Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

5ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης - Στοματική Υγιεινή

ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Η προαγωγή και η αγωγή της υγείας συνιστούν θέματα ιδιαίτερης σημασίας. Η φροντίδα του εαυτού ως στάση ζωής αποτελεί σήμερα τη βασική φιλοσοφία της αγωγής υγείας.
Η ικανότητα του παιδιού να φροντίζει συνολικά τον εαυτό του δεν είναι κάτι που μαθαίνεται άμεσα, αλλά κάτι που κατακτά το παιδί σταδιακά, μέσα από διαδικασίες που διευκολύνουν την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος που εφαρμόζει το σχολείο μας, μας επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου με τον Οδοντίατρο κ. Κατσάρα Δημήτριο και την νοσηλεύτρια του Οδοντιατρικού. Το πρόγραμμα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια για την προαγωγή αγωγής υγείας στο σχολείο. Επιδίωξη του προτεινόμενου προγράμματος είναι η ανάπτυξη μέσα από τα μαθήματα και μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση.

Σκοπός του προγράμματος οι μαθητές να αποκτήσουν εμπειρία και γνώση στα κύρια θέματα που σχετίζονται με την υγεία, τη στοματική υγιεινή (στοματική κοιλότητα, δόντια, τι πρέπει να τρώνε για να έχουν γερά δόντια, ποιες τροφές καταστρέφουν τα δόντια, κ.ά.).
Να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα της ατομικής υγιεινής και να καταλάβουν ότι η υγεία του καθενός αποτελεί πρωτίστως προσωπική ευθύνη. Τήρηση των κανόνων ατομικής καθαριότητας και στοματικής υγιεινής, τακτικός έλεγχος των δοντιών από τον οδοντίατρο και φθορίωση δοντιών.
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα στους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης με θεωρία και παρουσίαση βίντεο μέσα από βιωματική μάθηση και εφαρμογή. Αναπτύχθηκαν όλα τα θέματα σχετικά με την στοματική υγιεινή και εξετάστηκαν προληπτικά οι μαθητές, καταλήγοντας ότι η στοματική υγεία είναι πολύτιμη στη ζωή μας.
Το σχολείο και ο δ/ντής Βασίλης Τσακιρίδης ευχαριστούν το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου και το Οδοντιατρικό Τμήμα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου