ αυτή την πρώτη μας συνεργασία, να «ακουμπήσουμε» έναν χώρο όπου εμείς στο Φεστιβάλ θεωρούσαμε ότι δεν τον είχαμε «ακουμπήσει» έως τώρα. Η ίδια επιθυμία βέβαια ήταν και από την πλευρά τής Εθελοντικής Ομάδας, δηλαδή να «ακουμπήσουμε» τον χώρο τής νεολαίας, να «ακουμπήσουμε» τους νέους τού Νομού μας σε συνεργασία και με το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Δ.Κατερίνης.
Είπαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε φέτος ένα διήμερο, δοκιμαστικά, αλλά στο μυαλό μας έχουμε σκέψεις για να κάνουμε περισσότερα αφού βέβαια κάνουμε τον απολογισμό τού φετινού διημέρου, ώστε να δούμε, από του χρόνου, τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να το προσεγγίσουμε πιο ουσιαστικά προκειμένου να πετύχουμε και τον στόχο που όλοι επιθυμούμε.
Βέβαια, στην παρατήρηση ότι το καλλιτεχνικό περιεχόμενο του διημέρου δεν είναι αμιγώς περιεχόμενο για τους νέους, εμείς απαντάμε ότι τίποτε δεν είναι μόνο για τους νέους ή μόνο για τους μεγάλους. Όλα είναι και για τους μεν αλλά και για τους δε, αν καθένας έχει ενδιαφέροντα και ανησυχίες να δει (υπό ένα διαφορετικό πρίσμα) όλα αυτά που αφορούν την κοινωνία.
Επομένως, όλα αυτά που θα παρουσιάσουμε κατά το διήμερο αφορούν τους νέους μέσα από μια άλλη προσέγγιση. Ποια είναι αυτή; Είναι η Παράδοση η οποία ναι μεν πρέπει να αφορά όλους μας, αλλά μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση την οποία επιχειρούν, προωθούν και παρουσιάζουν τα καλλιτεχνικά σχήματα.
Πρόκειται για 4 καλλιτεχνικά σχήματα που αποτελούνται από νέους! Είναι νέοι άνθρωποι που φέρανε την Παράδοση σε χώρους νεολαιίστικους αλλά με μια δική τους προσέγγιση, σύγχρονη προσέγγιση, ωστόσο βάση τους είναι η Παράδοση! Κι αυτό είναι σημαντικό!», σημείωσε ο κ. Παπαχρήστος.

Στέργιος Κύρινας: Η νεολαία ακούει παραδοσιακή μουσική, γλεντά, χορεύει!

Από την πλευρά του, ο Στέργιος Κύρινας, Υπεύθυνος στο «Χορόδενδρο» Εργαστήρι Χορού και Μουσικής, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Χορόδενδρο είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ασχολείται με την Παράδοση, με τον Χορό, με το Τραγούδι, με τη Μουσική του, προσπαθώντας όμως να τη φέρει στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Από τον Χειμώνα, έχουμε εισάγει την έννοια του Αστικού Πανηγυριού χρησιμοποιώντας τούς νέους ανθρώπους που υπάρχουν στην Παράδοση.
Είμαστε ευτυχείς, διότι στη Θεσσαλονίκη, μέσα από το Τμήμα τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας βγαίνουν πάρα πολλοί μουσικοί. Είναι νέοι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με την Παράδοση, «πειράζουν» την Παράδοση, θέλουν να την ανεβάσουν στη σκηνή χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα, δηλαδή τον φωτισμό, έναν καλό ήχο, να το βάλουν σε ένα άλλο επίπεδο.
Για να δημιουργήσουμε αυτό το διήμερο, αυτό που θέλαμε να δώσουμε είναι μια προσέγγιση όλης τής λεκάνης τής Μεσογείου χρησιμοποιώντας τα εξής σχήματα: Την Εβρίτικη Ζυγιά με την Κατερίνα Δούκα, από τη Θράκη. Τους dRom που ασχολούνται με τα Βαλκάνια, τη Μακεδονία καθώς και με δικές τους συνθέσεις και χρησιμοποιώντας σύγχρονα όργανα. Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στην Ανδαλουσία και στη Νότια Ιταλία (Flamenco)…και ολοκληρώνεται το διήμερο με τους «Encardia» με χορούς και τραγούδια τής Κάτω Ιταλίας.
Όλη αυτή η παρουσίαση μπορεί να συνδεθεί πάρα πολύ άνετα με τη νεολαία, δηλαδή να δώσουμε αυτή την ώθηση ότι η νεολαία μπορεί να ακούσει την παραδοσιακή μουσική, μπορεί να γλεντήσει, να χορέψει κλπ.
Στα πρωινά και των δύο ημερών δίνουμε την ευκαιρία, μέσα από τα εργαστήρια που κάνουμε, να γνωρίσουν οι νέοι και τη μουσική και τα τραγούδια και τους χορούς τής εκάστοτε περιοχής που έχουμε το αφιέρωμα».

Ζαφείρω Κουσιοπούλου: Ποιότητα και καλή διαχείριση για άρτιο τρόπο διεξαγωγής εκδηλώσεων.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι πέρα από τα καλλιτεχνικά και τα οργανωτικά τους, στη συνέντευξη τύπου δεν παραλείφθηκε να τονιστεί ο συνδυασμός τής ποιότητας και των οικονομικών δεδομένων ως προς την επιτυχία των εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα, η ποιότητα και η οικονομία αφορούν τόσο τις δυνατότητες του Φεστιβάλ Ολύμπου να οργανώνει με άρτιο τρόπο και χωρίς ελλείμματα τις εκδηλώσεις του, όσο και τις δυνατότητες ομαλής συνεργασίας του με άλλους συνδιοργανωτές φορείς.
Στις επισημάνσεις αυτές προχώρησε η Ταμίας τού Φεστιβάλ Ολύμπου, Ζαφείρω Κουσιοπούλου, η οποία ανέλυσε τους οικονομικούς κανόνες συνεργασίας, δίνοντας το στίγμα ότι η ποιότητα και η οικονομία είναι εφικτές και μπορούν να συνδυαστούν δεδομένου ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια επικρατεί πολιτική νοικοκυρέματος στον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου.

 Πρόγραμμα διημέρου

Δευτέρα 29 Ιουλίου
Εργαστήρι Θρακιώτικου τραγουδιού.
Συντονισμός – εμψύχωση Δούκα Κατερίνα (τραγούδι) ……
Εργαστήρι Θρακικών χορών.
Συντονισμός – εμψύχωση Πραντσίδης Δήμος (χορός)……..
Έναρξη συναυλίας στις 20:00.
Αφιέρωμα στα Βαλκάνια και στη Θράκη.
dRom
Εβρίτικη Ζυγιά & Κατερίνα Δούκα.

Τρίτη 30 Ιουλίου
Εργαστήρι χορού.
Tarantella.
Συντονισμός – εμψύχωση : Encardia
Flamenco.
Συντονισμός – εμψύχωση Τσουκαλά Φλώρα.
Έναρξη συναυλίας στις 20:00.
Αφιέρωμα στην Ανδαλουσία και στη Νότια Ιταλία.
Encardia
Caja Secreta

Η είσοδος στις συναυλίες θα είναι με εισιτήριο στην τιμή των 8 Ευρώ (Προπώληση, Φοιτητικό, Ανέργων) 15 Ευρώ διημέρου και 10 Ευρώ στο ταμείο τού χώρου διεξαγωγής τής εκδήλωσης.
Περισσότερες πληροφορίες για το Χορόδεντρο, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.facebook.com/horodentro/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου