Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Εκδήλωση με αναφορά τη μουσική, την ποίηση, το χορό και το θέατρο απο τον ΟΡ.ΦΕ.Ο και το ΠΑ.ΜΑΚ.

ΑΝΑΦΟΡΑ  ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΑΠΟ ΤΟΝ  ΟΡ.ΦΕ.Ο. ΚΑΙ ΤΟ ΠΑ.ΜΑΚ.
  Το δημοτικό τραγούδι όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τον Ελληνικό λόγο και τη μελωδία αποτέλεσε το θεματολόγιο της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποίησαν από κοινού ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.).

  Εκδήλωση ενταγμένη στο αντίστοιχο πρόγραμμα ανοικτών δρώμενων με αναφορά τη μουσική, την ποίηση, το χορό και το θέατρο, που υλοποιεί ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου τη χειμερινή περίοδο.

  Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Αστικής Σχολής Κατερίνης με γενικό τίτλο «Το δημοτικό τραγούδι ως έκφανση του ελληνικού λόγου και μέλους».
  Η διδάκτωρ φιλοσοφίας Πηνελόπη Τζιώκα, πρώτη ομιλήτρια της βραδιάς, αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο και διδακτικό  ρόλο των δημοτικών τραγουδιών, στις ιστορικές αλήθειες που τα διέπουν, αλλά και το πώς αυτά αποτυπώνονται στη συνείδηση του λαού μας. Η κ. Τζιώκα σκιαγράφησε τη ζωτική σημασία των δημοτικών τραγουδιών και την αναγκαιότητα να διατηρήσουν οι σημερινές και οι επόμενες γενεές την συνέχειά τους, μιας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της γλώσσας μας.

  Ο επόμενος ομιλητής, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Παπαδόπουλος, επισήμανε την αξιακή δυναμική του δημοτικού μας τραγουδιού καθώς και την σπουδαιότητά του στη διαμόρφωση του λόγου και της μελωδίας γενικότερα, αναπτύσσοντας παράλληλα  τη ζωτικότητα της δημοτικής μας παράδοσης και της μουσικής μας ταυτότητας.

  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απόδοση μουσικών ακουσμάτων σε επιμέλεια του Ηλία Σαρηγιαννίδη και εργαστηριακή υποστήριξη της μουσική ομάδας «Ηλιοδρόμιο». Έπαιξαν οι, Γιάννης Πούλιος (βιολί), Φοίβος Αποστολίδης (κρουστά), Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλι) και Αλέξανδρος Κούστας (τραγούδι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου