Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Ανθούλα Σαββίδου: Η Κατερινιώτισσα προπονήτρια που γκρέμισε ένα ακόμη κάστρο!

Η ζωή της είναι συνυφασμένη με το ποδόσφαιρο - Το UEFA A, το όνειρο της πρώτης κατηγορίας και οι εμπειρίες που μαζεύει. Έγινε η πρώτη γυναίκα προπονητής ποδοσφαίρου σε εθνικό επίπεδο, όταν τον Οκτώβριο του 2016 είχε αναλάβει τα ηνία του Αχιλλέα Νεοκαισάρειας, ομάδα Γ' Εθνικής. Ηγέτης γένους θηλυκού.

Η ζωή της είναι εξάλλου συνυφασμένη με το ποδόσφαιρο. Η Ανθούλα Σαββίδου έπαιξε μπάλα στις Πιερίδες Μούσες. Στη συνέχεια, ανέλαβε τις Νεφέλες, γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, ενώ ακολούθησε η συμφωνία με την Ακαδημία Γιώτσα στην Κατερίνη, όπου είχε υπό την καθοδήγησή της, τις ομάδες bambini και junior.

Τα βήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν σταμάτησαν εκεί.

Ο Αχιλλέας Νεοκαισάρειας της έδωσε την ευκαιρία, αφού ήταν αρχικά βοηθός του Τσιτσιλίκα, ενώ έγινε το ίδιο και με τον Νίκο Θεοδοσιάδη.

Η αποχώρηση του τελευταίου της έδωσε τη δυνατότητα να αναλάβει τη θέση του πρώτου προπονητή.

Φέτος, ήταν στον Αιγινιακό της Football League. Από την K19 αρχικά και μετά ως βοηθός του Τζεμ Καρατζά στην πρώτη ομάδα.

Η Ανθούλα Σαββίδου ξεδιπλώνει τις σκέψεις της στη «Metrosport» και μιλά για την πρόκλησή της ζωής της.

«Μαθαίνεις από τον κάθε άνθρωπο»

- Ανθούλα, τί άλλαξε τα τελευταία χρόνια από την εποχή του Αχιλλέα;

«Οσο περισσότερο ασχολείσαι, τόσο μεγαλώνει η εμπειρία ανάλογα βέβαια και με τους ανθρώπους, με τους οποίους συνεργάζεσαι. Στον Αιγινιακό από τον κ. Τζεμ Καρατζά έμαθα πολλά. Συνεργάστηκα εξίσου καλά τόσο με τον Γιάννη Μυστακίδη, όσο και με τον Στέλιο Ζαρογιάννη. Από τον κάθε άνθρωπο μαθαίνεις διαφορετικά πράγματα. Οσο περνούν τα χρόνια, ωριμάζεις στον χώρο και όλοι νομίζω λειτουργούμε διαφορετικά».


- Γιατί δεν σώθηκε ο Αιγινιακός;

«Έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες. Πιστεύω, ότι έγινε κακός προγραμματισμός το καλοκαίρι. Αν είχαν εμπλακεί νωρίτερα ο πρόεδρος, με τους δυο διευθυντές της ομάδας νομίζω ότι δεν θα είχαμε τον υποβιβασμό. Από τη στιγμή, την οποία ήμουν εκεί, είδα ωραίο κλίμα και καλή συνεργασία».

«Μαζεύω εμπειρίες»

- Πώς σχολιάζεις τη σύγκριση της… μετάβασης από την ομάδα νέων στην πρώτη και από τη θέση του συνεργάτη ως πρώτος;

«Είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα, γιατί στην πρώτη ομάδα έχεις να κάνεις με επαγγελματίες. Οσο για τον συνεργάτη και τον πρώτο προπονητή, η ευθύνη αφορά πάντα τον πρώτο. Ως συνεργάτης, λες την άποψη σου, αλλά αν επιλέξει να κάνει κάτι άλλο, εννοείται ότι τον υποστηρίζεις κιόλας, γιατί αναλαμβάνει στο τέλος και το βάρος της ευθύνης».

- Από τον Αχιλλέα, μέχρι και τον Αιγινιακό είχες σταματήσει για κάποιο διάστημα. Γιατί;

«Ηθελα πρωτίστως να ολοκληρώσω το UEFA A. Πέρασα και περιμένω το δίπλωμα στα χέρια μου. Στόχος μου είναι να συνεχίσω και για το Pro. Εννοείται, ότι θα πάω. Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια. Συν τοις άλλοις, το δίπλωμα για το UEFA A είχε τότε δύο φάσεις».

- Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η νέα πρόκληση στην ποδοσφαιρική σου καριέρα;

«Το σίγουρο είναι ότι θέλω να καθιερωθώ στον χώρο. Επιδίωξή μου είναι να μαζέψω εμπειρίες και σταδιακά να ανέβω τα σκαλιά. Θα ήθελα να παραμείνω στη Football League και στην πορεία ψηλότερα».

Το όνειρο της πρώτης κατηγορίας

- Σκέφτεσαι ακόμη και την παρουσία σε πάγκο στην πρώτη κατηγορία;

«Γιατί όχι; Είναι όνειρο. Θα δουλέψω για το να πετύχω. Για να συμβεί χρειάζεται χρόνος, υπομονή και δουλειά».

- Η προπονητική πώς προέκυψε;

«Από μικρή ηλικία ήθελα να ασχοληθώ με την προπονητική. Οσο ήμουν αθλήτρια είχα θετικές τάσεις για να κατευθύνω την ομάδα και με παρότρυνε και ο προπονητής που είχα τότε, ο κ. Ντίνος Δαβιδόπουλος».

- Τί απαντάς σε αυτούς που λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι χώρος για άνδρες;

«Είναι άθλημα. Ολοι μπορούν να ασχοληθούν και έχουν το δικαίωμα να το αγαπήσουν».

- Είχες ή έχεις προβλήματα με άσχημες συμπεριφορές;

«Κάθε άλλο. Με τους παίκτες; Οχι. Υπάρχει αλληλοσεβασμός. Αλλωστε, απευθύνεσαι σε επαγγελματίες. Εξάλλου, η συμπεριφορά όλων όσων ασχολούνται πρέπει να είναι επαγγελματική. Οχι, δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Βασικά, δεν έδωσα σημασία σε κάτι, εντός γηπέδου, που να με επηρεάσει. Είμαι προσηλωμένη στον στόχο μου», είπε η Ανθούλα Σαββίδου και τέλος συμπλήρωσε: «Θα ήθελα ειλικρινά να ευχαριστήσω την ΠΑΕ Αιγινιακός, τον πρόεδρο, τον Φώτη Τσουγγάρη, τον αθλητικό διευθυντή, Νικολάι Μαρίνοφ, αλλά και τον γενικό διευθυντή, Γιώργο Μπέζα. Ηταν καλή η συνεργασία και με εμπιστεύτηκαν».
Πηγή:Metrosport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου