Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κατερίνης ζητά την συστράτευση των Κατερινιωτών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κατερίνης μετά την ενημέρωση από την Διευθύντρια της Παθολογικής κλινικής  και τους Ειδικούς Ιατρούς του Νοσοκομείου Κατερίνης, κτυπά το καμπανάκι  για τα προβλήματα που προκύπτουν  και αφορούν την υγεία στο Νομό μας.

Ζητά παράλληλα τη συστράτευση όλων των φορέων και των πολιτών ώστε το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να διατρανωθεί  και η ομαλή λειτουργία της παθολογικής κλινικής να επιτευχθεί προς το καλό όλων των Πιεριέων.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας μετά την αποστολή εγγράφου  από την Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής και τους υπηρετούντες Ειδικούς Ιατρούς ενημερώθηκε για το σημαντικό βαθμό δυσλειτουργίας της Κλινικής λόγω υποστελέχωσης  αυτής σε ιατρικό προσωπικό.

Η κατάσταση στην Παθολογική κλινική

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου ,  στην Παθολογική Κλινική στην παρούσα χρονική στιγμή υπηρετούν τρεις Ειδικοί Ιατροί, 2 με βαθμό Διευθυντή και ένας με βαθμό Επιμελητή Α’. Παράλληλα είναι αποσπασμένη μια Ιατρός από το Κ.Υ Λιτοχώρου για πλήρη απασχόληση και ένας Ιατρός από το Κ.Υ. Κατερίνης για πραγματοποίηση περιορισμένου αριθμού εφημεριών. Με βάση το υπάρχον οργανόγραμμα στην Παθολογική Κλινική προβλέπεται η παρουσία οχτώ Ειδικών Ιατρών και είναι πληρωμένες οι τρεις.

Υποστελέχωση και σε άλλες κλινικές

Αντίστοιχα ποσοστά πληρότητας καταγράφονται στις πλείστες των Κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης.  Παράλληλα οι προβλεπόμενες θέσεις των ειδικευόμενων Ιατρών στις περισσότερες των Κλινικών παραμένουν κενές δεδομένης της έλλειψης ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση της εκπαίδευσής τους στο Γ.Ν. Κατερίνης όπως και στα περισσότερα Περιφερειακά Νοσοκομεία  της Χώρας.

Πιθανή η διακοπή λειτουργίας της κλινικής

 Ως αποτέλεσμα αυτής  της κατάστασης  θεωρείται πιθανή η διακοπή της λειτουργίας της κλινικής στο άμεσο μέλλον και φυσικά κρίνεται οριακός  ο βαθμός ασφάλειας της λειτουργίας της για ασθενείς και προσωπικό.

 Η εύρυθμη λειτουργία  σε κάθε  Νοσοκομείο της Παθολογικής Κλινικής και Κλινικών και Τμημάτων βασικών ειδικοτήτων  είναι καίριας σημασίας.   Η δυσλειτουργία  μείζονων τμημάτων όπως η Παθολογική Κλινική συμπαρασύρει και επεκτείνει τη δυσλειτουργία σε όλο τον Παθολογικό αλλά και στον Χειρουργικό Τομέα και γενικά επηρεάζει αρνητικά τη συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε πρόσφατη απαντητική επιστολή της, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος,  μας παρέθεσε το σύνολο των ενεργειών της για την επίλυση των παραπάνω δυσλειτουργιών.

Συνεπώς λόγω της λειτουργίας των Τμημάτων στα όρια των ανθρωπίνων αντοχών με γνωστά τα επακόλουθα μιας τέτοιας κατάστασης , καλούμε  σε συστράτευση όλους του θεσμούς και όλους τους  πολίτες ώστε το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διατρανωθεί.Είναι επιτακτική ανάγκη  η εξομάλυνση  της λειτουργίας  και η συνεχής αναβάθμιση του Νοσοκομείου του Νομού μας μέσα από τη  συνεργασία  και συμβολή όλων των  φορέων του Νομού για την επίτευξη του σκοπού αυτού, καταλήγει η επιστολή.

Οι ενέργειες του Νοσοκομείου Κατερίνης

Από την πλευρά της η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης έχει προβεί σε σειρά ενεργειών προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να περιοριστούν όσο γίνεται τα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό  έχει σταλεί έγγραφο προς την 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας, με το οποίο κοινοποιούσαν τις αποφάσεις του Επιστημονικού και Διοικητικού Συμβουλίου αντίστοιχα, για την έγκριση τροποποίησης του Οργανισμού του Γ.Ν. Κατερίνης και τη λειτουργία Β΄ Παθολογικού τμήματος. Η 3η Υ.ΠΕ. το απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας και αναμένεται η απάντηση του.

Η σύσταση και λειτουργία Β΄ Παθολογικού τμήματος, θα έλυνε ουσιαστικά το πρόβλημα και θα παρείχε στους πολίτες της Πιερίας μία άλλη ποιότητα υπηρεσιών υγείας σε όλο το φάσμα των ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Κατερίνης. Επίσης έχουν γίνει ενέργειες με την αποστολή εγγράφων όπου ζητείται  η έγκριση προκήρυξης θέσεων κλάδου ιατρών ΕΣΥ μεταξύ των οποίων τρείς θέσεις Επιμ. Β΄ Παθολογίας, μίας θέσης Επιμ. Β΄ Καρδιολογίας, μίας θέσης Επιμ. Β΄ Αναισθησιολογίας. Επίσης, έγγραφο  προς την 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας, με το οποίο τονίζεται  το επείγον της έγκρισης προκήρυξης των τριών θέσεων Επιμ. Β΄ Παθολογίας και της μίας θέσης Επιμ. Β΄ Γαστρεντερολογίας. Με νέο έγγραφο προς την 3η Υ.ΠΕ. Μακεδονίας, τονίζεται  εκ νέου και γραπτώς για τα προβλήματα λειτουργίας του Παθολογικού τμήματος. Η 3η Υ.ΠΕ.  με έγγραφό της, απέστειλε, προς όλα τα νοσοκομεία και Κ.Υ. αρμοδιότητας της, για την αναζήτηση ενδιαφερόμενου ιατρού ειδικότητας παθολογίας και τη μετακίνηση του στο νοσοκομείο μας, χωρίς έως τώρα τουλάχιστον αποτελέσματα.

Επιπλέον ενέργειες

Ήδη, με σχετική απόφαση  μετακινήθηκε από τη Μ.Ε.Θ. ο κ. Πανούσης Π, Δ/ντής Πνευμονολογίας – Εντατικολογίας Μ.Ε.Θ. και ορίσθηκε, από 1-3-2019, ως προσωρινά υπεύθυνος της νοσηλείας ασθενών με πνευμονολογικά προβλήματα, που νοσηλεύονται στο Παθολογικό τμήμα.

Επίσης σε συνεννόηση με τους Διευθυντές του Νεφρολογικού και Αιματολογικού τμήματος, οι ιατροί των εν λόγω τμημάτων θα συνεπικουρούν τους ιατρούς του Παθολογικού τμήματος στην νοσηλεία ασθενών που εμπίπτουν στην ειδικότητα τους.  Επιπλέον: οι αιμοληψίες πλέον διενεργούνται από το Μικροβιολογικό τμήμα και όχι από τους ιατρούς του Παθολογικού τμ.,   έχει διατεθεί γραμματειακή υποστήριξη στους ιατρούς του τμήματος,  έχουν διατεθεί το πρωί, επικουρικά, σπουδαστές για τις πιέσεις και για τα καρδιογραφήματα,  έχει ουσιαστικά ανασταλεί η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του Παθολογικού τμήματος με τη σύμπτυξη του με το Διαβητολογικό ιατρείο (σ.σ.: με τη συναίνεση των ιατρών κατά την ημέρα ρεπό τους),   επίσης ζητήθηκε η  επίσπευση της ενίσχυσης με επικουρικό ιατρό, ει δυνατόν, από τη Λίστα της 3ης Υ.ΠΕ. ειδικότητας Παθολογίας, Γαστρεντερολογίας, Νευρολογίας, που έχουν ήδη εγκριθεί. Ακόμη, την επίσπευση των διαδικασιών για την κάλυψη των θέσεων ειδικών ιατρών του Τ.Ε.Π. που εκκρεμούν στα Συμβούλια Κρίσεως, για τον διορισμό ενός Δ/ντή, δύο Επιμ. Α΄ και ενός Επιμ. Β΄, που θα ενισχύσουν και θα ομαλοποιήσουν εν πολλοίς το παθολογικό τμήμα άλλα και άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Οι εν λόγω θέσεις βρίσκονται στο Υπουργείο Υγείας, πλην μίας θέσης Επιμ. Α΄ που κατέστη άγονη, εν αναμονή της έκδοσης απόφασης διορισμού του Υπουργού Υγείας.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου