Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Δνση Δασών Πιερίας - Εθελοντική συμμετοχή σε καθαρισμό της παραλίας Αλυκής Κίτρους

Η Δνση Δασών Πιερίας συμμετείχε ενεργά στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου την Κυριακή 12 Μαΐου για εθελοντικό καθαρισμό  της παραλίας Αλυκής Κίτρους.

Η παραλία Αλυκής Κίτρους είναι μια από τις πιο ρυπασμένες στην Ελλάδα και η δράση αυτή έχει σκοπό να καταπολεμηθεί το «τέρας» της πλαστικής ρύπανσης της παραλίας αυτής, η οποία περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Επίσης, αποτελεί το μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής «Αλυκών Κίτρους», καθώς ήδη από το 1988 που ιδρύθηκε είχε διαπιστωθεί ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο φιλοξενεί δεκάδες είδη πουλιών, μεγάλους αριθμούς παρυδάτιων πουλιών, ενώ επίσης θα δει κανείς, ανάλογα με την εποχή, φοινικόπτερα, βαρβάρες, νεροχελίδονα και άλλα σπάνια ή προστατευόμενα είδη πουλιών. Ειδικά το χειμώνα η λιμνοθάλασσα προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς συγκεντρώνονται εκεί εκατοντάδες φοινικόπτερα προκειμένου να τραφούν στα αβαθή νερά της. Επιπλέον η ζώνη των αμμοθινών που εκτείνεται μεταξύ της παραλίας και της λιμνοθάλασας Αλυκών Κίτρους, είναι μία περιοχή πολύ σημαντική για την χλωρίδα και τα ερπετά, κυρίως όμως για την μεσογειακή χελώνα.


Στην παραλία και τις αμμοθίνες συγκεντρώνονται όμως και μεγάλες ποσότητες σκoυπιδιών και κυρίως πλαστικών, που με δεδομένα, την έκταση που καλύπτουν και τον πολύ μεγάλο αριθμό τους, τα ζώα και τα πουλιά της θάλασσας μπερδεύουν τα θαλάσσια απορρίμματα με το φαγητό. Περισσότερο από το 36% των ειδών θαλάσσιων πτηνών έχουν αναφερθεί ότι έχουν προσλάβει θαλάσσια απορρίμματα. Η πρόσληψη δεν περιορίζεται σε ένα ή δύο άτομα. Επηρεάζει κοπάδια ψαριών αλλά και κοπάδια θαλάσσιων πτηνών. Για παράδειγμα, πάνω από το 90% των θαλασσοβατών που εκβράστηκαν νεκρά στη Βόρεια Θάλασσα είχαν πλαστικά στο στομάχι τους.

Ένα στομάχι γεμάτο με δύσπεπτο πλαστικό μπορεί να εμποδίσει το ζώο από τη λήψη τροφής, οδηγώντας το τελικά στον θάνατο από ασιτία. Τα χημικά που βρίσκονται στα πλαστικά μπορούν επιπλέον να δράσουν ως δηλητήριο και ανάλογα με τη δόση, ενδέχεται να αποδυναμώσουν μόνιμα ή να σκοτώσουν το ζώο.

Εκτός από περιβαλλοντικό κόστος, τα θαλάσσια απορρίμματα έχουν και κοινωνικοοικονομικό κόστος, επηρεάζοντας περισσότερο τις παράκτιες κοινότητες. Οι καθαρές ακτές είναι ζωτικής σημασίας για τον παράκτιο τουρισμό.


Περίπου το 80 % των σκουπιδιών που βρίσκονται στο θαλάσσιο περιβάλλον προέρχεται από δραστηριότητες που εκτελούνται στην ξηρά. Όπως και στη συνολική διαχείριση αποβλήτων, το σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι η πρόληψη. Το επόμενο βήμα είναι να αναλάβουμε δράση στην ξηρά, πριν τα απορρίμματα φθάσουν στις θάλασσές μας.

Ωστόσο, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες καθαρισμού σε παραλίες και ακτές είναι ένας καλός τρόπος για την αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από το ζήτημα και την εξασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών στην αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των εθελοντών που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες, τόσο καλύτεροι μπορεί να γίνουμε στην πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου